La dimensió territorial del projecte de la Reial Fàbrica de L'Alcora. Visita tècnica del PEU – UJI. 15 de juny

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El pròxim 15 de juny tindrà lloc la Visita Tècnica de Proximitat del PEU per a conèixer el projecte de la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora (Castelló) i la seva dimensió territorial.

Les visites tècniques es dirigeixen a la xarxa del PEU (xarxa tècnica, grups locals del Programa d'Acompanyament, amics i amigues del PEU i persones interessades). Els principals objectius d'aquestes visites són enfortir la xarxa del Programa d'Extensió Universitària, conèixer en profunditat projectes patrimonials i la seva dimensió cultural, patrimonial, social o educativa i desenvolupar espais col·laboratius per a la reflexió i l'anàlisi de projectes i activitats en curs.

La Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda de L'Alcora amb origen de 1727, és un conjunt amb un gran passat industrial vinculat al món de la ceràmica, un passat que traspassa el seu àmbit local i provincial, sent de gran importància la seva producció no només a nivell estatal sinó també internacional.

Aquest gran conjunt és de propietat municipal des de 2017 i des d'aquest moment s'ha estat treballant en la seva recuperació i revaloració, realitzant projectes de rehabilitació d'algunes de les seves parts i estant actualment en redacció el seu Pla Director. A més, de manera paral·lela, s'està fent un gran treball educatiu i divulgatiu mitjançant un projecte que engloba a la comunitat educativa. El seu element central és la Real Fàbrica.

Un conjunt que ha estat declarat Bé d'Interès Cultural que uneix patrimoni, història, indústria i sobretot persones.

La visita tècnica
La visita s'iniciarà en el municipi de L'Alcora on coneixerem la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda i el seu projecte de rehabilitació, recuperació i revaloració amb la participació de les comunitats educatives comarcals. En aquesta primera part de la visita coneixerem també el projecte i proposta museològica i educativa del Museu de la Ceràmica de L'Alcora.

Per a analitzar la dimensió territorial de la Reial Fàbrica, la segona part d'aquesta visita tècnica es trasllada a la pròxima població de Costur on l'Associació Cultural La Fontanella ha preparat un col·loqui sobre la pedra en sec en el qual el Grup El Cantal d'Altura ens presentarà el seu projecte comunitari de recuperació i socialització d'elements patrimonials realitzats amb aquesta tècnica constructiva.

Programa i horari previst:
Part 1. L'Alcora
10.00 h. Arribada a L'Alcora (lloc per determinar) i esmorzar.
11.00 h. Visita a la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda de L'Alcora. Anàlisi del projecte de rehabilitació, recuperació i revaloració.
14.00 h. Dinar (lloc per determinar)
16.00 h. Visita al Museu de Ceràmica
17.30 h. Trasllat a Costur (cadascú en el seu cotxe)

Part 2. Costur
18.00 h. Visita als “Pous de Costur”
18.30 h. Col·loqui amb l'A. C. El Cantal d'Altura
20.00 h. Final de la visita

Inscripció
La inscripció a aquesta activitat comença dilluns 3 de juny y romandrà oberta fins al DIJOUS 13 DE JUNY.

Us deixem l'enllaç a la inscripció

Les visites tècniques es dirigeixen a la xarxa del PEU (xarxa tècnica, grups locals del Programa d'Acompanyament, amics i amigues del PEU i persones interessades). Les persones interessades que no formin part de la xarxa del PEU hauran de justificar la seva participació en aquesta activitat.

Cost de l'activitat
Aquesta activitat és gratuïta. No inclou el transport (cadascú haurà de utilitzar el seu propi vehicle), l'esmorzar o el menjar. El menjar serà a L'Alcora i buscarem un menú d'un preu entre 12-15 euros.

Recomanacions
Recomanem que les persones interessades portin aigua, calçat còmode i algun tipus de capell o barret per a protegir-se del sol.

Agraïments
Volem donar les gràcies al personal del Museu de Ceràmica de L'Alcora i a l'equip que està desenvolupant el Pla Director de la Reial Fàbrica. També volem agrair als representants del col·legi de L'Alcora per la seva participació, al Grup de Costur - A. de C. La Fontanella i a l'A. C. El Cantal d'Altura per la seva participació.

Imatges: Diana Sánchez

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar