L'últim trimestre de 2018 va estar carregat de Patrimoni

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

L'últim trimestre de 2018 ha estat de vertigen per al projecte Patrimoni – PEU. Els grups han desenvolupat les seves accions de cap d'any i hem participat en diferents fòrums en els quals hem pogut compartir el projecte, els grups locals i les seves experiències per a la socialització del patrimoni cultural.

Problemes tècnics en la nostra pàgina web han fet impossible poder relatar el dia a dia del projecte com ens hagués agradat. Recollim en aquesta ressenya una selecció d'accions realitzades:

III Jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana (Aras de los Olmos)
El 28 de setembre de 2018, El Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I (UJI) va participar en les III Jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana amb les intervencions d'Àngel Portolés com a coordinador del projecti Patrimoni i Anabel Ejarque, membre de la xarxa tècnica del PEU-UJI.

En aquest enllaç podeu llegir la notícia publicada en la web de l'UJI sobre aquestes jornades organitzades per la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

XVI Trobada dels pobles del parc. Trobada d'entitats.
La XVI Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà va reunir el 29 de setembre de 2018 a Tales als representacions culturals dels 19 municipis que integren el Parc Natural de la Serra d’Espadà i que constitueixen l'espina dorsal del projecte “Territori Espadà”. En el marc d'aquesta trobada anual va tenir lloc la primera “Trobada d'Entitats”. Aquest espai parteix del disseny ideat en el marc de “Territori Espadà” i pretén ser un fòrum per a la reflexió i anàlisi de diferents reptes i problemàtiques sorgits en les reunions anuals desenvolupades al llarg de 2017 i 2018.

En aquest enllaç podeu llegir la notícia publicada en la web de l'UJI sobre la Trobada.

Tota pedra fa paret. Activitat d'educació patrimonial
El 8 d'octubre de 2018, l'Associació Cultural La Fontanella de Costur va realitzar, en el marc de la segona edició del projecte “Tota pedra fa paret” una activitat de educació patrimonial en col·laboració amb el Museu de Ceràmica de L'Alcora i en el marc del projecte sobre la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora. La primera part va consistir a conèixer millor el nostre voltant i les plantes que s'utilitzaven per a alimentar els forns de les fàbriques de ceràmica. La segona part de l'activitat va ser un taller dissenyat pel Museu de Ceràmica en la qual els xiquets i xiquetes van utilitzar el fang i la porcellana per a imprimir les plantes i realitzar dissenys artístics.

Enllaç: A. de C. La Fontanella (Costur)

“Storie, Luoghi, Personi” (Històries, llocs, persones). Fontecchio (Itàlia)
El 20 d'octubre participem en el taller “Storie, Luoghi, Personi” (Històries, llocs, persones) en la població italiana de Fontecchio. Aquest taller s'emmarca en la Convenció de Faro del Consell d'Europa. En la primera part de la jornada, el coordinador de Patrimoni – PEU, va presentar el projecte i alguns exemples dels projectes de la xarxa de comunitats patrimonials de Patrimoni. Per la vesprada, l'objectiu del taller va ser el d'analitzar la comunitat patrimonial de Fontecchio i la seva evolució en l'últim any com a punt de partida per al disseny de noves accions que reuneixin la població al voltant del patrimoni.

Crònica del taller

II Jornada sobre el patrimoni de Costur
El 20 d'octubre va tenir lloc a Costur la II Jornada sobre el patrimoni del projecte “Tota pedra fa paret” amb la presentació d'Albert López, coordinador del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I i Pamela Andrés, presidenta de l'A. de C. La Fontanella.

Les conferències van ser dues:
“Escola i recuperació del patrimoni cultural: motivació i implicació de la comunitat educativa mitjançant les TIC. Una experiència col·laborativa des de l'aula” en la qual van participar Tere Artero (Museu de Ceràmica de l'Alcora), Juan Carlos Olaria, professor de Ciències Socials al CEIP Puértolas Marró i els alumnes Ferran Ferris, Raúl Branchadell , Antonio Curiel i Àngel Guillen.
“La Pedra en Sec com a Recurs constructiu: Murs de Pedra en Sec” per Sergi Marí i Monfont.

El relat de la jornada va ser realitzat per Victòria Falcó. La crònica es pot consultar en el blog de l'A. C. La Fontanella (Costur)

Quins són els reptes principals que trobes en els teus projectes patrimonials?

Ja en el mes de novembre, iniciem juntament amb Filipa Neto, tècnic de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura de Portugal el taller “Persones, llocs, històries. Les comunitats patrimonials de la Convenció de Faro”. Aquesta acció es va desenvolupar al llarg del mes i va tenir una primera fase virtual en la qual es va plantejar la pregunta “Quins són els reptes principals que trobes en els teus projectes patrimonials?”. Els reptes sorgits es van treballar de manera col·laborativa en l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial que va tenir lloc en el Museu Arqueològic de Madrid els dies 14, 15 i 16 de novembre.

Notícia relacionada

TCI – FAVA365
Els dies 9, 10 i 11 de novembre va tenir lloc a Vilanova d'Alcolea una nova edició del “Taller Col·laboratiu Interdisciplinari”. Aquesta acció, desenvolupada en el marc de l'Acompanyament de projectes del PEU, té com a objecte analitzar, de manera transversal i col·laborativa, un projecte cultural per a establir tota una sèrie d'indicadors que mostrin el seu estat i reptes presents i futurs. En aquesta edició, el TCI va analitzar el FAVA365 – Festival dels Arts de Vilanova d'Alcolea i va comptar amb la participació de diferents actors interns i externs al projecte.

Notícies publicades (web FAVA365):
http://fava365.com/ca/el-dia-09-de-novembre-comencem-un-nou-tci/ 
http://fava365.com/ca/finalitza-un-t-c-i-satisfactori-i-ple-democions/ 

Els nostres patrimonis. CIEP4
En l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial presentem també la càpsula “Els nostres patrimonis”. Aquest vídeo recull en poc més dos minuts, el desenvolupament del taller realitzat en les XIII Jornades del projecte Patrimoni – PEU de juliol de 2018 i és una col·laboració amb Ángela i Xavier de l'empresa ARAE. La realització del vídeo correspon a Anna Ribés. En aquest enllaç podeu veure la càpsula que es va presentar en el CIEP4.

Enllaç a la càpsula “Els nostres patrimonis”
Web del CIEP4

Tancament del projecte “Tota pedra fa paret”
L'1 de desembre de 2018 va tenir lloc a Costur la jornada de tancament del projecte anual “tota pedra fa paret” amb la participació de la Conlloga Muixeranga de Castelló. En la primera part de la jornada es van realitzar diverses figures en alguns dels espais patrimonials de Costur. Posteriorment, en el pavelló municpal es va dur a terme un taller de castells. La Jornada va concloure amb la música del grup SarauFolk.
A. de C. La Fontanella (Costur)

Simposi Internacional “Patrimoni com ben comú”. Còrdova
Al desembre, el projecte Patrimoni – PEU va participar en el Simposi Internacional “Patrimoni com ben comú” que va reunir diferents especialistes amb una àmplia experiència en el patrimoni i la cultura. En aquest Simposi, Patrimoni – PEU va estar present compartint el projecte com a espai de relació entre institucions (Universitat, governs provincials i autonòmics) i el territori.
Web del simposi

Reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro a Bordeus (França)

Per a acabar 2018, Patrimoni – PEU va participar en la reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro a Bordeus. En aquesta trobada es van donar cita diferents representants de comunitats patrimonials europees amb l'objectiu d'establir les línies principals del pla de desenvolupament dels pròxims anys. Durant aquesta reunió es va presentar un primer esborrany de la publicació “Persones, llocs, històries” que reuneix el projecte desenvolupat en 2018 en el marc de la Convenció de Faro i l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i que ha estat coordinat per Patrimoni - PEU per a analitzar el concepte de patrimoni cultural de manera col·laborativa.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar