Redescobrint el cub Alonso de Viver

Escrit per Grup de Patrimoni de Viver - Ismael Sanjuán on . Posted in Notícies

Des que el Grup de Patrimoni Vitivinícola de Viver va començar a investigar sobre la importància de la vinya i el vi en la història agrícola i econòmica de Viver i a descobrir els testimoniatges arquitectònics que testifiquen la transcendència social i cultural de l'activitat vitivinícola, hem localitzat l'existència actual de més de quaranta cubs i referències, a través de veïns que els van conèixer o van usar de més d'altres cinquanta.

En aquest procés de recerca dels vestigis de la nostra història ens va sorprendre des del primer moment un cub situat darrere de l'Església Parroquial, al carrer La Olivera i en el pany de paret oposat al de l'Església. Justament davant de la Font de Sant Antonio, que, està sí, està adossada al mur eclesial.

01 alonso

És conegut per tot el veïnat com el cub Alonso, molt probablement perquè aquest era el nom del que ho va construir i va utilitzar durant anys. És un cub magníficament conservat pel que fa a la seva pròpia estructura. La seva profunditat encara per determinar, perquè encara està ple d'enderrocs, rondarà entorn als sis metres i el diàmetre del seu brocal és proper als tres metres. Els maons interiors fins a un metre del brocal van ser fabricats en “adoberes”, la base del qual tenia la curvatura ajustada perquè degudament col·locats resultés el diàmetre prèviament projectat del cub. Els maons de les tres tires superiors són plans i rectangulars igual que tots els que rematen la vora del cub, col·locats lleugerament inclinats cap a l'interior per recollir tot el most que pogués esquitxar durant el rebregat.

L'admirable disseny del cub i l'esplèndida conservació actual és el que a tots els components del Grup de Patrimoni Vitivinícola de Viver ens va omplir de curiositat i ens va sorprendre des del primer instant i precisament per això ens vam proposar intentar endreçar-ho i fer-ho visible al més aviat possible. Exactament per això sol·licitem a l'Ajuntament la col·laboració necessària per a tal fi.

Doncs bé, avui tenim una molt grata notícia. El grup de treballadors de l'Ajuntament, que habitualment cuida i repara els nostres carrers, conduccions d'aigua potable, arbres i mobiliari, està dedicant algun temps a llevar els enderrocs del cub Alonso. La previsió és que també s'endrecin les parets que ho envolten i s'estudiï alguna forma de protegir-ho del deteriorament i les possibilitats de fer-ho visitable.

En conclusió, els components del Grup de Patrimoni estem realment contents perquè en definitiva el nostre poble està adquirint consciència de la importància del nostre patrimoni i el nostre Ajuntament està compromès, en la mesura de les seves possibilitats, a posar en valor la nostra arquitectura rural, contribuint així a consolidar la nostra pròpia identitat i a incrementar els nostres propis béns culturals.

02 alonso

Imatges: Grup de Patrimoni de Viver

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar