Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació del Grup de catalogació del Patrimoni "Los Taulons" (El Castell - Sant Rafel).

Escrit per Grup de catalogació del Patrimoni "Los Taulons" (El Castell - Sant Rafel). on . Posted in Notícies

Un bon dia passejant, invisibles als nostres ulls, descobrim un terme ple de construccions molt peculiars, construccions senzilles, funcionals i pràctiques, una munió de pedres que es converteix en una barraca aquí, un marge allà, un abeurall, un cocó, una caseta, un corral, una balona, un aljub...

Construccions duradores en el temps, tant antigues com l’agricultura o el pastoreig . Ens resulta molt difícil datar-ne l’origen, assignar-li cultura o pobladors.

DSC 6244

Ens ve al cap, instintivament, que és la necessitat per la supervivència, per refugiar-se els dies durs de l’hivern o dels abrasadors rajos del sol d’estiu o en els dies de fort vent, que tan be coneixem aquí, o pluja o granis o neu.

Observem atentament, espais tancats on probablement guardaven les eines del treball, el menjar o la botija d’aigua fresca per passar el dia de feina, allunyats de qualsevol casa o mas habitat.

Imaginem, fa cent cinquanta anys o potser dos-cents, aquells pagesos pencant de sol a sol al tros, treballant amb les mans. Observadors pacients de la natura, com s’havia fet generació rere generació, per adaptant-se al clima i territori.

I fruit de tots aquests coneixements, desprès de centenars de proves i errors, un patrimoni agrícola únic, mimetitzat amb l’entorn.... ens té robat el cor: la pedra en sec!

Els marges i les construccions de pedra en sec viuen plegats des de l’antiguitat amb un arbre de la família de les oleàcies, originari de l’Àsia Menor... el seu hàbitat és càlid i sec, en una terra de poca aigua i temperatures exigents.

Arbre considerat sagrat, per ungir reis i atletes. Les seues branques símbol d’abundància, gloria, pau, benedicció i purificació. La planta més citada en tota la literatura!

Produeix un fruit daurat, que pels volts de Santa Caterina, assoleix la maduresa. Pengen de les branques fermes un fruit menut i fosc del que se n’extreu un líquid tan saborós com saludable. El producte és suau i afruitat i s’obté de les olives per primera vegada premsades: l’olivera

Grup de catalogació del Patrimoni "Los Taulons" (El Castell - Sant Rafel).

Pol.8 par 197 4

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 25 de febrer.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar