Presentació del projecte de "Lo regueret" d’Els Valentins (Ulldecona-Tarragona)

Escrit per Manel Mas on . Posted in Notícies

Tota bona història té un bon començament. I el començament de la que ens ocupa va ser l’avís per part d’una persona que viu a Els Valentins sobre les restes visibles encara avui del que va ser una canalització per a portar aigua a aquesta població quan des de la comunitat de regants d’Ulldecona no es feia res al respecte.

Aquestes restes, avui inconnexes, inclouen diversos trams de canalitzacions (alguns excavats a la roca, alguns passant per dalt o per baix de marges, alguns partint finques) un abeurador, un aqüeducte, i, sobretot, també restes inconnexes a la memòria popular.

Un cop fet el primer redactat, em vaig posar en contacte amb Joaquim Virgili (arxiver municipal i persona gran coneixedora de la història) que va permetre perfilar el treball en el seus aspectes més “acadèmics”. Però la intenció del treball no era quedar-se només en la mera recerca històrica, sinó que pretenia i pretén ampliar el seu abast a la restitució i complicitat de la memòria col·lectiva dels habitats actuals d’Els Valentins, i per això em vaig posar en contacte amb l’alcalde pedani (Els Valentins pertany al municipi d’Ulldecona), qui es va interessar per la història, que desconeixia, i va buscar testimonis orals i imatges entre la gent dels “Masets” (que és com és conegut popularment l’esmentat barri d’Els Valentins).

El treball, així, abandonava l’àmbit de recerca històrica, per a convertir-se en una treball conjunt de recuperació de la memòria oblidada, i de la posada en valor d’un patrimoni perdut.

Això va suposar una ampliació volguda de les finalitats, buscant que “lo regueret” (com era coneguda la canalització) tornés a formar part de la memòria viva de la gent, alhora que es remarcava el caire de treball associatiu de “jornal de vila” de tota la gent que el va construir i mantenir durant més de 50 anys, fins que finalment, a l’any 1969, l’Ajuntament va portar aigua potable a la població.

Aquest context emprenedor i associatiu encara ara és ben palpable a la població, com una herència inesborrable de “lo regueret”.

La metodologia del treball, que beu dels principis del projecte Patrimoni de la UJI, va ser molt ben rebuda per part del coordinador, Àngel Portolés, que en tot moment va acompanyar el projecte. També va ser ben rebut per part de l’Ajuntament d’Ulldecona, que ha editat el llibret (per a ser repartit gratuïtament entre els habitats d’Els Valentins) i ha permès confeccionar una exposició que en 14 panells expliquen visualment el contingut del treball.

El dia 8 de Juny es va fer la presentació del treball col·lectiu (llibret i exposició) i el dia 9 la tradicional caminada de festes d’Els Valentins per a veure les restes de “lo regueret”.

Un efecte col·lateral d’aquesta manera col·laborativa de realitzar una investigació i posada en valor del patrimoni és que ja s’estan plantejant nous treballs sobre la memòria col·lectiva de la població, que d’aquesta manera aprofundeix en un dels aspectes buscats del treball: la implicació de la gent en el seu patrimoni material i immaterial, i ajudar d’aquesta manera a la fixació de la població al territori, ajudant a revertir la situació actual de despoblament, ja que “només es valora allò que es coneix, i només es protegeix allò que es valora”, i com més valorat és un territori per part dels seus habitants, més difícil és que la gent en marxi.

MANEL MAS (coordinador i un dels autors del treball).

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar