Patrimoni-PEU comptarà aquest primer semestre amb una alumna de pràctiques del Grau d'Història i Patrimoni de la Universitat Jaume I

Escrit per Projecte Patrimoni - Neus Chillida on . Posted in Notícies

Estem molt contents de compartir amb tots vosaltres que aquest semestre tornarem a comptar, en el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària, amb la participació d’una alumna del Grau d'Història i Patrimoni de la Universitat Jaume I.

Volem aprofitar aquesta notícia per a presentar-vos l’interessant punt de partida del projecte de pràctiques que ens ha preparat Neus Chillida Zaragozà sobre la posada en valor del patrimoni cultural en el municipi de Benlloch (Castelló). Aquest text serà la primera d’una sèrie de col·laboracions en aquest web per conèixer l’evolució d’aquest projecte basat en la participació i en l’horitzontalitat.

Construint un bell lloc

CIMG6194

Molts cops menyspreem o desconeixem el patrimoni local. Per aquest motiu, i en l’intent d’aconseguir que la ciutadania sigui partícip en la seua revalorització i reconeixement, s’enceta aquest projecte mitjançant el qual teixir una xarxa de rogles per tal de restablir vincles i reafirmar les nostres interaccions compromeses, conseqüents i conscients amb el nostre patrimoni. El projecte presentat té com a espai la localitat de Benlloch i respon a les necessitats i circumstàncies de treball i revalorització pròpies d’aquest territori.

La metodologia per dur-lo a terme suposarà la formació de rogles o grups de treball en els quals es treballarà de manera horitzontal i assembleària. Els rogles tenen els límits difosos, tant per tractar gran nombre d’àmbits, inclús inconscientment de la seua connexió, com per poder ampliar-se en el seu nombre de membres. Es tracta de rogles d’allò més diversos, tant per la temàtica abordada com pels membres interns que no tenen perquè respondre a patrons similars. Cadascun dels rogles, en funció a les seues inquietuds, estableix els àmbits en els quals actuar i millorar el vincle. Pot ser un projecte de recull de fotografies antigues, cercar llocs de memòria, reconèixer vies pecuàries, reviscolar cançons locals populars i molt més. Tots els àmbits, encara que de primeres puguen semblar llunyans o inconnexes, conflueixen en un mateix tronc, doncs, tots conviuen en un mateix espai i tenen com a primordial objectiu el mateix: fer-lo viure. I en aquesta ambiciosa tasca tota veu és important.

Per formar part d’un rogle no és necessari pertànyer a cap organització prèviament, tan sols tindre estima pel poble i comprometre’s en adjudicar-se certes responsabilitats dintre del grup de treball per poder assolir els objectius marcats de manera assembleària, és a dir, establir un vincle més actiu i partícip amb el mateix poble que el tingut adés. Tot i això, per assegurar-nos d’aplegar a la totalitat de la ciutadania, s’establiran reunions amb grups locals ja presents per saber si estan interessats en formar part del nou projecte o, en cas d’estar fent tasques ja molt semblants a les plantejades, incloure’ls en el que seria un teixit més gran, és a dir, incloure el seu treball en el projecte local plantejat. També s’establirà contacte amb individus que puguen estar interessats en formar part així com, emprant les xarxes socials, es farà difusió per tal d’afavorir que el “boca – orella” sigui el més gran possible.

Les portes no estan tancades a ningú. I per aquest motiu, agraïm que, en cas d’estar llegint aquesta notícia, passes la paraula a qui creguis que pot estar interessada! I si aqueixa ets tu, ets benvinguda!

Neus Chillida Zaragozà

CIMG9187RET

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar