Les Publicacions de Patrimoni - PEU

Les publicacions de Patrimoni-PEU s'articulen al voltant de tres eixos principals: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

Memòria Viva

Memória Viva es la revista anual de Patrimoni-PEU i s'estructura en tres parts ben diferenciades: projectes i experiències dels Grups Locals (Comunitats Patrimonials), invitacions i col·laboracions d'especialistes que participen en les nostres jornades i activitats i, finalment, autors i autores que presenten les seues propostes a la convocatòria anual d'articles.

Consulta Memòria Viva PDF

memoria viva11 val memoria viva10 val memoria viva09 val
Vore MV11 en Isuu
Descarrega MV11
Vore MV10 en Isuu
Descarrega MV10
Vore MV09 en Isuu
Descarrega MV09

Números Anteriors

Memòria Viva 08. Vore Mv08 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 07. Vore Mv07 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 06. Vore Mv06 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 05. Vore Mv05 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 04. Vore Mv04 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 03. Vore Mv03 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 02. Vore Mv02 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 01. Vore Mv01 en ISUU. Descàrrega PDF

mv06-04. El grup de patrimoni de Costur segueix treballant

Escrit per Grup d’estudi del Patrimoni de Costur on . Posted in Memòria Viva

El projecte de treball que vam iniciar l’any passat “L’aprofitament de l’aigua al terme de Costur”, té com a objectiu general posar en valor el patrimoni cultural, social, material..., de Costur, prenent com a eix vertebrador l’estudi de la cultura de l’aigua, i fer que aquest tinga una funció social.

Aquest objectiu ens marca el camí que hem de seguir. Sabem que hem d’anar aprofundint en cada element que forma el patrimoni; aquest fet ens exigeix una formació que ens done a conèixer noves teories que orienten el seu estudi, la restauració o la intervenció més adequada, si fóra necessari.

05 costur mv6
Visita a la Bassa Roja

03 costur mv6
Catalogant la Bassa Roja

06 costur mv6
Esmorzar a la Bassa Roja

Del llibre de Javier Maderuelo, Paisaje y patrimonio, transcrivim aquests paràgrafs:  

“…Esto supone interpretar algunos restos físicos que carecen de monumentalidad, caminos, bancales, abrevaderos, molinos y tantos elementos anónimos que han tatuado los lugares, como signo de una caligrafía que ha sido escrita sobre el territorio”

“El territorio debe ser un texto más para el historiador…”

Ens agraden aquestes citacions perquè expressen amb senzillesa i profunditat el nucli del nostre treball i ens fan visualitzar el nostre terme junt amb les tradicions que té arrelades, com la rúbrica de la història pròpia, la dels nostres pares, avis i besavis.

Durant l’any passat vam realitzar diverses actuacions pràctiques que vam compaginar amb la definició del projecte teòric:
1-    Ens vam adherir al projecte “Adopta una bassa”, dirigit pel grup Roncadell, un equip de professionals reconegut per la Conselleria de Medi Ambient que es dedica des de 1987 a l'estudi i defensa de l’entorn. Dins de les seues activitats es troba aquest projecte que aporta les claus per al desenvolupament d'una metodologia per a la custòdia de petits punts d'aigua per part d'entitats i particulars, tots voluntaris. I té com a objectiu apropar la gent a l'entorn natural i afavorir el respecte cap a les basses i els seus habitants.
2-    El nostre grup va començar a treballar en quatre basses naturals del nostre terme: la bassa Roja, la bassa Blanca, la bassa dels Morrals i la del Cabeço.
3-    Vam portar a terme la catalogació de les basses abans esmentades (setembre 2013).
4-    Vam col•laborar amb la Plataforma No a la Contaminació Secció Costur amb l’organització de dues activitats:
       - Un concurs de fotografia de la bassa Roja.
       - Recuperar la tradició d’anar a la bassa Roja el segon dia de Nadal.

01 costur mv6
Bassa Roja

02 costur mv6
Bassa Blanca

04 costur mv6
Bassa dels Morrals

Extracte del fullet que es va preparar
Ens conta la gent major que fa alguns anys era tradició anar el segon dia de Nadal a la bassa Roja a fer margallons. Els joves anaven a peu a la bassa Roja i una vegada allí cada grup es buscava un lloc per a dinar, per a fer margallons, per a divertir-se, per a festejar...

Seguirem aquesta tradició en l’actualitat, traslladant la data al dissabte més proper al segon dia de Nadal. Anirem a peu a la bassa Roja, anant pel camí que va pel costat del Mas de Gaetano i tornant per la pista de les Oliveretes. Passejarem i gaudirem d'aquest espai públic recuperat i provarem les "coquetes d’herbes de la bassa Roja".

Amb aquestes activitats posàvem fi a la lluita que durant mesos vam mantenir per aconseguir que no es fera una mina en el paratge natural de la bassa Roja. Es fa públic que l’expedient de la mina es tanca al Ple de l’Ajuntament de Costur del dia 10 d’octubre de 2013, que va aprovar per unanimitat la rescissió del contracte amb l'empresa CAPLANSA.

Les activitats que hem planificat per a aquest any i en les quals ja hem començat a treballar són:
1.    Acabar de perfilar el projecte teòric.
2.    Continuar amb el seguiment de les basses.
3.    Marcar tres rutes senderistes seguint punts d’aigua naturals del terme de Costur (fonts, basses, pous...) tenint també en compte altres elements del patrimoni que trobem pel camí (corrals, parets, arbres centenaris...). Pot ser el principi d’un treball que enllaçarà senders i patrimoni.
4.    Editar un fullet explicatiu d’aquestes rutes.
5.    Proposar idees per a la Mostra Cultural de l’Alcalatén 2015 a Costur, dins de la línia del nostre projecte.
6.    Participar en un curs dels que ofereix el PEU.
       -    Interpretació del paisatge (Per aprendre a conèixer el nostre terme i tots els elements que en formen part).
7.    Participar en el congrés internacional regadiu, societat, territori.

Esperem que la il•lusió amb què estem treballant puga, a poc a poc, involucrar  més gent i ajudar a descobrir i valorar la riquesa que tenim dins dels 20,90 km2 de terme municipal.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Monografies Memòria Viva

Monografies Memòria Viva reuneix aquelles recerques sorgides en el marc de Patrimoni-PEU que analitzen en profunditat aspectes dels pilars temàtics del projecte.

MV1 MV1
Descarrega Monografia MV2 Vore Monografia MV1 en Isuu
Descarrega Monografia MV1