Entitats del territori inicien una recerca sobre la gelada de 1956

Escrit per J. Joaquim Buj on . Posted in Notícies

La dotzena Trobada d'Entitats i Associacions de la Diòcesi de Tortosa, celebrada aquest passat 28 de novembre a Alcanar, ha servit per a recordar els 60 anys d'un fet que va marcar la història del territori: la gelada de 1956. Arran d’aquesta trobada s’inicia una recerca amb l’objectiu de treballar, de manera coordinada, les conseqüències d’aquest fet i quina és la memòria que encara se’n conserva.

L’historiador i membre del Centre d'Estudis d'Ulldecona, Ferran Grau, ha fixat les pautes del projecte sobre l'Any de la Gelada en la reunió celebrada a la Biblioteca pública Trinitari Fabregat. Es tracta d’un projecte obert a totes les persones i entitats que hi vulguin participar de manera que es pugui fer una radiografia el més completa possible d’aquells aspectes que se’n van derivar. La idea és dur a terme la recerca al llarg de 2016 i poder-la fer realitat en un període aproximat d’un any. En els pròxims mesos s’estudiarà la millor manera d’organitzar el treball, que coordinarà l’Institut Ramon Muntaner, organitzador també de la trobada.

Grau indica que “l’estudi hauria de servir per reflectir les formes de vida quotidiana a la zona abans, durant i després de la gelada, contextualitzant-ho en el moment històric en què va ocórrer”. A més del caràcter sociològic, també es buscarà interpretar els aspectes físics del fenomen, amb les aportacions que es puguen fer des de camps com el de la meteorologia.

DSCN3731

Ferran Grau i M Carmen Jimenez

Pel que fa a les fonts, es vol recórrer a la memòria oral, o siga, testimonis que van patir en primera persona la gelada. Unes altres fonts de consulta també seran les imatges i notícies de l’època. Els centres d’estudis i entitats volen buscar la implicació dels centres educatius i investigadors locals de cada municipi.

Com a exemple que servís de punt de partida per a endegar la recerca, Pau Vinyes i Roig, historiador i vicepresident del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, va parlar de l'exposició del 50è. aniversari de la nevada de Nadal de 1962 a Sant Andreu de Palomar (Barcelona).

La XII Trobada d’entitats i associacions culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa també ha servit per presentar altres projectes, entre els quals destaquen l'Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE) i la celebració de la Nit de Santa Llúcia, a Tortosa, l'11 de desembre. El complement a la Trobada fou un dinar de germanor a les Cases i una visita guiada al nucli antic d'Alcanar, a càrrec d’Helena Fibla. Van haver-hi una trentena de participants, d’arreu de les Terres de l’Ebre i el Sénia, Priorat, Franja, Maestrat i Ports.

J. JOAQUIM BUJ

Imatge: Joaquim Valls

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar