Iniciem la col•laboració amb Terres de Cruïlla

Escrit per Projecte Patrimoni - Terres de Cruïlla on . Posted in Notícies

Estem molt contents de presentar en Patrimoni el projecte Terres de Cruïlla de recerca i difusió del patrimoni a les comarques del Baix Maestrat (Castelló) i Montsià i Baix Ebre (Tarragona).

Amb aquesta notícia iniciem una col•laboració que ens acostarà al projecte i les activitats de Terres de Cruïlla i a les seues passejades patrimonials pel territori.

IMG-20150704-WA0007

El grup Terres de Cruïlla realitza itineraris pel territori del Baix Maestrat, el Montsià i les Terres de l'Ebre

Els centres d’estudis i entitats integrades dins del grup de treball Terres de Cruïlla han dissenyat el cicle d’itineraris que, enguany, arriba a la sèptima edició amb l’objectiu de difondre el patrimoni del territori, ultrapassant les fronteres administratives. Del Baix Maestrat hi prenen part Rossell, Traiguera, Xert, Sant Jordi, Peníscola, Sant Mateu, Cervera i Sant Rafael, a més de la Pobla de Benifassà, a la Tinença. Els pobles del Montsià participants són Alcanar, Santa Bàrbara, Mas de Barberans, Ulldecona, Freginals, la Sénia i Sant Carles de la Ràpita. Els Amics de l’Ebre de Tortosa són els únics del Baix Ebre enguany.

Hi ha programades 17 rutes entre els mesos de maig i novembre. Bona part de les propostes giren entorn de l’arquitectura rural, ja siga a la serra de Montsià o prop de les poblacions organitzadores. Així, al Baix Maestrat es visitaran dos corrals en desús a Sant Mateu i el cocó d’Andrada a Traiguera, entre d’altres. El mas dels Curanderos (primeres famílies de Sant Rafel), avui mas de Coll Tort, és una altra de les destinacions, a cavall entre Sant Rafel i el barri Castell. En la mateixa línia, es visitarà el Mas de Mulet, a Ulldecona, i Matarredona, des de la Ràpita. Les construccions de pedra en sec properes a Alcanar serà una altra de les rutes que es duran a terme. A l’edició de 2015 s’incorporen centres de Cervera, la Ràpita i Freginals, a més de recuperar la visita a la Pobla de Benifassà.

20150711 100623

El grup Terres de Cruïlla també està treballant, des de fa un temps, en la publicació conjunta d’itineraris organitzats aquests anys passats i que són susceptibles de ser realitzats de manera lliure, sense necessitat de guiatge.

Unes altres iniciatives que volen endegar són una recerca sobre l’impacte de la gelada de l’any 1956, coincidint amb el seixanta aniversari que tindrà lloc el proper any, així com col•laborar amb les I Jornades d’Intervenció al Patrimoni organitzades per la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, al setembre, dedicada aquest any a l’arquitectura rural dispersa.

Més informació: Terres de Cruïlla

Imatges: Terres de Cruïlla

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar