Grups Locals de Patrimoni

Patrimoni s'articula a partir d'una xarxa de Grups Locals amb projectes d'aproximació, interpretació i difusió del patrimoni cultural que han anat apareixent en aquests anys en la província de Castelló en el marc de les activitats i projectes del PEU.

Tot i que cadascun té les seues pròpies característiques, ritmes i problemàtiques locals que els fan únics, tots comparteixen un interès comú per conèixer i donar a conèixer el seu patrimoni cultural i la seua consideració com a recurs de desenvolupament social, cultural i econòmic del territori.

Grups de la xarxa de comunitats patrimonials de Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I

Associació Cultural El Cantal (Altura): Aquesta associació treballa en la identificació, conservació, restauració i difusió del patrimoni de la pedra en sec del municipi d’Altura.

Associació Cultural Cartuja de Valldecrist (Altura). Aquest projecte pretén aproximar la cartoixa a la població, desenvolupant espais i accions que generen nous usos d’aquest patrimoni cultural. Tot i ser un projecte de caràcter local, la vocació de la proposta seria la d’ampliar la seua dimensió fins a un caràcter comarcal.

Associació Cultural Conde de Vallterra (Montán). Aquesta associació desenvolupa una tasca de recollida i difusió del patrimoni cultural i les tradicions de Montán

“Salvem el nostre Museu”. A.C. Las Salinas (Cirat): El projecte de Cirat s’inicia amb el procés de re-definició del seu Museu etnogràfic amb la participació i implicació de la ciutadania i amb l’objectiu de situar-lo en el centre de l’activitat cultural de la població.

“Tota pedra fa paret” A.C. La Fontanella (Costur): Aquest projecte neix amb l’objectiu d’aproximar a la ciutadania al valor i importància del patrimoni de la pedra en sec. A partir d’aquesta idea, s’ha desenvolupat un projecte de creació i activació de la ciutadania i definició d’una xarxa per a la definició d’un projecte cultural integral.

Los Taulons (Sant Rafel del Riu / Barri Castell -Ulldecona): Aquest projecte reuneix persones d’ambdues vessants del riu Sènia amb l’objectiu de desenvolupar accions patrimonials.

Grup de Voluntariado de Sot de Ferrer (Sot de Ferrer): Projecte d’activació ciutadana i dels grups i associacions locals al voltant del patrimoni cultural de la població. Dins d’aquest Grup, es tan constituïts diferents comissions que canalitzen bona part de l’activitat social i cultural de la població.

Terres de Cruïlla (poblacions del nord de la província de Castelló i del sud de Tarragona): Aquest projecte consisteix en una xarxa de centres de recerca locals i la definició d’un calendari de visites patrimonials (itineraris) per conèixer els diferents pobles i patrimonis de les poblacions participants. Dins d’aquest projecte, sorgeixen projectes conjunts com, per exemple, una exposició al voltant de “La Gelada de 1956”.

Comissió de patrimoni de Vilanova d'Alcolea (Vilanova d’Alcolea): Aquesta comissió treballa per difondre el valor del patrimoni cultural local. Al llarg dels anys ha realitzat diferents projectes com la anàlisi i catalogació de la festa de sant Antoni, exposicions etnogràfiques i visites culturals i patrimonials.

Grup de recuperació de la cultura del vi (Viver): Aquest projecte pretén difondre el valor i importància del patrimoni del vi a Viver (Alt Palància). Amb aquest objectiu, el grup de Viver està realitzant el catàleg del patrimoni de Viver.

Grup de la Puebla de Arenoso: Projecte per al desenvolupament d’un espai participatiu que reunisca al voltant del patrimoni als col·lectius, associacions, institucions i interessats de la Puebla de Arenoso.

Grup de Villores: Iniciativa d’activació ciutadana per a definir de manera col·laborativa un projecte cultural al voltant del patrimoni cultural i natural de la població.

La Reial Fàbrica del Comte d’Aranda de L’Alcora i la seua dimensió territorial: Projecte d’activació ciutadana al voltant del patrimoni de la Reial Fàbrica, incidint en la importància de la socialització del seu patrimoni i la seua dimensió territorial mitjançant l’educació patrimonial i la interpretació del patrimoni.