Les Publicacions de Patrimoni - PEU

Les publicacions de Patrimoni-PEU s'articulen al voltant de tres eixos principals: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

Memòria Viva

Memória Viva es la revista anual de Patrimoni-PEU i s'estructura en tres parts ben diferenciades: projectes i experiències dels Grups Locals (Comunitats Patrimonials), invitacions i col·laboracions d'especialistes que participen en les nostres jornades i activitats i, finalment, autors i autores que presenten les seues propostes a la convocatòria anual d'articles.

Consulta Memòria Viva PDF

memoria viva11 val memoria viva10 val memoria viva09 val
Vore MV11 en Isuu
Descarrega MV11
Vore MV10 en Isuu
Descarrega MV10
Vore MV09 en Isuu
Descarrega MV09

Números Anteriors

Memòria Viva 08. Vore Mv08 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 07. Vore Mv07 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 06. Vore Mv06 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 05. Vore Mv05 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 04. Vore Mv04 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 03. Vore Mv03 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 02. Vore Mv02 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 01. Vore Mv01 en ISUU. Descàrrega PDF

mv07-11. reharq*: difusió divertida del patrimoni

Escrit per Libe Fdez. Torróntegui on . Posted in Memòria Viva

El món del patrimoni està ple de gent seriosa, correcta i professional però, sobretot, seriosa! Seriós: “(del lat. serius) adj. Sever en el semblant, en el mode de mirar o parlar”. El que em porta a pensar... com convencerem a través d'un llenguatge tan distant i d'una imatge tan sòbria, els més incrèduls, que el patrimoni és la bomba, és de tots i mereix moltíssim la pena conèixer-lo i cuidar-lo?

Aquesta va ser una de les reflexions que vaig tenir mentre es desenvolupava el meu postgrau en Rehabilitació i Restauració Arquitectònica a la UPC, sens dubte, una de les millors decisions, en l’àmbit professional, de la meua vida. Si, a mi, que acabava de descobrir un món fantàstic al voltant de l'arquitectura històrica, dels valors identitaris, de pobles arrelats als seus costums... la manera en què m'arribava la informació em pareixia avorrida, densa, amb atractiu zero... com no havia de ser una llanda per a tots aquells que viuen aliens al patrimoni? Quelcom havia de canviar. Per això vaig decidir readreçar la meua carrera com a arquitecta cap a l'especialització en comunicació del patrimoni.

1. reharq*, patrimoni i entusiasme

L'inici d'aquest projecte té una motivació social: reharq* va sorgir arran d'un castell en ruïnes que va ser objecte del meu projecte de final de postgrau. El fet d'haver intervingut en un bé patrimonial protegit però en estat de ruïna (a pesar del seu gran potencial, la seua fantàstica història i la seua singularitat), em va animar a aventurar-me amb un blog i apostar professionalment per la conservació i di(ver)fusió del nostre patrimoni. Tinc el ferm convenciment que: “només el que es coneix es cuida, es protegeix”... i així es gaudeix!

reharq.com és un projecte de comunicació summament entusiasta que va nàixer amb la intenció de donar un nou enfocament a la difusió del patrimoni arquitectònic. La seua aposta pel contingut propi de qualitat a través d'una escriptura fresca i per a tots els públics, l’ha fet mereixedor de diversos reconeixements:

Premi Idea més innovadora "Campus Organización Estados Iberoamericanos 2015 (OEI)"

Projecte representant Espanya en "Campus Organización Estados Iberoamericanos 2015 (OEI)"

Premi WomanSarea 2014 (emprenedoria europea del País Basc)

Projecte considerat per la UPC com a innovador en el camp de la difusió del patrimoni

Millor blog Internet&Euskadi (categoria personal) 2013

Una de les màximes de reharq* és ‘el que és seriós també pot ser divertit’ per la qual cosa, sense restar-li rigor a la informació, es tracta de mostrar el patrimoni des d'un punt de vista original, positiu i creatiu. No podem esperar que tota la societat estiga ‘educada en patrimoni’ però sí que persones formades en aquest àmbit acostem la difusió de qualitat al gran públic, rebaixant el to científic, aconseguint que el llenguatge siga accessible per a profans i substancial per als especialistes.

01 libe mv7

Amb Gaudí, en ‘El Capricho’ (Comillas, Cantàbria) comentant què és reharq*... Horitzontalitat en la comunicació del patrimoni.

2. Un blog és un web amb ànima

Les noves tecnologies són una eina molt potent en la divulgació del nostre patrimoni, fa molt per la seua democratització, crea comunitat al voltant del patrimoni i tomba barreres generacionals i geogràfiques per a conèixer-lo. A més, les xarxes socials permeten compartir la informació publicada en els blogs ràpidament i que el contingut arribe a molts llocs, fets que han propiciat que reharq* es convertira en marca de referència en el sector de la divulgació del patrimoni des dels seus 18 mesos que porta de camí.

El fenomen blogger és una valuosíssima plataforma per a la participació social en la preservació del patrimoni, ja que pot donar visibilitat tant a les accions (posada en valor, dinamització...) senzilles que es facen en la seua defensa, per exemple, de les associacions; com a les promogudes per grans institucions. Tan important és dur a terme activitats en pro del patrimoni com difondre-les perquè assolisquen més notorietat i, per tant, més impacte i repercussió. Si fas quelcom gran pel patrimoni, conta-li-ho al món! La comunicació en aquest àmbit és una arma poderosa.

Solc definir el blog com ‘un web amb ànima’: ens és més fàcil ‘enganxar-nos’ al contingut si coneixem qui ens ho conta. Reharq* és 60% una forma passional i contagiosa de veure la vida i 40% patrimoni arquitectònic. Des d'un principi vaig apostar per la creativitat i l'alegria a l'hora de comunicar.

3. Comunicació: empatia en acció

El meu objectiu era fer de reharq* un lloc diferent dels que, fins ara, existia en el sector de la difusió del patrimoni. Buscava una manera diferent i autèntica per a difondre la nostra cultura i vaig optar per fer-ho, sense perdre rigor en la informació, amb una actitud més divertida. Menys tècnica i basada en el màrqueting emocional.

Quan em vaig enfrontar al temut full en blanc del primer post (article), no em vaig paralitzar perquè vaig sentir la necessitat de tenir quelcom que havia de ser contat. Vaig sentir això que anomenen ‘empatia en acció’.

Aquesta és l'empatia que mou a les persones a fer coses pels altres, a invertir esforços de qualsevol tipus a tirar endavant cada un dels projectes del Grup Patrimoni (des d'aquestes línies, les meues felicitacions a TOTS); a invertir hores i hores en un blog divulgant el patrimoni; o a crear una iniciativa social en països del tercer món...

L'empatia, a més, és essencial per a tenir èxit personal. L'empatia és la que fa que una persona treballe bé en equip, que un líder siga bo, que un projecte de patrimoni passe a ser una realitat amb desenes d'idees i d'activitats consolidades; que un blog passe de ser ‘només un blog’ a un projecte empresarial; que el tercer món siga un lloc millor...

L'empatia ens fa mirar d'una altra forma al nostre entorn, fixant-nos en les necessitats i preparant l'acció. En el meu cas, aquesta empatia em va permetre escoltar el meu públic per a després donar-los el que ells demanaven. Pretenc irradiar al lector il·lusió i optimisme pel patrimoni, intente transmetre-li que cada experiència que conte pot ser igual de vibrant que unes cerveses amb els amics o una primera cita.

4. Base teòrica, frescor i creativitat

El secret rau a haver trobat un equilibri entre la forma divertida que tinc de viure el patrimoni, la meua experiència professional i la meua base teòrica.

A través d'una publicació setmanal en reharq.com, transmet el patrimoni contant experiències que mescle amb art, gastronomia, fotografia, viatges... que inviten a conèixer-lo per a, així, poder gaudir-lo. Mostre la seua part més lúdica i atractiva amb la intenció que el públic ‘s’enganxe’ i contagiar-ho de la meua desbordant passió vers l'interessant món del patrimoni.

02 libe mv7

Mesclar experiències agradables amb patrimoni és el ‘punt fort’ de reharq*: ruta amb bici per les torres sentinelles en la platja de Conil (Cadis).

Els posts (els articles) es distribueixen en cinc temàtiques, totes igual d’amenes:

03 libe mv7

Imatge global d'un blog. Capçalera, menú horitzontal amb les distintes seccions i cos del blog: els articles (post). A la dreta, un lateral amb enllaços a subscripció, xarxes socials...

- Hotels bonics by reharq. Disfrute descobrint edificis històrics reconvertits en hotels (basats en la meua pròpia experiència), hotels bonics bonics de veritat. Però de bo de bo. Rieu-vos del calaix de sastre dels 'hotels amb encant'. Si pròximament la vostra destinació és Màlaga, Lisboa, Còrdova, Madrid, Tarifa o Guipúscoa... feu una ullada a aquesta secció i descobriu la comoditat i el relax que també ens pot oferir el patrimoni.

- #patrimoniotrip. Una de les tantes coses bones que ens aporten els blogs és la d’excitar-nos la curiositat i despertar una imperiosa necessitat de conèixer aqueix lloc que acabem de descobrir gràcies a un post. Davant de la impossibilitat d’emportar-me tots els meus lectors en la meua incansable motxilla, els teletransporte amb les meues paraules a L'Havana, a Berlín, als castells del Loira a través d'un vídeo-post divertidíssim... No hi ha res millor com viatjar per a amerar-nos, vibrar i apreciar el millor patrimoni.

- reharq* és un no parar en torreta. És el reflex del que sóc (i la conseqüència dels meus escassos 55 kg de pes... ;-) patrimoni i esport, cròniques de xarrades o congressos, visites guiades, entrevistes, actualitat, cultura à gogo, articles de difusió... i bon rotllo.

Per la meua naturalesa inquieta, viatge molt, i allí on vaig m'amere del patrimoni del lloc, la qual cosa fa que tinga material per al blog de moltes parts del món. Els meus pots poden estar localitzats a Las Palmas de Gran Canària, a Pamplona o a Venècia... per això sempre hi ha un lloc pròxim geogràficament als meus lectors amb el qual s'identifiquen i potser s'animen a visitar-lo d'una altra manera o l’apunten en la llista de coses pendents.

- Arquitectura rehabilitada. Visitar, recórrer i disfrutar els edificis històrics, amb la càmera i el bloc de notes a la motxilla, em sembla el millor pla del món.

En aquesta secció reharq* acosta al lector a aquells edificis plens d'ànima que enclouen històries apassionants. Parle de la vida de l'edifici: com 'va nàixer', qui li va donar vida, per què 'va morir'... També sobre la importància de 'ressuscitar-los' i conservar el nostre patrimoni. El teatre Romà de Mèrida o El Capricho de Gaudí a Comillas són alguns dels exemples que pots trobar en aquesta secció

- reharq amb*... Una de les millors coses que el blog ha portat a la meua vida és gent talentosa (i divertida, això és fonamental) amb la qual compartisc interessos al voltant del patrimoni.

Per això he decidit donar visibilitat a totes les persones que m'enriqueixen amb el seu treball, les seues idees, les seues propostes... o les seues paraules. Per cert, si teniu un projecte relacionat amb el patrimoni (intervenció, dinamització, defensa, difusió...) i creieu que podria encaixar en la línia editorial de reharq*, escriviu-me i en parlarem! Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Voleu un exemple?

Coincidint amb la revolada que es va muntar pel derrocament de ‘La Catedral’ (estadi de Sant Mamès, Athletic Club de Bilbao) arran del fet que els bilbaïns (des de penyes futbolístiques fins al col·legi d'arquitectes) es van posar en peu de guerra perquè desapareixeria ‘l'arc’ (símbol de l'arquitectura de ferro dels anys 50), vaig decidir elaborar un post en què vaig començar parlant de futbol i vaig acabar parlant de valors. De com, els valors identitaris poden arribar a pesar més que els instrumentals (econòmics, urbanístics) o els arquitectònics. Vaig acabar reflexionant sobre la subjectivitat del concepte de patrimoni, que no depèn del bé en si, sinó dels valors que la societat li atribueix en cada moment de la història. Va ser un post amb una magnífica acollida i una alta participació.

04 libe mv7

reharq* mescla patrimoni amb altres aspectes de la vida, per què no començant parlant de futbol i acabar fent-ho de patrimoni i d'identitat.

5. Metodologia

reharq* es guia per una metodologia basada en una estratègia de continguts de qualitat, en un storytelling emocionant, en la dedicació als seus lectors i en l'entusiasme:

5.1. Contingut inèdit, propi i amè

5.2. Els meus lectors, el meu tresor:

05 libe mv7

Alguna de les opinions dels meus lectors via xarxes socials. Ells són, sense cap dubte, el motor i el millor de reharq*.

Són la gasolina d'aquest projecte i així els ho faig saber. Són el meu trofeu més important i els millors ambaixadors de reharq.com. Cada lector és únic, i sempre obté la meua resposta davant de qualsevol comentari via mail/Twitter/Facebook/blog...

El feedback ha sigut primordial perquè reharq* s'haja convertit en el que avui és.

5.3. Compromís i proximitat amb el lector

Cada retuit, cada like, cada comentari, cada nova subscripció al blog és energia per a reharq*, energia que jo m'aplique a transformar en posts interessants i divertits cada setmana, cada dimarts, amb una periodicitat de publicació indestructible. Aquesta proximitat amb el lector (o futur client), tant a l'hora d'escriure, com a l'hora d'interactuar amb ell, fa de reharq* un projecte més humà que cibernètic.

5.4. Seccions atractives

‘Hotels bonics’, ‘reharq és un no parar’, ‘arquitectura intervinguda’, ‘reharq* amb...’, #patrimoniotrip’, donen pistes del to triat per a escriure cada post. Els lectors tornen a buscar més experiències divertides que impliquen conèixer i disfrutar el patrimoni.

5.5. Experiència professional

reharq* és dels pocs blogs d'aquesta temàtica que està liderat per un arquitecte especialitzat, la qual cosa em permet donar un altre enfocament al patrimoni, fent especial insistència en els valors ponderats en tota intervenció: instrumentals (els relacionats amb l'adequació o no d'un nou ús o programa a un bé patrimonial), arquitectònics (històrics, constructius...) o significatius (relacionats amb l'afecció al lloc, el bé com a monument icònic o identitari), ja que considere que són la clau perquè el lector ‘connecte’, entenga, s'involucre i ‘faça seu’ el patrimoni.

6. Resultats

‘L'efecte reharq*’ pot mesurar-se tant a nivell online, offline com en l'àmbit personal:

06 libe mv7

reharq* és un imant de propostes professionals d'allò més interessants i un portal de referència en el món de la difusió del patrimoni.

6.1. Referència en el món de la difusió en línia del patrimoni per la seua autenticitat

a) Connexió emocional amb els lectors: cada post és una experiència que els invita a visitar/conèixer/disfrutar el nostre patrimoni.

b) Proposta de valor: reharq* es diferencia de la resta de plataformes de difusió del patrimoni per la seua creativitat i per la seua frescor.

c) Xarxes socials: els més de 2.000 seguidors en Twitter i 500 en Facebook són de vital importància en la difusió del contingut publicat.

d) Crear una comunitat reduïda al voltant del meu blog ha sigut un dels meus èxits més importants. Llevar-li rigidesa al llenguatge facilita la interacció i acosta persones amb interessos comuns.

e) Especialització: la meua formació en patrimoni (tractats d'arquitectura, construcció històrica, valors i criteris de rehabilitació, gestió cultural...) proporciona al blog un perfil molt professional.

f) Les persones: més enllà dels valors arquitectònics, faig especial insistència en aquells valors del patrimoni amb què ens sentim identificats. És ací on l'empatia escriptor/lector té un paper principal i mediador.

6.2. Salt al món offline

Un de tants factors positius dels blogs és la possibilitat de mostrar la identitat digital de qui hi és al darrere, i dóna l'oportunitat de mostrar als teus clients el que ets capaç d'oferir-los, i rebre propostes professionals interessantíssimes:

a) Ponent ‘XI Jornadas Cátedra Gonzalo de Cárdenas de Arquitectura Vernácula’ a L’Havana (Cuba) -Oficina del Historiador y Fundación Diego de Sagredo-, ‘Proyectos emprendedores 2014’ al Parlament Europeu (Brussel·les), ‘XXXIII Encuentro Asociaciones para la defensa del Patrimonio cultural y su entorno’ a l’Alhambra de Granada, ‘IX Jornades d’Investigació del Patrimoni Cultural’ a la Universitat Jaume I Castelló, ‘II Congreso internacional sobre educación y sociabilización del patrimonio en el medio rural - sOpA14’ en Celanova (Galicia)...

b) Blogger oficial per a Hispania Nostra en la XXXII trobada d’associacions i entitats per a la defensa del patrimoni cultural i el seu entorn celebrada a Pamplona en 2013.

c) Promoció turística de la costa de Biscaia (projecte #bizkaiacostavasca).

e) Internacionalització del projecte L'Havana, Brussel·les i pròximament col·laboració amb Universidade Anhembi Morumbi de Brasil.

f) Encàrrecs d'intervenció en edificis històrics.

g) Creació de textos estratègics i generadora de contingut web per a empreses del sector.

h) Redacció d'articles en revistes especialitzades, cròniques de congressos de temàtica patrimonial, col·laboració amb museus, suport i difusió d'associacions de defensa del patrimoni...

6.3. Realització personal

reharq* ha permès que combine les meues dues grans passions: l'arquitectura i l'escriptura. A més, el blog m'ha obert portes per a accedir a persones del món del patrimoni amb un talent excepcional amb les quals han sorgit sinergies.

7. Patrimoni, persones i futur

No descobrisc res de nou si dic que la millor via per a mantenir el patrimoni en bon estat és donant-li un ús; siga un ús com a document històric, o un ús com a edifici reutilitzat. Encara així, part del nostre patrimoni (fins i tot el rehabilitat) està morint-se per falta d'activitat.

S'hauria d'aconseguir un equilibri entre investigació, conservació i difusió. Una investigació exhaustiva converteix el monument en quelcom potent i veraç. La conservació evita el seu deteriorament i manté el monument en bon estat i ‘abellidor’. Sense oblidar-nos d'aqueix patrimoni menys ‘apreciat socialment’, com el vernacle, i donant la seua importància tant a la part material com al que és immaterial. La difusió l’acosta al públic, que és, en definitiva, qui el mantindrà viu.

07 libe mv7

Caseriu Igartubeiti (Guipúscoa). Projecte de rehabilitació i recreació de la vida d'un caseriu (casa popular basca) del segle XVII.

Escoltant els grups de patrimoni en les IX Jornades sobre Sociabilització del Patrimoni, vaig veure encara més clar que la solució per a salvaguardar el patrimoni és dependre menys de la gestió administrativa, i invertir més en la ‘gestió humana’: propietaris, mecenes, voluntaris, professionals amb creativitat...

08 libe mv7

reharq* és més humà que cibernètic. M'encanta rodejar-me de persones entusiastes que vibren amb el nostre patrimoni. Sota aquestes línies, amb bici amb l'Associació Industrial de Patrimoni Industrial, brindant amb la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella (Menorca) i celebrant el 150 aniversari del viaducte d'Ormaiztegi (Guipúscoa).

La bona difusió del patrimoni és fonamental perquè la societat prenga consciència de la importància del patrimoni, perquè es deixe de veure com una càrrega per a començar a tenir-lo en compte com un recurs: cultural, turístic i econòmic. A més, si el coneixem, podrem seguir transmetent-lo als nostres descendents.

Parlar de patrimoni és parlar de futur i no només de monuments, sinó de paisatges, de ciutats, de tradicions i de persones.

Totes les armes que puguem utilitzar per a donar a conèixer quelcom tan valuós com el nostre patrimoni són vàlides, i en les noves tecnologies, com he comentat al principi de l'article, trobem les millors aliades.

Els blogs, com ara reharq*, són una fantàstica plataforma per a crear comunitat, sinergies i una xarxa de contactes de persones del món del patrimoni que vibren (vibrem) amb el que fan (fem).

Ara... teclegeu reharq.com i passeu i disfruteu!

Libe Fdez. Torróntegui

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Monografies Memòria Viva

Monografies Memòria Viva reuneix aquelles recerques sorgides en el marc de Patrimoni-PEU que analitzen en profunditat aspectes dels pilars temàtics del projecte.

MV1 MV1
Descarrega Monografia MV2 Vore Monografia MV1 en Isuu
Descarrega Monografia MV1