#people: Les persones arriben, marxen i tornen a Sant Rafel del Riu #peopleplacesstories

Escrit per Àlex Pérez Folch on . Posted in Notícies

Libertad neix a Sant Rafel del Riu, viu com a Maria als masos i al poble. Fa formatges que Antonio ven a La Ràpita i Alcanar on arriba en trajectes en bicicleta. Ell neix a Andalusia i viu al poble més de 70 anys. Ningú no pot negar què també és patrimoni cultural de Sant Rafel. El pare de Maria va ser alcalde i baix el seu mandat es va construir el pont que uneix el País Valencià i Catalunya per aquella part. Maria em parlava orgullosa del seu pare i d'aquest fet. Famílies marcades pel dolor d’una Guerra. Filles i fills neixen, treballen la terra i guarden el ramat, després amplien oficis. Un altre Antonio. I José, Angel, Manola, Patrocinio, Tica, Fina, Javi, Alex, Isabel, Ana i David. I netes i néts. També veïns.

pps2 alexperez conlogo

Maria em va ensenyar com feia els formatges de la llet d’ovella, Antonio em va portar a llaurar dalt del seu burro. Maneres de fer d’abans que jo neixi. Això és un patrimoni que m’emporto allà on estic, avui no a Sant Rafel. Segur que el meu fill complementarà el patrimoni cultural de Sant Rafel que porta dins seu amb d’altres que també porta dins i altres que descobrirà.

Alguns encara resten al poble i d’altres han marxat, alguns potser tornen i d’altres no tornaran. Persones que es troben i es comparteixen, enriquint un patrimoni cultural. El de Sant Rafel del Riu el conforma un mestissatge de gent arribada de molts llocs. També molts llocs estan enriquits per persones de Sant Rafel que, per diferents motius, han abandonat el poble deixant allà una petjada en forma material o sentimental, motiu avui d’escriure aquestes línies lluny i a la vegada prop. Com Maria i Antonio.

Àlex Pérez Folch


Persones, llocs, històries #peopleplacesstories. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural.

La primera fase de #peopleplacesstories cercava resposta a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural? En aquesta segona fase posem el focus en les persones, en la importància de conèixer a aqueixes persones fonamentals per al desenvolupament de les comunitats patrimonials o que han sigut claus per a ajudar-nos a construir el que pensem i sentim que és el patrimoni cultural.

Aquesta acció està coordinada pel projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I, s’emmarca en la Convenció de Faro del Consell d’Europa i vol sumar-se a les activitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural #Europeforculture.

Més informació: I ara què? Persones #peopleplacesstories

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar