Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació de Juan Francisco. Grup Los Taulons (Sant Rafel del Riu - Barri El Castell)

Escrit per Juan Francisco. Grup Los Taulons (Sant Rafel del Riu - Barri El Castell) on . Posted in Notícies

La visió de cadascú de nosaltres sobre el què pensem i sentim que és el nostre patrimoni cultural és tan diversa com la vida mateixa.

En el meu cas, el fet d'haver nascut fa 68 anys en el món rural i en una família d'agricultors, fa que la meua visió sobre el patrimoni cultural es definisca en dues parts; una sobre records de la infantessa i l'altra amb la Natura.

Records del meu patrimoni cultural. Com acompanyar a la meua mare, amb sis anys i agarrat del rosteix d'una vella cistella de vímet (pc), pels camins de ferradura i senderes (pc) per a portar l'esmorzar al meu pare que, amb la seua vella arada (pc) i mul, llaurava les oliveres. O llegir a l'escola el manuscrit de “Países y Mares” (pc) mentre el nostre pobre mestre es quedava dormit. O aquells temps d’escolà amb llargues misses i processons amb aquella olor a encens on havíem de parlar i cantar salms en llatí (pc), quan amb prou faena sabíem llegir en castellà. O l’antiga i bonica cançó del “barraquista” (pc) que cantava fa cent anys el meu avi, temps aquells en què caçar el tord per a alimentar a la família amb aquest ancestral mètode no era un delicte, la qual he pogut recuperar de l'oblit. I tants records més que ara podria descriure.

Pel que respecta a la meua relació amb la Natura, tot va començar amb un xicotet pi que, en fer-se gran, de les seues llavors es va formar un xicotet bosquet. Amb la nostra col·laboració, ho vam repoblar amb mil pins més, vam seleccionar 366 - tants com a dies té un any de traspàs – i vam formar “El Bosc del Temps" (pc) perquè, mitjançant un pi, tots tinguem una miqueta de Naturalesa el dia del nostre aniversari.

(pc)= patrimoni cultural

Juan Francisco

IMGP0165

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar