Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació d'Àlex Pérez Folch

Escrit per Àlex Pérez Folch on . Posted in Notícies

És allò que ens acull al moment de néixer, ens acompanya i canvia amb nosaltres durant tota la vida, també abans i després. Ens acomiada també al morir. Evolucionem, morim i el Patrimoni Cultural es queda. És la mateixa manera en sí de néixer, transformar-se i morir. I tornar a néixer. Ens acull la família i també ens acull el Patrimoni Cultural. Es transmet de generació en generació. Patrimoni Cultural quiet i Patrimoni Cultural en moviment. Que s’observa i que s’explica. Que es percep i és conscient i que no es percep. De vegades fins i tot es renega. Conservat i que ha desaparegut, que s’ha transformat i que es transformarà. És un valor a conservar, a transmetre. Gestos, mirades, paraules, una història viscuda, una guerra, un treball, un sabor, una olor, una construcció, un vestit. No subestimar el Patrimoni Cultural. Una victòria.

1

Ha de ser difós i conegut, estimar el nostre patrimoni, així com també estimar el seu patrimoni, el patrimoni de tots. Hi ha molts de patrimonis culturals dins d’un Patrimoni Cultural. Cadascú té el seu. Tu m’expliques el teu. Jo t’explicaré el meu: “més de mil anys fa que vaig néixer i fins ara no t’havies donat compte de què existia. Homes i dones m’han acompanyat en aquest camí. Trist pels anys que t’has desentès de mi i que m’has maltractat i content perquè m’has retrobat. Podem ser una combinació perfecta i ser invencibles. Ho hem estat durant més de mil anys, perquè no ho podem continuar sent ara que hem renovat la nostra confiança? Per viure mil anys és necessari apreciar cada moment, no tenir pressa, observar, escoltar i caminar per camins on altres han passat abans, i potser, hi passaràs acompanyat.”

Àlex Pérez Folch

2

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 2 de març.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Comentaris   

+1 #1 Victoria Almuni 03-03-2018 00:06
El patrimoni cultural és el record de les persones. La petjada d'homes i dones què han transformat el paisatge, han construït, han escrit, han parlat, han cantat, han ballat, han cuinat, han brodat, han treballat al camp, al taller, a la fàbrica, a la botiga. El patrimoni és mostra de temps viscuts. De conversa, d'esforç, de lleure, de riure i de plorar. El patrimoni és testimoni de vida. Record del passat que recollim i decidim si hoblidem o transmetem. Estimar el patrimoni és viure més intensament. Ensenyar a estimar el patrimoni és ajudar a poder viure més intensament. Viure en harmonia amb el patrimoni, recollir-lo de la tradició per adaptar-lo als nous temps amb la innovació i la creativitat, és anar sempre acompanyat de la memòria que ens projecta cap a un futur millor. Ens ajuda a aprendre a respectar i a valorar, a tenir cura amb allò que fa o ha fet l'altre.
Citar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar