La XVII Mostra Cultural de l'Alcalatén a Costur

Escrit per Grup de Costur on . Posted in Notícies

Costur va acollir el passat dia 6 de juny la XVII Mostra Cultural de l'Alcalatén que va tindre com a eix central l'Aprofitament de l'aigua. Junt amb la localitat amfitriona van participar Figueroles, l'Alcora, la Foia, Llucena, les Useres, Xodos i Benafigos.

costur1 paraguas

Un paraigua cap per avall va ser el símbol utilitzat per l'AC La Fontanella per identificar el recorregut "L'Aprofitament de l'aigua" que començava al llavador públic i arribava al pous del Poble. Al llarg de l’itinerari es podia gaudir de diferents formes de recollir i aprofitar l’aigua, tot barrejant de forma natural les antigues tradicions amb les noves. El llavador, l'abeurador i les basses, botes d'aigua, bosses d'aigua, aquarel•les, canterelles, saferos, cànters, marraixes, tines i poals; caragols, la rambla i molts paraigües.

 costur3 lluvia reciclada

També es van poder visitar exposicions en locals, com la del Museu de Ceràmica de l'Alcora, les pintures de Vidal Serrulla o una cuina tradicional amb tota la família. I al carrer, les pintures de Laurentino Martí i Jean Vilar, tots dos nascuts a Costur, juntament amb un grup d'artistes locals i amics; l’exposició comarcal al voltant de l’aigua; i a les eres, la burra i els canyissos de figues seques, un preciós mirador encarat el pla de les Useres, Cabanes i Vilafamés; una pluja de ceràmica en un racó idíl•lic i, si hom arribava al pou del Poble, podia tastar un refrescant granissat de poliol com premi.

costur4 exposicion comarcal

A banda de l’itinerari, les exposicions i el mercat tradicional, el poble es va omplir també d’actuacions al carrer i a l’església. L’acte més matiner va ser la inauguració de la jornada amb el lliurament de la Clau de la Mostra i el cant de l'albada dedicada a l'aigua, amb la qual es va recuperar una tradició perduda l’any 1940. Les rentadores del Betlem de Costur van representar una escena costumista al llavador i a continuació es va fer una visita guiada a la font del Poble, que va acabar amb la demostració magistral de l’aquarel•lista costurenc Laurentino Martí.

costur5 bailes a la plaza

El Grup de Dolçainers i Tabaleters de l'Alcalatén va recórrer diverses vegades els carrers costurencs i també van actuar , el Grup de Cambra de l'Escola de Música Vicent Serrano Gil, de l'Alcora, la Rondalla Jove de l'AC de Llucena i la 'Ronda Villa de Lucena'. El folklore comarcal va anar a càrrec del grup de Danses la Font d'Aixart i la Rondalla l'Alcalatén de l'Alcora; la Rondalla Els Kimbol’s de Figueroles; el grup de Danses l'Ullal, acompanyat per la Unió Musical Santa Cecília de les Useres; el Grup Folklòric la Perla de la Muntanya de Llucena i el grup de danses La Fontanella de Costur. La jornada es va rematar amb un “bureo” a la plaça Major de Costur.

costur6 mirador

Enllaç a la notícia en el blog del Grup d'Estudi del Patrimoni de Costur

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar