XIV Jornada de Patrimoni: ponència i comunicacions

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

La Jornada de Patrimoni té dues dimensions principals: conèixer projectes patrimonials i establir un punt de trobada per a l’inici i desenvolupament de col·laboracions i propostes per a l’intercanvi de coneixement.

Dins del programa de la XIV Jornada de Patrimoni, el dia 13 de juliol ens aproparem a les principals claus de tres projectes patrimonials que reflexionen sobre la importància de connectar ciutadania i patrimoni:

Patrimonis inclusius: etnoreminiscències, demència i majors
Rita Redondo i Andrea Moreno

Aquest projecte aborda l’ús terapèutic dels repertoris materials etnològics en el tractament preventiu, així com en la intervenció cognitiva i emocional, de persones majors, tant sanes com amb malaltia d’Alzheimer i altres demències. S’implementa al municipi de Quart de Poblet (València) des de l’àrea de Psicologia del Centre de Dia i Residència Mixta del municipi i amb la col·laboració de l’àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament.

La teràpia de reminiscències és una de les intervencions psicosocials més populars en el tractament no farmacològic de persones amb deterioració cognitiva. Es tracta d’una teràpia de caràcter grupal que se centra a estimular l’evocació d’experiències personals del passat amb l’objectiu de reviure el record i les emocions que porta aquest amb si. Per a aconseguir-ho, utilitzem els objectes etnològics com a claus elicitadores que ajuden aqueixa evocació durant la sessió terapèutica.

En aquest article repassem alguns dels casos pràctics que hem dut a terme a Quart de Poblet utilitzant el patrimoni local per a valorar i difondre aquesta metodologia i les seues potencialitats.

Els camins de l’aigua. Un cas concret: Els Valentins (Montsià)
Manel Mas, Alexis Agramunt i Javier Reverte

Des de la seva constitució com a nucli habitat, el barri dels Valentins (petit nucli a 10km de la població d’Ulldecona) patia una greu mancança d’aigua. No només per a les tasques domèstiques, sinó també, i principalment, per al bestiar, indispensable per a tasques agrícoles (els «tractors» de l’època). Davant la falta d’interès de l’Ajuntament i la comunitat de regants, Els Valentins es va conjurar per a construir una sèquia d’uns quants kilòmetres, a esquenes de les autoritats, i mitjançant l’anomenat jornal de vila (tant per a la construcció com per al manteniment).

El treball investiga el traçat de la sèquia «clandestina» i rescata de la memòria oral testimonis de persones que van contribuir a la construcció i manteniment d’aquesta obra (que compta fins i tot amb alguns aqüeductes per a salvar desnivells o barrancs).

“Valldecrist, Àmbit de Cultures 2019"
Sixto Lozano

Les Jornades Culturals “Valldecrist, àmbit de Cultures 2019” es duran a terme de nou enguany durant el primer cap de setmana d'agost en el recinte monàstic de la Cartoixa de Valldecrist a Altura.

Organitzades des de 2009 per l'Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist, es pretén la realització d'activitats que revitalitzen la Cartoixa com a espai de trobada d'expressions artístiques, de divulgació, d'investigació i lúdiques que tinguen un nexe d'unió amb aquesta.

Buscant aconseguir una major implicació de la societat civil en la defensa d'aquest monument, patrimoni de tots, a més d'una major implicació de les administracions competents que garantisquen un respecte i adequat tractament museístic de les restes arqueològiques i l'establiment d'un pla definitiu per a la Cartoixa, que fixe una destinació coherent quant al seu ús, objectius i fases.

Considerem que és nostre deure moral com a poble respectuós i orgullós del seu passat per a projectar el seu futur.

Imatges: Rita Redondo, Manel Mas, A.C. Cartuja de Valldecrist

Notícia relacionada: XIV Jornada de Patrimoni - PEU. Una perspectiva inclusiva

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar