Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació de Mònica Nos Orient

Escrit per Mònica Nos Orient on . Posted in Notícies

Ser Cultura, Viure Cultura
Els costums, les tradicions, els llegats, les construccions, tot plegat són les nostres arrels, la nostra història, la memòria i els records d'abans i ara. Aconseguir mantenir els recursos culturals de què disposa un poble és mantenir viva la seua essència, ja que a mesura que els treballes i els fomentes els dónes valor i els promociones.

Estar envoltat de cultura és fer viure i dur al present la memòria col·lectiva d’un poble, és estar envoltat de sensacions i sentiments, i deixar-ho perdre és perdre'ns nosaltres en el fons de la història. El poble de les Coves de Vinromà vol aferrar-se en conservar allò que té, que han deixat els seus avantpassats i que coneixeran les futures generacions.

Un dels esdeveniments que centra l'atenció del municipi aquest any és el 20è aniversari de la declaració de la Valltorta com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Poder formar part d'un dels conjunts d'art rupestre a l'aire lliure més important del món, com és l'art llevantí fa que cobre importància centrar l'atenció en l'àmbit cultural. La Valltorta constitueix un espai natural que recorre els municipis de les Coves de Vinromà, Tírig i Albocàsser, amb abrics datats cap a l'any 6000 aC, que en l'actualitat formen part del Parc Cultural Valltorta-Gassulla. Dins d'aquest destaquen coves com la Saltadora, amb la figura del famós arquer o la del mas de l'Abat, lloc on s'han trobat soterraments humans i aixovars funeraris. Tot tipus d'activitats sobre la base d'aquest esdeveniment juntament amb la resta d'actuacions portades a terme en el municipi com poden ser: l'obertura al públic de la sala d'exposicions, l'adequació del nou local de la banda municipal, el reconeixement de la Col•lecció Museogràfica, el condicionament de la Casa Senyorial Boix Moliner i moltes altres són un exemple de l'afany de potenciar la riquesa de què disposem en el nostre municipi.

Mònica Nos Orient. Alcaldessa de Les Coves de Vinromà (Castelló)

2f5ae203e03d72d2d2e20c1b8fc2ee3f

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu #peopleplacesstories
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 25 de febrer.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar