En defensa del patrimoni natural i cultural rural. Manifest d'Altura

Escrit per A.C. El Cantal (Altura) on . Posted in Notícies

L'associació El Cantal, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Altura i el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària - PEU de la Universitat Jaume I de Castelló, va organitzar unes Jornades de Patrimoni Rural que es van dur a terme el 24-25 de maig de 2014 a Altura (Castelló), amb la participació de nombrosos assistents a títol particular i 12 associacions o entitats. En finalitzar aquestes jornades es va encarregar a l'Associació El Cantal la redacció de l'anomenat “Manifest d'Altura” en defensa del Patrimoni Natural i Cultural Rural, en el qual s'arreplegaren els conceptes sobre patrimoni i les reivindicacions proposades pels grups de treball.

El 17 i 18 d'octubre de 2015 vam dur a terme un taller teòric-pràctic de pedra seca, també amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Altura i el PEU Patrimoni de l’UJI de Castelló, on ens trobem amb un gran nombre de persones i col·lectius interessat en la defensa del patrimoni.

Ara, després de l'èxit d'aquestes dues activitats, d'haver-nos trobat, treballat junts, conviscut i parlat sobre patrimoni rural moltes persones i col·lectius, us oferim la possibilitat d'adherir-vos al Manifest.

Associació El Cantal


DSC 0605

MANIFEST D'ALTURA. En defensa del patrimoni natural i cultural rural

Les associacions, col·lectius, institucions i persones que signem el present Manifest ho fem moguts pel profund respecte que ens mereix el nostre patrimoni en les seues diferents adjectivacions (natural, rural, cultural, històric, arquitectònic, etnològic, industrial…), per la identificació cultural i anímica que sentim amb ell i pel perill de desaparició en què es troben molts dels seus elements insubstituïbles.

Entenem per patrimoni el conjunt de béns materials i immaterials rebut dels nostres avantpassats llunyans o pròxims; és l'heretat, que sentim com a propi del nostre grup social i per açò assumim la responsabilitat de protegir-ho, divulgar-ho, consolidar-ho i recuperar els elements danyats al llarg del temps per diferents circumstàncies, amb la finalitat de llegar-los en condicions dignes als nostres successors.

Sabem que el nostre treball de recuperació dels elements patrimonials implica la seua reincorporació al patrimoni i, per tant, l'acreixement d'est.

El nostre patrimoni és la nostra identitat comuna modelada al llarg de segles fins a temps més propers. És el que ens defineix com a poble en relació amb el nostre entorn. Ens informa del passat i ens permet entendre millor la nostra societat present.

Reclamem per a la correcta valoració del nostre patrimoni, a més del component cultural (història, etnografia…) o l'econòmic (turisme, artesania…), es tinga en compte l'emocional o afectiu de les gents que ho senten com a seu. Aquest és el que ens mou a actuar personalment i el que és necessari transmetre per a tenir un relleu generacional en la nostra labor.

Pensem que, a més de la protecció i recuperació dels elements patrimonials, és imprescindible la divulgació del seu immens valor, més enllà de l'econòmic, a la societat en general i especialment a les futures generacions. El que no es coneix no pot estimar-se.

Creiem que el coneixement del nostre patrimoni ens fa reconèixer-nos i valorar críticament els elements i la naturalesa del nostre model social i cultural.

Aquesta necessària valoració crítica que reclamem és la que ens porta a no admetre a tota la tradició com a patrimoni a conservar i a no assumir com a propis alguns hàbits o costums.

Reivindiquem la dignitat dels nostres avantpassats en la seua lluita per la vida adaptant-se al mitjà hostil en el qual van viure i la dignitat del seu abnegat treball per a transformar aqueix mitjà i fer-ho habitable.

Jutgem molt insuficient el suport a la nostra labor de les administracions local, provincial, autonòmica i estatal. Exigim a les administracions públiques l'aportació de mitjans a les associacions i col·lectius que treballem en la recuperació i el manteniment del patrimoni natural i cultural dels nostres municipis.

Sentim que el fet de ser rural i, per tant, afectar a poca població, fa que el nostre treball siga menys interessant o atractiu per als mitjans de comunicació, passada desapercebuda per a la societat en general i perda prioritat davant l'administració.

Denunciem que el nostre patrimoni es troba en un delicat moment per l'abandó, la infravaloració, el desconeixement, l'especulació…, en definitiva, per una sèrie de causes que en la majoria dels casos escapen a les nostres possibilitats de solució i són responsabilitat irrenunciable de les administracions públiques.

I manifestem la nostra voluntat de seguir treballant desinteressadament en la recuperació, acreixement, conservació i divulgació del nostre patrimoni, en la mesura de les nostres possibilitats i contracorrent dels valors imperants en la nostra societat de consum actual i de la seua endèmica crisi cultural i educativa, per a transmetre-ho a les futures generacions, juntament amb l'escala de valors que comporta.

Altura, 2015

Per a adherir-se al Manifest: http://goo.gl/forms/w0800KDOOv

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar