Descobrint tresors amagats: la Torrecilla (Altura)

Escrit per Sixto D. Lozano Esteban on . Posted in Notícies

Algú de vostès s'ha preguntat què existeix a l'altre costat de les muntanyes del Santuari de la Cova Santa d'Altura? Haurien. Per a començar, el cim de Montmayor, el més alt del terme municipal, el lloc on podríem dir que es trobaria l'hipotètic límit entre les serres de Javalambre i Calderona. I després d'aquesta muntanya, a uns 5 km de la Cova Santa, està La Torrecilla, un dels jaciments arqueològics més importants i desconeguts de l'Alt Palància, on s'assentarien alguns dels primers pobladors de la comarca.

Foto La Torrecilla

La Torrecilla està situada dins de la zona que va ser declarada en 2006 Paratge Natural Municipal, La Torrecilla - Puntal de Navarrete. La diversitat d'estrats de caràcter mesozoic determina un paisatge càrstic de gran espectacularitat, caracteritzat per sinuosos barrancs, com l'espectacular ombria del barranc de la Torrecilla, i elevades crestes, abrics i coves naturals. Els primers pobladors ibers van començar a canviar aquest paisatge, camps de cereals van aparèixer entre zones boscoses, ramats de cabres van començar a desboscar el sotabosc i s’abancalaren les vessants. En aquests bancals durant milers d'anys van créixer vinyes, oliveres i ametlers.

El paratge acull un interessant jaciment d'origen iber a la part alta del Turó de la Torrecilla. Es tracta d'un poblat les restes del qual corresponen a una construcció defensiva i de control, destinada a la protecció i vigilància de l'encreuament de camins i de les nombroses fonts que afloren al seu peu. S'aprecien igualment restes de muralles en els vessants i un canalet excavat en la roca que arriba fins al poblat des d'una petita presa alçada en el barranc adjacent. A més a més, el paratge ha contemplat el trànsit transhumant de bestiar entre el litoral i l'interior muntanyenc sent punt de confluència de diverses vies pecuàries que ho travessen, la Sendera de Aliagas Rosegues, la Sendera de Montmayor i la la Canyada Real de Benabal. Les construccions de pedra seca utilitzades per pastors i carboners, són testimonis de l'explotació passada dels boscos de la zona formats majorment per carrasques, savines i pins.

Els cultius de la zona van ser abandonats i un bosc de pins laricios, pins carrascos, carrasques, savinars albars i ginebres de la miera van ser ocupant el relleu, les vies pecuàries van patir el mateix abandó i són ara recorregudes per cicloturistes i senderistes, passa per allí la sendera de gran recorregut GR-10.

Quan tornen per la Cova Santa vos recomanem que s’endinsen a descobrir els tresors que hi ha en les muntanyes que l'envolten, no se’ls poden perdre.

Sixto D. Lozano Esteban

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar