La catalogació del patrimoni de Viver

Escrit per Grupo de catalogación del patrimonio de Viver on . Posted in Notícies

A principis de 2015 es va crear a Viver un grup de treball per a realitzar la catalogació de diferents aspectes del Patrimoni Cultural i Natural de Viver. Açò va ser a causa de la confluència de diversos projectes en principi independents, com tot el treball que es realitza de catalogació i recuperació dels cubs de vi per part del grup de Recuperació de la Cultura del Vi a Viver, la intenció d'altres persones de realitzar un catàleg de les Fonts de Viver i revisar els topònims del terme, el treball personal d'altres persones en el tema de Béns Protegits i el tema de la Guerra Civil, així com la intenció d'una altra persona de treballar sobre el Patrimoni Hidràulic i el Regadiu Tradicional.

Balsa de la Tejería de arriba 2 819x614

Així doncs, es va crear un grup de 5 persones amb l'objectiu de realitzar un catàleg-inventari de diversos temes del patrimoni cultural i natural de Viver, comptant amb la participació i ajuda de més gent, i la col·laboració de l'Ajuntament i FPA de Viver, així com de la UJI a través del seu programa PEU.

Els temes que s'estan desenvolupant des d'un principi, i que tal vegada es amplien en un futur són:
Béns Immobles i Protegits.
Fonts i Deus.
Cubs de Vi.
Patrimoni Hidràulic i Regadiu Tradicional.
Cavitats i altres elements Naturals.
Topònims i Territori.
Guerra Civil.
A més, s'està realitzant un Catàleg Bibliogràfic i Documental sobretot el referent a Viver.

Ismael Sanjuan y Paco Carramanchel 640x480

Tot aquest treball té dues parts diferenciades, una la que anomenem treball de camp, consistent en el recorregut exhaustiu sobre el terreny, prenent dades de tot. I una altra la que anomenem treball de gabinet, que comença per preguntar a la gent, indagar i consultar altres fonts d'informació, ordenació i estructuració de tota la informació i l'edició final dels continguts.

Balsa de Ragudo Torno 819x614

Pel que respecta a com es publicaran els materials finals, una primera idea va ser publicar en una base de dades web, en col·laboració directa amb l’UJI, preparant un format que servira per a més pobles a part de Viver, objectiu que no s'ha pogut aconseguir de moment per motius tècnics. Així que la decisió és que s'anirà publicant en dossiers o toms de cada tema, en format de documents “PDF”, a disposició lliure en determinades webs i la impressió d'alguns exemplars a la disposició de consultar en certs locals públics de la població. Tot açò independentment d'altres formats de publicació que puguen fer-se en un futur.

Catalogando puntos 1715x1286 686x514

Tot el treball està molt estructurat, doncs així es va fer per a la base de dades web, per a facilitar una forma de treball en comú amb un enfocament i manera similar, així com per a facilitar l'adaptació a altres formats en un futur.

Esperem tenir les primeres publicacions aquest estiu de 2016.

Imatges: Grupo de catalogación del patrimonio de Viver

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar