Les Publicacions de Patrimoni - PEU

Les publicacions de Patrimoni-PEU s'articulen al voltant de tres eixos principals: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

Memòria Viva

Memória Viva es la revista anual de Patrimoni-PEU i s'estructura en tres parts ben diferenciades: projectes i experiències dels Grups Locals (Comunitats Patrimonials), invitacions i col·laboracions d'especialistes que participen en les nostres jornades i activitats i, finalment, autors i autores que presenten les seues propostes a la convocatòria anual d'articles.

Consulta Memòria Viva PDF

memoria viva11 val memoria viva10 val memoria viva09 val
Vore MV11 en Isuu
Descarrega MV11
Vore MV10 en Isuu
Descarrega MV10
Vore MV09 en Isuu
Descarrega MV09

Números Anteriors

Memòria Viva 08. Vore Mv08 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 07. Vore Mv07 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 06. Vore Mv06 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 05. Vore Mv05 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 04. Vore Mv04 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 03. Vore Mv03 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 02. Vore Mv02 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 01. Vore Mv01 en ISUU. Descàrrega PDF

mv06-03. "Cirat Medieval"

Escrit per A.C. "Las Salinas" de Cirat on . Posted in Memòria Viva

L’any 2013 va ser l’any de “Cirat Medieval”. Ha sigut l’any on s’ha fet realitat el gran objectiu que l’Associació Cultural Las Salinas de Cirat havia perseguit des dels seus orígens: l’obertura al públic en general i per a tots els ciraters en particular, de la nostra emblemàtica “Torre del Conde”. Sens dubte, hem d’agrair a l’ajuntament de Cirat el seu suport i consentiment per a poder fer realitat aquesta iniciativa.

08 cirat mv6
Visita a la “Torre del Conde”

Al voltant d’aquest esdeveniment tan important, l’objectiu que l’Associació es va plantejar va ser donar a conèixer i posar en valor tots els edificis i racons medievals que encara perduren en el poble, i per a això es va organitzar una recreació de l’època medieval a Cirat i s’han preparat activitats i visites culturals.

01 cirat mv6
Castell de Cirat

02 cirat mv6
Castell de Cirat

En primer lloc, vam visitar les ruïnes del castell. El castell de Cirat es troba en un penyal a 517 m d’altitud. És una fortalesa d’origen àrab, de planta irregular, en la part més elevada de la qual es troba un recinte principal, on encara s’aprecien restes d’interessants dependències, entre elles, les relatives a l’aljub central i una sala lateral, i al voltant, restes d’antigues muralles. En un terreny un poc més elevat sobre l’aljub o relacionat amb aquest es troba la torre principal o torre de l’homenatge.


La següent activitat que vam realitzar va ser a la plaça Major, davant de la “Torre del Conde”. Allí ens van explicar la història de la nostra torre i les seues dependències.

03 cirat mv6
Conferència "La Torre del Conde de Cirat"

La “Torre del Conde” de Cirat, coneguda pels ciraters com “la cárcel”, és una torre defensiva de finals del segle XIII o principis del XIV. La planta baixa, amb una volta de mig canó, va ser en el seu inici un aljub. En la primera planta es poden observar tres dependències. La sala principal on es trobava el menjador i la llar de foc, la sala del senyoriu, anunciada per l’escut dels Vilarig, i un dormitori xicotet al costat de la sala del senyoriu. Els Vilarig van ser els senyors feudals i comtes que van posseir el senyoriu de Cirat, Pandiel i el Tormo.

04 cirat mv6
"La Torre del Conde de Cirat"

05 cirat mv6
"La Torre del Conde de Cirat"

06 cirat mv6
"La Torre del Conde de Cirat"

Al llarg de la història la torre ha tingut diversos usos. Originàriament es va fer servir com a torrassa defensiva, després com a traster, com a dipòsit de queviures, com a presó i fins i tot com a corral per a guardar els bous.


Després d’aquest acte, es va inaugurar l’exposició de fotos “Torres i castells en terres castellonenques” del Sr. Vicente Forcada Martí i es va obrir la torre del Comte, per a veïns i públic en general, per primera vegada a Cirat.

Junt amb aquestes activitats de patrimoni històric realitzem altres amb molta participació popular, com van ser una xarrada col•loqui, una desfilada ambientada en l’època medieval i un mercat històric en el nucli antic de la població.

09 cirat mv6
Xarrada col•loqui

10 cirat mv6
Desfilada

11 cirat mv6
Mercat medieval

12 cirat mv6
Mercat medieval

13 cirat mv6
Desfilada

14 cirat mv6
Mercat medieval

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Monografies Memòria Viva

Monografies Memòria Viva reuneix aquelles recerques sorgides en el marc de Patrimoni-PEU que analitzen en profunditat aspectes dels pilars temàtics del projecte.

MV1 MV1
Descarrega Monografia MV2 Vore Monografia MV1 en Isuu
Descarrega Monografia MV1