Caminant amb arquitectes. Impressions de Tradiarq2015

Escrit per Ángel Portolés - Projecte Patrimoni on . Posted in Notícies

D'un temps ençà quelcom passa entre els arquitectes. Potser no siga alguna cosa generalitzada. Potser no siga, ni tan sols, voluntari. Però és, indiscutiblement, un canvi. I comença a veure's des de fora. Des d'altres sectors que, encara que comparteixen casa eren, fins fa molt poc, entranyables desconeguts.

Un altre model d'arquitectura és possible. Més interdisciplinària. Malgrat tot, menys canònica. Més conscient de la necessitat de proporcionar projectes més complexos i inclusius i de, des d'aquest mateix plantejament, donar-los a conèixer les persones que els utilitzaran.

IMG 20140812 131759

Els nous professionals de l'arquitectura es caracteritzen per tenir una perspectiva molt més àmplia que transcendeix al disseny i a la planificació d'un determinat espai, edifici, etcètera. I en aquesta nova manera de fer pot donar-se el cas que el treball «pur» d'arquitectura siga, finalment, una part reduïda, comparat amb totes les reunions, presentacions, fòrums de participació… que avui en dia constitueixen, a escala local i sobretot rural, la planificació i el desenvolupament d'una obra de reutilització basada en un patrimoni arquitectònic tradicional o monumental.

I tot és perquè molts i moltes arquitectes comencen ja a plantejar-se, d'una manera molt més panoràmica, el seu projecte. I açò genera tot un món de reflexions i dubtes que només poden solucionar-se des d'una perspectiva més horitzontal i inclusiva.

Per a què? Per a qui? Amb qui? Des de quan? I moltes altres preguntes que fan del fet arquitectònic un projecte cultural en el qual poder desenvolupar estratègies de participació que vinculen la ciutadania amb l'element a recuperar, perquè aquesta actuació passe de fi a mitjà per a aconseguir una socialització real, efectiva, sòlida i duradora del patrimoni.

I en aquest sentit, Tradiarq2015 ha suposat, des del meu punt de vista, un bon exemple d'aquest esforç per una nova arquitectura sociocultural.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar