Les Publicacions de Patrimoni - PEU

Les publicacions de Patrimoni-PEU s'articulen al voltant de tres eixos principals: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

Memòria Viva

Memória Viva es la revista anual de Patrimoni-PEU i s'estructura en tres parts ben diferenciades: projectes i experiències dels Grups Locals (Comunitats Patrimonials), invitacions i col·laboracions d'especialistes que participen en les nostres jornades i activitats i, finalment, autors i autores que presenten les seues propostes a la convocatòria anual d'articles.

Consulta Memòria Viva PDF

memoria viva11 val memoria viva10 val memoria viva09 val
Vore MV11 en Isuu
Descarrega MV11
Vore MV10 en Isuu
Descarrega MV10
Vore MV09 en Isuu
Descarrega MV09

Números Anteriors

Memòria Viva 08. Vore Mv08 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 07. Vore Mv07 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 06. Vore Mv06 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 05. Vore Mv05 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 04. Vore Mv04 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 03. Vore Mv03 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 02. Vore Mv02 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 01. Vore Mv01 en ISUU. Descàrrega PDF

mv07-07. Un any en el grup de patrimoni de Sot de Ferrer

Escrit per Grupo del voluntariado local de Sot de Ferrer on . Posted in Memòria Viva

Cada any, el grup de Patrimoni de Sot de Ferrer realitzem tota una sèrie d'accions relacionades amb la posada en valor i difusió del nostre patrimoni cultural.

1. Taller de costura de roba d'època

Dins dels actes previstos del quart centenari de la carta de poblament de Sot de Ferrer (2010) es va organitzar una xarrada sobre la roba i vestimenta d'aquella època en la qual es va comptar amb la inestimable col•laboració d'una experta en el tema: Paca Valls.

Fruit d'aquesta presentació va nàixer la idea d'organitzar un taller de costura. De manera desinteressada, es van presentar dones, disposades a cosir els vestits que gent del poble volia lluir en la festa. El taller de costura va començar amb Lolín Pascual i Pili Colomer com a mestres costureres i, durant quatre anys, va continuar el taller i amb molt treball.

El taller comença a funcionar cada any, aproximadament, un mes abans de la celebració de la festa. Cada vegada es confeccionen més vestits, perquè la gent desitja participar en la festa i per això es va tenir la idea de presentar al poble de Sot de Ferrer el treball realitzat en aquests anys amb una exposició sobre el Taller de Costura.

01 sot mv7

Vista general de l'exposició

02 sot mv7

Racó de costura

03 sot mv7

Racó de la planxa

04 sot mv7

Racó dels patrons

2. Taller d’iniciació a la interpretació del paisatge del municipi per a la seua millora i conservació

El passat mes de novembre de 2014 es va realitzar a Sot un taller d'Interpretació del paisatge realitzat per l'empresa Itinerantur, proposada pel Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló.

Després d'un matí molt interessant per la quantitat i la diversitat dels seus assistents, es van emportar, crec, un bon sabor de boca, ja que els professionals que el van realitzar van saber traure de nosaltres mateixos coses per a la millora i conservació del nostre entorn.

Van eixir moltes propostes, tant per a realitzar dins del grup de patrimoni, com amb els escolars, hostalers, ajuntament i agricultors.

Es van presentar propostes molt interessants que quedarien dins del programa de patrimoni.

- Catalogació de garroferes mil•lenàries i posada en valor.
- Realització de quatre excursions, una per a cada estació de l'any, per a visitar els poblats ibers, ruta de les pedreres de calcària, visites a les fonts, passejos pel riu, etc. Començant sempre amb els de la població primer i després ampliar als nostres visitants.
- Mollons del terme, utilitat i posada en valor.
- Usos dels llavadors, quins projectes es podrien dur a terme dins dels llavadors o amb els llavadors com a protagonistes.
- Patrimoni hidràulic, catalogació i posada en valor.

També per al grup de Voluntaris de Medi Ambient, es van plantejar projectes:

- Amb els escolars, replantar zones per a tornar a tenir plantes autòctones d'ací.
- Facilitar l'accés a la fauna a les fonts i aljubs.

05 sot mv7

Miguel "El Tano" explicant el funcionament de les caleres (forn de calç)

06 sot mv7

Explicació del nostre entorn (Ermita de sant Antoni)

3. El projecte de recuperació de la nostra història oral

Seguint amb el projecte de recuperació de la nostra tradició oral, enguany hem enfocat les nostres entrevistes cap al palau i el nom del nostre poble.

3.1. L’estança de la mora

Es conta que, després de la reconquista d'aquestes terres per Jaume I, aquest, les va regalar als Ducs de Llíria. Els moros que ací estaven establits tenien les cases a les muntanyes que donaven al riu. En ser reconquistat el Regne de València, molts moros se’n van anar, però altres es van establir. Sobre 1270 es va construir el palau i en 1274 l'església.

Conten els nonagenaris de Sot que al palau hi havia una estança anomenada cridaven “l’estança de la mora”. No se sap per quin motiu es diu que uns moros establits al poble van matar el sacerdot de Sot i per això van ser expulsats tots els moros excepte una mora, que va quedar captiva i tancada en una estança del palau, a la qual es prohibia l'entrada.

07 sot mv7

Palau del Senyor 2014

08 sot mv7

Palau del Senyor (abans de la restauració actual)

3.2. El nom del nostre poble

Sot de Ferrer es deia antigament Soto. Soto prové del llatí “saltus”, la concepció general del qual vol significar la frondositat vegetativa d'un lloc.

Dit en termes més concrets, soto expressa els conceptes: bosc, selva, albereda, paratge, en definitiva, de flora abundant, al mateix temps que de fauna i pesca. El soto està situat per naturalesa, on l'element líquid abunda, o siga, a les vores i riberes dels rius.

És una característica fonamental d'aquests llocs la fertilitat del seu sòl. Gràcies a aquest petit sot, banyat per les netes aigües del Palància, van prendre, fa molt de temps, molts segles, els seus fundadors, el nom genèric.

4. Projectes per a dur a terme en 2015

Per a 2015 continuarem el nostre treball de recollida d'història oral i de difusió del nostre patrimoni cultural i plantegem a més nous projectes amb què implicar les nostres associacions, grups i veïns.

4.1. L'aigua i la música

Per a dinamitzar el nostre patrimoni, tant natural com material i immaterial, estem plantejant una sèrie d'activitats que acosten ambdós àmbits i una de les idees amb què estem treballant és la realització de concerts amb la banda de música als llavadors de la nostra població.

De manera general i després de realitzar els primers contactes, la primera proposta seria:

Quan s’hauria de fer?

- Incloure-ho en la festivitat de Santa Cecília, al novembre.
- Fer-los un dia qualsevol d'estiu a la nit.
- O quan es crega oportú.

Què s’hauria de fer?

- Realitzar concerts en cada llavador, la població en té un total de quatre, amb distinta arquitectura i orientació.
- Concerts amb els educands.
- Gravar àudios per a provar l'acústica.
- Contar anècdotes que han ocorregut, una cada u, o contar la seua història.

El projecte es realitzarà des de la Sociedad Musical Santa Cecilia de Sot de Ferrer. Els Voluntaris de Sot en Marcha els ajudarem en tot el que necessiten, com ara condicionar els llavadors, trasllat de mobiliari, etc.

09 sot mv7

Lavadero de la Luz

10 sot mv7

Lavadero de la Rocha de la Escuela

11 sot mv7

Banda de música santa Cecilia de Sot de Ferrer

Grupo del voluntariado local de Sot de Ferrer

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Monografies Memòria Viva

Monografies Memòria Viva reuneix aquelles recerques sorgides en el marc de Patrimoni-PEU que analitzen en profunditat aspectes dels pilars temàtics del projecte.

MV1 MV1
Descarrega Monografia MV2 Vore Monografia MV1 en Isuu
Descarrega Monografia MV1