#people: Engracia i el Forn Morú de Pavías (Castelló) #peopleplacesstories

Escrit per Susanna Gil. Parc Natural de la Serra d'Espadà on . Posted in Notícies

ELLA porta 49 anys darrere de la barra del Bar de la Plaça, o el que és el mateix, al capdavant del seu poble, de les seues gents, robant-li hores al descans per a proporcionar aliment, recer, refrigeri, solidaritat i sororitat a veïns i veïnes que, com ELLA, van decidir quedar-se en la Serra, lluny d'urbs i de les seues comoditats i serveis, prop de la natura, d'acord amb els cicles d'una vida que no entenien d'una altra forma que no fóra sostenible.

ELLA, orgullosa d'haver aconseguit transmetre a les següents generacions el sentiment de pertinença a una comunitat, de valoritzar els coneixements relegats a un segon pla per la societat majoritària. I és en aquest context en el qual ELLA mostra el Forn Morú de la Vila, un espai tradicionalment utilitzat per dones. I visiblement emocionada, amb veu feta fallida però ferma, conta al públic expectant davant semblant joia, els quefers per a aconseguir el preuat pa, la recol·lecció dels cereals, la seua mòlta en els ja abandonats molins fariners, les transaccions en una economia basada en l'intercanvi de productes vitals per a la subsistència... ELLA, model d'un desenvolupament en el qual el femení és sinònim de qualitat de l'humà, d'una manera de ser, de viure i de relacionar-nos amb l'entorn. ELLA, baluard de la cura de la Terra com a extensió de la cura de la humanitat. ELLA que, igual que fera amb el hurmiente (massa mare que, com tresor, elaboraven, cuidaven, reservaven i repartien per a les següents fornades), lliura el testimoni a les dones i homes que, com ELLA fera, viuen, treballen, lluiten, riuen i ploren, i sobretot, fan, perquè PAVÍAS segueix viva, perquè 69 anys d'ella, ENGRACIA PÉREZ COLLADO, són un referent quant a la preservació patrimonial cultural, del material, i de la part més sensible, la transmissió de sabers… En honor al teu nom, Pavías va caure ENGRACIA amb la teua presència. Gràcies.

Forn Morú de Pavías, amb la seua Alcaldessa, Mª Carmen Vives Pérez (esquerra), i Engracia Pérez Collado (dreta)

pps2 espadan logo

Persones, llocs, històries #peopleplacesstories. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural.

La primera fase de #peopleplacesstories cercava resposta a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural? En aquesta segona fase posem el focus en les persones, en la importància de conèixer a aqueixes persones fonamentals per al desenvolupament de les comunitats patrimonials o que han sigut claus per a ajudar-nos a construir el que pensem i sentim que és el patrimoni cultural.

Aquesta acció està coordinada pel projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I, s’emmarca en la Convenció de Faro del Consell d’Europa i vol sumar-se a les activitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural #Europeforculture.

Més informació: I ara què? Persones #peopleplacesstories

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar