#REDESSONAMORES – L’Onso es queda a casa (La Mata - Castelló)

Escrit per Patrimoni - PEU / UJI on . Posted in Notícies

La unió fa la força i fa que el poble estiga més viu que mai en temps de confinament

La Mata és un poble viu, actiu, amb gent compromesa i plena d’energia i ganes de fer coses. L’any 2017 es va portar a terme la XXXIX edició de l’Aplec dels Ports al poble, un esdeveniment que va generar una major cohesió entre les persones de diferents generacions i procedències que viuen i comparteixen el dia a dia ací.

Les ganes i la il.lusió per continuar amb projectes que donen vida al poble ha fet que es genere una proposta de creació d’un espai cultural comunitari que vertebre i canalitze diferents iniciatives locals, una iniciativa que es prevé començar quan la crisi del coronavirus ho permeta...

Però de moment... què fa la gent de la Mata en aquests temps difícils??

L’Onso es queda a casa
En primer lloc, s’ha creat “Gat i Gata per la Mata”, un canal de comunicació amb el poble i cap a l’exterior que proposa, setmana a setmana, activitats que mantenen a la gent unida i participativa, animant a compartir lectures de llibres, fotografies fent coses a casa, dibuixos, receptes de cuina, etc.

La proposta més ampla i interessant fou la celebració de la festa de l’Onso, una tradició antiga i genuïna del poble recuperada ara farà més de deu anys i que celebra l’arribada de la primavera. Es tracta d’un dia de germanor, que comença amb un dinar popular i, a la vesprada, una representació on una persona vestida d’os (amb pells d’animals i la cara ennegrida) volta per tot el poble seguida per gent vestida de caçadors (simbolitzant que l’han caçat al bosc i l’han portat al poble per a que tothom puga vore que la hibernació ha acabat), dos dimonis o “diableres” i tots els veïns i visitants. La comitiva ix quan arriba la nit i volta per tots els carrers, on els veïns i veïnes han tret taules amb menjar i beguda per a convidar a tot aquell que vulga participar.

Degut a l’estat d’alarma, enguany no va ser possible portar a terme la celebració, però l’entusiasme de la gent de la Mata, el sentiment de poble i l’amor per la tradició recuperada van fer que es desenvolupara una jornada molt especial.

La Festa de l’Onso 2020 va començar amb un videovermut, creant un grup amb una aplicació per a que tots els veïns poguerem fer un vermut on-line, compartint la il.lusió per l’arribada de l’Onso. Després del vermut, tothom va cuinar la tradicional paella i va pujar les fotos d’aquesta a les xarxes, compartint-les també al grup de whatsapp que hi ha amb tota la gent del poble.

Els xiquets i xiquetes van fer dibuixos amb l’arc de Sant Martí i l’Onso, amb missatges d’esperança i germanor i, quan va caure la nit, els van penjar als balcons i les finestres, cridant fort i fent soroll per a que l’Onso no s’oblidara d’ells.

Una persona encarregada, seguint totes les mesures de seguretat, va anar a l’ajuntament a fer un bando, en el qual va ficar la música típica de la festa, per ambientar el poble, i una altra, amb un cotxe, va passar pitant per tots els carrers amb les pells de l’onso enganxades damunt, per a que ningún xiquet ni adult es quedara sense reviure la festa.

La il.lusió es va apoderar de tota la gent, xiquets i grans, i amb molta emoció van gaudir, esperant a que l’any que ve poguem celebrar-ho tots junts i amb salut.

Vídeo resum de la celebració virtual de l'Onso 2020.

Vídeo de com l'Onso s'entera, en despertar-se de la hivernació, que enguany no pot baixar a la Mata pel COVID-19.

#OnsoACasa #OnsoFinsALAnyQueVe

#Redessonamores
Aquesta aportació forma part de l’acció “Redes son amores” del Programa d'Extensió Universitària - PEU i del projecte Patrimoni de la Universitat Jaume I. L’objectiu és el de conèixer millor els vostres projectes i iniciatives culturals i patrimonials i apuntar idees i pràctiques per a mantenir la seva pervivència en aquest temps del coronavirus.

Si voleu participar, vos invitem a què ens envieu una petita descripció del vostre projecte i una idea que estigueu pensant iniciar de manera extraordinària per a mantenir la relació i contacte de les persones amb el seu patrimoni cultural en aquestes setmanes de quarantena.

Quines idees teniu per mantenir els projectes i les relacions personals creades al voltant del patrimoni i la cultura en aquestes setmanes de confinament??

Enllaç a la notícia: #REDESSONAMORES Idees per a socialitzar els nostres grups i projectes culturals en temps de coronavirus

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar