Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació del Grup de voluntariat local de Sot de Ferrer

Escrit per Grup de voluntariat local de Sot de Ferrer on . Posted in Notícies

Sovint es defineix el patrimoni cultural com una amalgama de béns (materials i immaterials) que, heretats dels nostres avantpassats de manera conscient, han arribat a nosaltres de manera col·lectiva. Aquesta definició fita per quatre punts un concepte tan abstracte com és la cultura.

Es tendeix a identificar com a patrimoni cultural elements concrets que existeixen o es desenvolupen en un territori concret, obviant la concepció antropològica de cultura. Açò no vol dir que aquests elements no formen part del patrimoni cultural però es passa per alt que aquests elements no significarien res si els despullem de la subjectivitat a la qual són sotmesos per part dels individus que conformen una col·lectivitat. Així doncs, descriuríem com a patrimoni cultural tots els elements que de manera subjectiva incorporem a la nostra vida, personal o col·lectiva i que condicionen la nostra forma de veure el món tant des del punt de vista racional com el sentimental o l'afectiu.

DSCF0247

Trobem un altre límit en el fet de relativitzar el valor cultural d'alguna cosa quan no ve llegat per part dels nostres avantpassats, sense un plantejament crític sobre les circumstàncies que van portar a algunes persones en un temps determinat a crear aqueix element cultural que ha transcendit fins als nostres dies. La cultura és alguna cosa dinàmica, com les societats i fitant-la a paràmetres històrics ens estaríem negant la possibilitat de crear cultura. És responsabilitat nostra identificar i posar en valor tots aquells elements culturals que ens han conformat com a individus i com a societat, però també és el nostre deure, des d'un punt de vista històric, sumar la nostra aportació al llegat que es trobaran les generacions futures.

És important també posar de manifest tots els elements que de forma inconscient conformen la nostra cultura, des del plànol personal fins al concepte de civilització.

És en aquestes interrelacions no conscients on trobem punts de connexió amb altres societats a les quals també pertanyem i a les quals ens uneix també una cultura comuna. Quedar-nos en el conscient, en el tangible i no reconèixer també com el nostre patrimoni cultural tots aquells elements que van més enllà dels del nostre poble o del nostre entorn immediat pot fer que aqueixos arbres no ens deixen veure el bosc.

Finalment, no podem deixar de costat el fet del col·lectiu, cenyir-nos a concretar el col·lectiu sense tenir en compte que es compon d'una suma d'individualitats que coincideixen, sumen, resten, aporten, modifiquen i interfereixen d'una manera dinàmica i permanent.

Cada individu compta amb el seu propi patrimoni cultural fruit de les seues experiències, de les seues creences, dels seus aprenentatges, dels seus afectes i de tot el que ho conforma com a persona. La suma coincident dels patrimonis culturals individuals es visibilitza com a patrimoni cultural col·lectiu però no hem d'obviar que està condicionat per tots i cadascun dels elements individuals que formen un col·lectiu.

Davant la paradoxa d'intentar descriure de manera resumida i alhora des acotar el concepte de patrimoni cultural podríem descriure-ho com tots aquells elements conscients i inconscients que, a més de la genètica, ens conformen com a individu, i que de forma subjectiva rebem, transformem, lliurem i posem en comú en els diferents graus de societat als quals pertanyem. La nostra identitat individual i col·lectiva.

Grup de voluntariat local de Sot de Ferrer

sot mix

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 2 de març.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Comentaris   

+1 #1 Juan Francisco 28-02-2018 21:38
El proyecto del Bosque del Tiempo de San Rafael del Río sería un buen referente en cuanto lo que sería el patrimonio cultural de un proyecto nacido de y por la Naturaleza en estos momentos tan difíciles para ella.
Ver en Facebook/ El Bosc del Temps.
Sólo es necesario un poco de implicación y concienciación con nuestro entorno natural.
Suerte con vuestros proyectos culturales.
EL Bosque del Tiempo- AL-VIR
Citar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar