IX Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. 19 de juliol. Presentació i programa

Escrit per Àngel Portolés on . Posted in Notícies

«—Que no ho saps, Wendy?, quan el primer xiquet va riure per primera vegada, les seues rialles es van trencar en milers de trossos que es van escampar pertot, i així va ser com van aparèixer les fades. I per això hauria d’haver-hi una fada per cada xiquet i cada xiqueta. —Hauria d’haver-hi? Potser no és així? —No. Ara els xiquets en saben molt i prompte deixen de creure en les fades, i cada vegada que un xiquet diu “No crec en les fades”, en algun lloc hi ha una fada que mor.»
                                                                                                               Peter Pan i Wendy, J. M. Barrie

IX Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. La socialització del patrimoni. Presentació

19 de juliol. Llotja del Cànem. Seu de la Ciutat. Castelló

ixjornada foto1

Des dels despatxos i les taules de treball pareix clar. Forma part dels nostres arguments més recurrents i ha de figurar en cada un dels nostres projectes, notícies i discursos. Un patrimoni que és de tots. Un patrimoni que és de tots. Un patrimoni que és... I així fins a l’infinit. I ens ho creiem. Almenys sobre el paper i de portes enfora.

Però el model tradicional dels projectes que s’estructuraven en apartats estancs ha sigut ja superat. Perquè les accions ja no serveixen de res si no estan relacionades entre si. I si no comptem amb la gent, el nostre flamant projecte serà tinta, paper i pols. I tot demana fer que cada projecte, cada activitat, siga sentida i tinguda com a pròpia per tots. Des del principi. I que no es parle de públic i de segments. Que es passe a un model d’implicació ciutadana basada en la informació, la formació i el coneixement. Passant a ser de destinataris únicament a somiadors de projectes.

Versus un patrimoni allotjat únicament en les estances més sagrades dels nostres més respectats centres del saber i el coneixement, immòbils, cal preguntar-se si seria millor optar cap a un model més horitzontal en el qual puguem comptar amb un patrimoni viu i present en el nostre territori i en la nostra vida. I en aquest model, la socialització del patrimoni és una de les claus amb què hem de comptar i que parteix de la necessitat de tornar el patrimoni als seus titulars i de fomentar accions i escenaris en què el patrimoni cultural puga tenir presència, cabuda i respecte.

ixjornada foto2

 

IX Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. La socialització del patrimoni. Programa de la Jornada

La Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural és un punt de trobada per als grups de Patrimoni i per als tècnics i grups que treballen al territori en projectes i iniciatives de coneixement i difusió del patrimoni cultural. Un espai d’intercanvi dissenyat per a reflexionar conjuntament i participar activament a les ponències i comunicacions programades.

Programa de la Jornada

10.00 h. Benvinguda i presentació de la jornada
10:15 h. “reharq*: difusió divertida del Patrimoni”. Libe Fdez. Torróntegui. Arquitecta. Posgrau de Restauració, Rehabilitació i Patrimoni en l’UPC.
11:15 h. Esmorzar
11:35 h. “Restaurem l’Escola del Canto”. Amics i Amigues de l’Escola del Canto (Benassal)
12:20 h. Presentació del número 6 de Memòria Viva, la revista del projecte Patrimoni
12:35 h. Comunicacions dels Grups de Patrimoni
- Grup d’estudi del patrimoni de Costur (L’Alcalatén)
- A.C. Amigos del Patrimonio Alturano El Cantal. Altura (Alt Palància)
- A.C. Las Salinas de Cirat (Alt Millars)
- Grup de recuperació de la cultura del vi de Viver (Alt Palància)
14:00 h. Assemblea del Grups de Patrimoni
15:00 h. Dinar
17:30 h. Visita tècnica al Museu Etnogràfic de Castelló

 

Més informació: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar