Un museu per a tots. El projecte del Grup de Patrimoni - PEU de Cirat

Escrit per Projecte Patrimoni - Grup de Cirat on . Posted in Notícies

El passat 29 d'octubre va tenir lloc en el municipi de Cirat (Castelló) un taller de Patrimoni- PEU. L'objectiu d'aquesta activitat, sol·licitada per l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat (Grup de Patrimoni de Cirat) i emmarcada dins de l'oferta formativa del Programa d'Extensió Universitària, ha sigut establir un punt de partida per a la posada en valor de la Col·lecció Museográfica de Cirat.

SESSIÓ DE MATÍ. Quin Museu volem?
La sessió del matí va consistir en un primer bloc en el qual es va abordar el que per a nosaltres és i sentim què és el patrimoni cultural a partir dels nostres sentiments, emocions i vincles. En un segon bloc ens vam centrar ja en el Museu de Cirat: inici, història, fases, estat actual i propostes de millora amb l'objectiu de recuperar-ho per a la ciutadania a partir d'accions en les quals hi estiga present i activa. Des del principi.

Quin museu volem per al nostre poble?

IMG 20161029 115536

El grup d'assistents al taller, format per membres del Grup de Patrimoni de Cirat i per veïns de la població, van definir com a punt de partida “que el museu reflectira una instantània de com era la vida a Cirat”. En primer lloc, per als veïns i veïnes del poble ja que “si no estem orgullosos no podrem ensenyar-ho. Aquest tipus de Museus està en tots els pobles. Cal cercar el tret específic. Hem de cercar el valor. Si no apreciem el que tenim, ningú ho farà”.

En aquest sentit, el Grup de Cirat planteja un museu viu. Vinculat amb el poble a partir d'activitats i tallers. Cercant en cada activitat vincular a la gent per a, a poc a poc, construir una xarxa de col·laboradors i participants d'aquest projecte de poble.

Em pots dir per a què serveix aquest objecte?
Som conscients de la dificultat d'implicar als nostres veïns en aquest projecte. I per açò, anem a realitzar xicotetes accions senzilles en les quals se sumeixen de manera natural col·laboradors. Una de les primeres accions serà la recatalogación dels fons del museu. Com a punt de partida per a actualitzar les peces i el seu estat. Però, també, com a recurs per a acostar a la població al seu patrimoni.

Per a trencar les barreres, anem a portar el patrimoni al bar. I traure l'objecte del museu. Anem a catalogar en la plaça. Anem a socialitzar el nostre museu. I a partir d'aquest plantejament, un de les propostes plantejades va ser la d'anar reobrint el Museu per fases conforme es vagen completant les diferents seccions. Perquè, entre tots, volem definir i construir, un nou projecte per al nostre Museu.

SESSIÓ DE VESPRADA. El Museu és cosa de tots. La humitat com a oportunitat i recurs.
La visita al Museu de Cirat ens va permetre conèixer l'estat en el qual es troba aquest antic forn i el fons de la col•lecció etnogràfica. Els problemes d'humitats estan posant en perill la integritat i conservació tant del forn com de les peces exposades.

La Col·lecció Museográfica de Cirat
La col·lecció de Cirat alberga una variada mostra etnogràfica de Cirat a partir de tot un seguit de objectes ordenats temàticament per diferents treballs i formes de vida tradicionals. La Col·lecció Museográfica ocupa un antic forn de la població i part del fons actual ha sigut fruit de donacions dels veïns. Actualment, aquest espai està la major part del temps tancat i té importants problemes d'humitat que estan posant en perill tant el fons com l'edifici.

Un projecte de Museu per a tots

IMG 20161029 161326

La participació d'una representació de l'Associació Las Salinas de Cirat i la presència de l'alcaldessa de la població en la sessió de la vesprada ha fet possible la presa d'una decisió transcendental per al poble: el trasllat d'emergència del fons etnogràfic del Museu de Cirat a les dependències municipals per a garantir la seua supervivència. Per a dur a terme aquesta proposta, el Grup de Cirat s'encarregarà d'inventariar el fons del Museu i coordinarà el trasllat dels fons de manera segura i organitzada.

La proposta de l'Ajuntament d'acollir i protegir el seu patrimoni és una gran notícia que segurament contribuirà al fet que el projecte de socialització del museu etnogràfic de Cirat siga un projecte participatiu en el qual tots els veïns i veïnes de Cirat troben el seu lloc.

El patrimoni cultural som tots.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar