Comencen els Itineraris de Terres de Cruïlla 2018 a la zona riberenca de Campredó (Tarragona)

Escrit per Terres de Cruïlla on . Posted in Notícies

El proper diumenge, dia 29 d'abril, comencen els ITINERARIS TERRES DE CRUÏLLA 2018 amb un Itinerari per la zona riberenca de Campredó. Aquesta activitat ha estat coorganitzada per l’Associació Cultural Soldevila de Campredó i pel Centre d’Estudis Planers. L’objectiu d’aquesta és conèixer tots els preparatius que es van fer a la riba esquerra de l’Ebre per a l’acció del 25 de juliol de 1938, a l’inici de la Batalla de l’Ebre.

Entre les activitats programades, hi haurà visites a la torre de Font de Quinto, les trinxeres de la Casa del Prat, els búnquers i espais de la vora del riu, etc. Hi haurà també, la teatralització d’un dia a les trinxeres, concert de la Brigada Intergeneracional de la Recuperació de la Memòria Històrica i dinar popular.

itinerari1

Punt de trobada de les persones participants: a les 10.15h al c. Mare de Déu de Montserrat, al costat de la llar de jubilats, de Santa bàrbara o a les 10.45h directament a la plaça de l'Església de Campredó.

 

El projecte Terres de Cruïlla. La força de la gent del territori
«Lo Sénia no és frontera» tal com diu el grup de música d’Ulldecona (Tarragona) Pepet i Marieta. Sempre ha existit una intensa relació social, econòmica i cultural entre aquests pobles, independentment de la pertinença administrativa. Hi ha una continuïtat evident, patrimonial i paisatgística.

La voluntat del grup és desenvolupar sinergies per a difondre, conservar i defensar el patrimoni cultural, ambiental, monumental, etc. del territori que es troba a banda i banda del riu Sénia.

Els centres d’estudis i entitats organitzades entorn de Terres de Cruïlla pretenem dignificar el treball i les històries de tota una gent, els nostres avantpassats, que tant van treballar per construir tot el que, des de fa poc, s’ha abandonat com si el passat no hagués tingut importància. Com a tribut a aquella gent, volem fer valer aquest patrimoni rural.

03 Primer itinerari a Traiguera a lermita de Sant Pere 2011

Sempre busquem el guiatge, no només d’historiadors, també de savis d’altres disciplines, com per exemple la botànica. Solen ser membres de cada entitat que ja hi col·laboren activament i de manera voluntària. Les persones grans són uns testimonis molt valuosos, ja que, durant la seua vida, han viscut uns canvis vertiginosos. Tot i el poc temps que, en termes històrics, ha passat, la societat que ells es van trobar quan eren menuts té poc a veure amb l’actual. Ens envoltem de moliners, pastors, pagesos o pescadors que, amb les seues vivències, enriqueixen molt cada itinerari.

Els itineraris per les Terres de Cruïlla (passejades pel patrimoni del Baix Maestrat, el Montsià i el Baix Ebre) que es duen a terme de juny a novembre, aproximadament, són la principal activitat que realitzem des de 2009. Les sortides, obertes a tothom i gratuïtes, permeten conèixer torres carregades d’història o vestigis dels nuclis antics emmurallats segles enrere, així com fonts naturals o paisatges amagats entre fronteres. Historiadors, experts en botànica, arquitectura, ramaderia o artesania, així com les persones grans dels pobles són els guies privilegiats d’aquestes sortides que apleguen centenars de persones. En l’edició de l’any passat es van realitzar 17 itineraris a 16 municipis, i s’hi va implicar una vintena d’entitats.

Qui vulga venir només cal que s’adrece al punt de trobada de cada poble a l’hora indicada. Són passejades, sense massa dificultat, per a conèixer una part del patrimoni de cada lloc, amb explicacions per a contextualitzar la importància. La convivència i complicitat entre participants i organització és un altre dels elements intangibles a destacar dels itineraris.

Des de 2015, el projecte Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I col·labora amb el projecte Terres deCruïlla oferint acompanyament tècnic.

unnamed

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar