Al voltant de les III Xornadas de Patrimonio Rural de Pontevedra

Escrit per Àngel Portolés on . Posted in Notícies

510 pajaro

La passada setmana, dies 3, 4 i 5 d'abril, van tindre lloc a Pontevedra les “III Xornadas de Patrimoni Rural. Patrimonio e Participación”. Abans de res, volem agrair al concello en general i de manera especial al concelleiro de Patrimoni Històric Luis Bará, la seua amable invitació, que ens ha permés participar en aquest interessantíssim fòrum presentant el projecte Patrimoni del Programa d' Extensió Universitària de la Universitat Jaume I. De la mateixa manera, volem felicitar a Etnoga per l'organització per la qualitat del programa i per totes les gestions i acompanyament realitzats.

He de reconèixer que m'ha impressionat molt l'alta participació en la jornada i la potència de les experiències tant associatives com institucionals que he conegut en aquests dies. I molt més les persones implicades “a mort” per la defensa i la difusió del seu patrimoni cultural. Perquè la seua toponímia, tradicions, construccions, jaciments, etcètera siguen coneguts i apreciats, almenys, com ells ho fan i perquè les agressions que pateixen per desconeixement, ignorància o mala llet desapareguen i siguen rebutjades per la ciutadania, verdader motor present en cada una de les iniciatives plantejades.

Les III Xornadas les va obrir dijous la conferència de Manuel Caamaño amb una completíssima instantània de les principals tipologies constructives tradicionals rurals preindustrials gallegues. Divendres i dissabte, les jornades es van traslladar a la parròquia de Salcedo, a la Missió Biolóxica de Galícia on, en un marc preciós, vam compartir Patrimoni amb els assistents i vam poder disfrutar de les conferències de Manuel Gago, periodista cultural i professor de la Universitat de Santiago de Compostel•la i de Luis Bará, concelleiro de patrimoni històric, que ens va contar els projectes i processos del Concello de Pontevedra en matèria de Patrimoni i Participació.

510 mbg 2

I entre mig, un dels majors encerts al meu parer: plantejar unes jornades on el protagonisme el van tindre les experiències i projectes que treballen des de baix, que ens van traslladar a tots els assistents el seu fantàstic i dur treball pel coneixement, defensa, conservació i difusió del patrimoni cultural i que van ser repartides en dos taules (experiències associatives i experiències institucionals):

Taula d'experiències associatives

Instituto de Estudos Miñoranos (IEM)
Lugo Patrimonio
Seminario de Estudos Comarcais da Costa da Morte
O Sorriso de Daniel

Taula d'experiències institucionals

Proxecto Alto Támega
Museo Aberto de Carnota
Vila Romana de Currás


Com a tancament de les jornades, el grup de música tradicional “Adonairare” ens va traslladar a la més pura essència gallega amb la interpretació de quatre peces en l'era, al peu del monumental hórreo.

Pontevedra i Galícia m'han ensenyat molt.  I poder descobrir experiències tan interessants com les presentades, em reafirma en un dels punts forts que compartim: la importància vital d'implicar a la ciutadania en cada una de les nostres accions. Des del principi.

Tots ho sabem però, de tant en tant, va bé recordar que la nostra tasca va més enllà del coneixement, conservació i difusió del nostre patrimoni cultural. El nostre treball ha d'encaminar-se necessàriament cap a la sensibilització de la ciutadania perquè facen seus els projectes. I tot passa per comunicar i donar a conéixer. Per provocar sinergies perquè les nostres accions siguen conegudes i compartides. Per a buscar la unió com a front comú contra un dels nostres més terribles enemics: la indiferència.

510 fondo 1

Comentaris   

+1 #1 O Sorriso de Daniel 11-04-2014 19:43
Para nós tamén foi un grande pracer poder escoitar outras experiencias. Porque se aprende moito do que outros e outras fan.
Citar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar