Somiar i aconseguir realitats... Les Noves ruralitats (III Fòrum Cultura i Ruralitats)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Els dies 5 i 6 de juny va tindre lloc en Soria, el III Fòrum Cultura i Ruralitats organitzat per Cultura i Ciutadania (Ministeri de Cultura i Esport). Com sabeu, el Programa d'Extensió Universitària - PEU de la Universitat Jaume I va participar en aquest fòrum compartint la xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni.

Com si foren pinzellades (de fet, la primera part del títol d'aquesta crònica és una preciosa pinzellada d'Encarna Lago), ens agradaria destacar una sèrie d'idees que van sorgir en el Fòrum. Cadascuna d'elles, té la seua pròpia textura, color i intensitat. També necessita, un temps d'assecat únic.

Començant pel propi concepte de Ruralitats i posant l'accent principalment en la pluralitat d'aproximacions al rural des de mirades múltiples i diverses.

Les "Realitats mestisses" que superen i desborden el rural i l'urbà que va introduir María Montesino de l'Ortiga Colectiva.

Els perills de la pèrdua del substrat comunitari i l'ocupació, com a conseqüència, del seu espai per l'aparició d'identitats “ràncies” plantejat per Marc Badal Pijoan.

La claredat de Joan Nogué proposant diferents reflexions al voltant de la cerca de l'essència del lloc i la recuperació del seu sentit. La necessitat d'ampliar el concepte de Desenvolupament Local, de plantejar noves formes de gestió del territori de caràcter NO extractivista, de noves formes de governança local i de buscar noves narratives de l'espai comú.

Encarna Lago i la importància de les paraules i els seus significats i el paper del museu com a element per a la cohesió social (educació i patrimoni).

Marcos García / Medialab Prado i la idea de ruralitzar l'urbà. La necessitat de prototipar des d'espais comunitaris on les idees inicials són compartides i es transformen per la interacció de col·laboradores i col·laboradors (experimentació oberta).

Jesús Fernández / Ecomuseu LaPonte i la museologia feta des de baix. Aportant idees des de la perifèria que generen nous béns comuns. Posant sobre la taula l'experiència de #RuralExperimenta (Laboratori Rural per a l'Experimentació i Innovació ciutadana),organitzat pel Ministeri de Cultura (Cultura i Ciutadania), Medialab Prado - Madrid i LaPonte Ecomuseu i dissenyat per a analitzar vies de fractura entre el "central" i el "perifèric", el "macro" i lo "micro". Partint de la necessitat i del repte d'hibridar les esferes "rural" i "urbana".

Alfredo Puente (Fundació Cerezales Antonino y Cinia) i el concepte d'habitar, la perspectiva humana i la necessitat de no perdre a les persones en els nostres processos culturals i patrimonials (la dimensió comunitària del projecte cultural).

La necessitat de revisar el concepte de patrimoni cultural per a incloure en el centre a les persones i la urgència de plantejar espais i moments per a repensar les relacions entre les institucions i el territori des de perspectives comunitàries basades en l'horitzontalitat, la participació o la inclusió (Ángel Portolés).

I moltíssim més que ens fa pensar en la importància de buscar espais comuns i de compartir. No solament els projectes. Sobretot, les pràctiques i els processos que fan possible el seu desenvolupament.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar