Les Publicacions de Patrimoni - PEU

Les publicacions de Patrimoni-PEU s'articulen al voltant de tres eixos principals: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

Memòria Viva

Memória Viva es la revista anual de Patrimoni-PEU i s'estructura en tres parts ben diferenciades: projectes i experiències dels Grups Locals (Comunitats Patrimonials), invitacions i col·laboracions d'especialistes que participen en les nostres jornades i activitats i, finalment, autors i autores que presenten les seues propostes a la convocatòria anual d'articles.

Consulta Memòria Viva PDF

memoria viva11 val memoria viva10 val memoria viva09 val
Vore MV11 en Isuu
Descarrega MV11
Vore MV10 en Isuu
Descarrega MV10
Vore MV09 en Isuu
Descarrega MV09

Números Anteriors

Memòria Viva 08. Vore Mv08 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 07. Vore Mv07 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 06. Vore Mv06 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 05. Vore Mv05 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 04. Vore Mv04 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 03. Vore Mv03 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 02. Vore Mv02 en ISUU. Descàrrega PDF

Memòria Viva 01. Vore Mv01 en ISUU. Descàrrega PDF

mv05-05. Montán celebra el IV centenari de la seua Carta de Poblament (1612-2012)

Escrit per Associació Cultural de Montán “Conde de Vallterra” on . Posted in Memòria Viva

1. Antecedents històrics

La repoblació del nostre poble i les seues terres són la conseqüència de l'edicte d'expulsió dels moriscos signat per Felip III el 4 d'abril de 1609. Les causes al•ludides per a la seua expulsió van ser principalment el temor i l'alarma que suposava el permanent creixement de la població morisca. A principis del segle XVII es va arribar a suspendre, a petició de les Corts del Regne, la formació de censos amb la finalitat de no revelar la força que  tenien. Altres causes, no menys importants, correspondrien a  interessos econòmics i estratègics, ja que s'imposava als nous pobladors un nou règim de rendes que serviria per a omplir les arques dels senyors,  amos dels territoris repoblats.

Tot açò, més les incursions pirates de barbarescos que assolaven les costes mediterrànies i les revoltes d'algunes zones motivades pels enfrontaments entre la població musulmana i cristiana, van portar primer a Felip II a dictaminar la Real Pragmàtica expedida des de Madrid el 19 de gener de 1563  que ordenava el desarmament dels moriscos i,  després, a Felip III  a ordenar-ne l'expulsió.

Les conseqüències per a la nostra població van ser l'abandó de les cases i terres de conreu que ocupaven els moriscos, cosa que va ocasionar grans pèrdues en les rendes del senyor comte. Per tot açò, segons escriu  José Fornas Gil en el seu llibre Descripció Històrica i Topogràfica de la Vila de Montán, Miguel de Vallterra,  va portar per a repoblar les seues terres  28 famílies de la Provença francesa i 9 frares de l'Ordre dels Serfs de Maria.

El 3 de març de 1612,  Miguel Milà, procurador de  Miguel Ribelles de Vallterra, va atorgar la Carta de Poblament a la Vila de Castellmontán que concedia als seus pobladors cases i terres en arrendament, conferia privilegis i marcava les normes que havien de regir per al bon desenvolupament de la Vila.

2. Actes commemoratius

Els actes preparatius per a la celebració de l'esdeveniment es remunten a 2010. Des de llavors fins a 2012, s'han celebrat durant la Setmana Cultural del mes d'agost, xarrades, exposicions i actes culturals, així com un mercat medieval amb desfilades i representacions teatrals, música folklòrica etc., preludi del que seria la gran festa aniversari del  IV Centenari de la Carta de Poblament.

438 fotomontan 01
Foto: Inauguració del mural de la Carta de Poblament

438 fotomontan 02


Foto: Exposició "La Carta de Poblament 1612-2012"

438 fotomontan 03


Foto: La importància de la Carta de Poblament per a Montán

Aquests actes van quedar dividits en dues parts:

2.1. Actes institucionals
El 3 de març, dia en què el nostre poble feia 400 anys com a poble sobirà, es van iniciar els actes institucionals commemoratius de l'esdeveniment:

• A la 10:30h., va tenir lloc la recepció d'autoritats a la plaça de l'Ajuntament. A l'acte van acudir entre  altres,  Francisco Medina, Director Territorial de Cultura, Miguel Simón, Vicari General de la Diòcesi Segorbe-Castelló, la Diputada Autonòmica Nieves Martínez, el Diputat Provincial  Laureano Sandalinas i el Comandant en lloc de la Guàrdia Civil de Montanejos.

• A les 11:00h., a les escales d'accés al Saló de Plens de l'Ajuntament, es va procedir a inaugurar un mural representatiu del lliurament de la Carta de Poblament als nous pobladors de la Vila, donació de l'Associació Cultural de Montán “Conde de Vallterra”, que es va pagar amb els beneficis obtinguts per la venda del llibre La Ruta del Agua i que el va realitzar per la popular ceramista i pintora  Empar Pérez, veïna del poble. Tot seguit, al Saló d'Actes de l'Ajuntament, l'alcalde, Antonio Fornás, va dir unes paraules de benvinguda a les autoritats i  al nombrós públic assistent i va recalcar la importància d'aquest dia. En el mateix acte, es va lliurar una placa al recentment nomenat cronista oficial de la Vila  Faustino García Xirivella, qui després d'agrair aquesta nominació, va explicar el concepte de carta de poblament, i el significat i la importància per al nostre poble.  En acabar, l'Associació Cultural de Montán “Conde de Vallterra”, va fer lliurament a l'alcalde de la còpia d'un dibuix a mà alçada del croquis de la Vila  realitzat el 1810 per l'ajudant de la Guàrdia Real d'Infanteria  Antonio Peláez.

• A les 11:30h., la comitiva es va desplaçar a l'Església Conventual dels Serfs de Maria, on les autoritats van inaugurar les obres de millora realitzades per l'Ajuntament i es va descobrir una placa com a record del moment. A continuació i dins de l'església, l'arquitecte  Alfonso Sánchez Dopateo, va realitzar una breu exposició del “Pasado, presente i futuro del Convento de los Padres Servitas de Montán”, i va explicar amb gran claredat les millores realitzades i la gran projecció que pot tenir en el futur per al nostre poble.

• A les 12:00h., es va fer la  inauguració de les exposicions a la Casa de la Cultura sobre:
•    La Carta de Poblament 1612-2012 (documents i panells explicatius).
•    “L'expulsió dels moriscos” (exposició itinerant cedida per la Fundació Bancaixa).

 

438 fotomontan 04

Foto: Decoració dels carrers

438 fotomontan 05


Foto: Inauguració de les obres de millora de l'esglèsia conventual dels Serfs de Maria

438 fotomontan 06

 

Foto: Exposició “L'Expulsió dels Moriscs”

 

438 fotomontan 07


Foto: Preparació dels carrers

El dia de la inauguració de les  exposicions, el cronista de la Vila,  Faustino García Xirivella, va donar una conferència  sobre la Carta de Poblament i  va destacar la seua troballa en l'Arxiu Històric Nacional de Madrid. També va agrair profundament el treball realitzat pel Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló,  per l'elaboració dels panells informatius sobre diversos aspectes de la Carta de Poblament, i de les fotografies en gran format d'aquests documents. També es va agrair a la Fundació Bancaixa la cessió dels quadres relatius a “L'expulsió dels moriscos”, quadres que el nombrós públic assistent va admirar.

En finalitzar l'acte, es va servir un vi d'honor i uns deliciosos canapès que va realitzar  l'Associació de Dones de la Vila de Montán

• A les 17:00h., el Grup de Jotes d'Arañuel “Alegria del Mijares”, va realitzar a la plaça de l'església un taller de jotes per a delit de tots.

El diumenge dia 4 de març a la 12:00h., per tancar els actes institucionals del IV Centenari de la Carta de Poblament, es va oficiar una solemne missa a l'església del convent, acompanyada per la Rondalla de Montán.

2.2. Actes festius en la setmana cultural d'agost
Els dies anteriors al dissabte 4 d'agost, les penyes es van encarregar d'engalanar els carrers i places de la Vila amb pendons i banderoles, que van donar un colorit i aspecte de festa medieval. Els veïns van contribuir a la festa i van traure a les seues portes tot tipus d'utensilis, testos, canyes verdes del riu, branques d'oliveres i arreus i elements decoratius antics que tenien guardats a les seues cases. Diversos arcs triomfals que van realitzar amb canyes recorrien el carrer principal per on havia de passar la comitiva, al sòl es va escampar palla i murta perquè els carruatges i cavalleries no relliscaren. A la plaça es va instal•lar un entarimat decorat amb teles de colors on van estar els personatges principals de la representació.
En aquest acte es va representar l'arribada a la Vila de Montán dels nous pobladors que havien vingut de la Provença francesa i el lliurament, per part del Senyor Comte  Miguel de Vallterra, de la carta de població.

438 fotomontan 08

Foto: Arrivada de les families

 

438 fotomontan 09


Foto: Arrivada dels Serfs de Maria

Alguns veïns van ser distribuïts per famílies a l'entrada del poble. Cada família portava el seu estendard on figurava l'escut heràldic corresponent al seu cognom. La comitiva va partir per l'entrador del poble i va començar el seu recorregut a través del carrer principal. Anaven abillats amb tota classe de vestidures i utensilis suposadament portats de terres llunyanes. Cavalleries, carros i un gran nombre de persones anaven apareixent, precedits per dos personatges a cavall, que representen els jurats Juan Martin i Pedro Pastor, que havien sigut enviats pel senyor comte a les llunyanes terres de la Provença per portar nous pobladors per a les seues terres. Darrere d'aquests jurats, un sacerdot portava un crucifix seguit per vuit frares de l'ordre dels Serfs de Maria, fundadors del primer convent servita de Montán.

A la plaça, a l'entarimat preparat  amb cadires, taula i ornament digne de l'acte, es trobaven el senyor comte Miguel de Vallterra, la seua esposa,  la comtessa  Ana de Pina, a la seua dreta el justícia  Bartolomé Gil, al seu costat, el llicenciat Mossèn Gabriel Lamberto Montolio, rector de Castellmontán, i a l'esquerra dels comtes, el notari  Francisco Prancudo amb les cartes de propietat de cases i terres que donarien als nous pobladors.
A la plaça també es trobaven les famílies de cristians vells que havien quedat a la Vila i que es disposaven a donar la benvinguda als nous veïns.

438 fotomontan 10

 

Foto: Acte d’Otorgament

 

438 fotomontan 11


Foto: Benvinguda als nous pobladors

A poc a poc, la comitiva va arribar a la plaça, es va instal•larar enfront de l'entarimat  per  rebre el seu llegat. En primer lloc, el jurat Juan Martin, va relatar al senyor comte, les vicissituds passades pel camí fins a arribar a la Provença i del seu retorn a Castellmontán. Seguidament el senyor comte  va donar la benvinguda a les noves gents, els va prometre que gaudirien de la seua protecció i els va lliurar l'escriptura de Carta de Població. El narrador de l'acte va nomenar una per una totes les famílies, el cap de les quals va pujar a l'entarimat a arreplegar els títols de propietat de les seues cases i terres, confirmades per la signatura del notari. Una vegada acabat el lliurament de totes les escriptures i amb visques als comtes, va acabar l'acte representatiu del lliurament de la Carta de Poblament als nous pobladors de Montán.
La festa va ser acompanyada d'exposicions, xarrades, representacions teatrals i missa major.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Monografies Memòria Viva

Monografies Memòria Viva reuneix aquelles recerques sorgides en el marc de Patrimoni-PEU que analitzen en profunditat aspectes dels pilars temàtics del projecte.

MV1 MV1
Descarrega Monografia MV2 Vore Monografia MV1 en Isuu
Descarrega Monografia MV1