Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació del projecte "Poble Miner del Lousal" (Grândola, Portugal)

Escrit per Poble Miner del Lousal (Grândola, Portugal) on . Posted in Notícies

Per a nosaltres, el patrimoni és el passat, present en el futur.

Poble Miner del Lousal (Grândola, Portugal)

1Corta Mineira

L'inici de l'explotació de la pirita comença en 1900 per a obtenir sofre per a la producció dels fertilitzants. L'empresa SAPEC va tancar la mina en 1988.

L'activitat minera va ser, durant molt temps, l'única font de treball per a la població de Lousal. Per a combatre l'abandó del territori, en 1994, va nàixer el projecte RELOUSAL amb l'objecte de promoure la rehabilitació del teixit socioeconòmic mitjançant programes que implicaren a la població local.

El projecte és desenvolupat i implementat per la Fundació Frédéric Velge, una entitat creada per l'empresa SAPEC i l'Ajuntament de Grândola. Un dels objectius de la intervenció va ser transformar el paisatge miner en una destinació turística de referència en el Sud de Portugal, respectant la memòria i la identitat local, mitjançant la posada en valor del seu patrimoni geològic i miner. A més, aquesta intervenció va ser acompanyada per treballs de recuperació ambiental amb la responsabilitat de la EDM – Empresa de Desenvolvimento Mineiro.

Des de l'inici del RELOUSAL, s'ha creat un Centre d'Artesania, un Hotel Rural, un Restaurant, un Museu i un Centre de Ciència que es denomina “Mina de Ciència”, integrat en la xarxa nacional de “Centres Ciència Viva”.
El Museu Miner, inaugurat al maig de 2001, es troba instal·lat en l'antiga Central Elèctrica, responsable, entre 1934 i 1992, de la producció d'energia per a tot el complex industrial miner del Lousal.
El Centre Ciência Viva del Lousal – “Mina de Ciência”, inaugurat el 30 de juny de 2010, és un Centre modern amb mòduls interactius dedicats a les Ciències Naturals, a les Ciències Exactes i al món virtual i de la Computació Gràfica.

Per fi, la Galeria Waldemar va ser inaugurada el 27 de juliol de 2015, i permet realitzar un trajecte subterrani amb prop de 300 metres en una de les primeres galeries de la mina datada dels principis del segle XX.

lousal

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 25 de febrer.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar