El projecte Patrimoni – PEU presentarà la seua xarxa de comunitats patrimonials en la reunió de la Convenció de Faro a Lisboa

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El 7 i 8 de desembre tindrà lloc a Lisboa (Portugal) una reunió de la xarxa de la Convenció de Faro i el projecte Patrimoni – PEU participarà presentant la metodologia, claus i exemples de grups locals d'aquest projecte de la Universitat Jaume I de Castelló. Els objectius d'aquesta reunió són compartir punts de vista i revisar el treball realitzat en el 2017, analitzar les temàtiques sorgides durant l'any i contribuir en el Pla d'Acció de 2018.

LxDayView15 ac11 Copy

Aquesta trobada s'ha dissenyat com a espai per a compartir bones pràctiques i projectes en els quals la comunitat treballa per al coneixement i posada en valor del seu patrimoni. Una part d'aquesta reunió de dos dies de durada serà la presentació del model de xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I. Des de 2006, Patrimoni ofereix als grups locals de l'interior rural de la província de Castelló, un acompanyament tècnic per a desenvolupar els seus projectes sobre patrimoni cultural. En aquest marc, s'ha generat una xarxa en la qual les comunitats patrimonials comparteixen coneixements, problemàtiques i reptes sobre el present i futur del patrimoni cultural.

Com a part d'aquesta participació, també compartirem els primers resultats i claus del projecte col·laboratiu #comunidadesciep desenvolupat amb la coordinació de Patrimoni - PEU i el suport de l'Observatori d'Educació Patrimonial d'Espanya - OEPE. En aquest projecte obert s'està definint, de manera participativa, el concepte i característiques de les comunitats patrimonials a partir de les aportacions de tècnics, especialistes i interessats realitzades tant en la xarxa social Twitter com en els tallers presencials realitzats fins al moment. Us deixem l'enllaç a l'article publicat en la revista Memòria Viva sobre les #comunidadesciep.

La reunió de la Convenció de Faro a Lisboa comptarà amb la presència i participació de representants tècnics, acadèmics i de la societat civil de Geòrgia, Lituània, Itàlia, França, Portugal, Romania, Armènia, Ucraïna i Espanya.

Persones, llocs i històries
El Conveni Marc del Consell d'Europa sobre el valor del patrimoni cultural per a la societat es va signar a l'octubre de 2005 en la ciutat portuguesa de Faro. En la Declaració de Faro, l'accent es posa en les persones i en la seua capacitat per a construir tots aqueixos imaginaris i estructures que possibiliten el coneixement i la posada en valor del patrimoni des del seu context. Tenint en compte tots aquells elements que fan, d'un determinat bé, un element simbòlic i evocador que genera tot un seguit de connexions interpersonals basades en la nostra experiència. Perquè el patrimoni cultural és el marc des del qual es desenvolupen les relacions, s'estableixen les condicions des de les quals interactuar i s'interpreten tots els elements que trobem al nostre al voltant per a construir la nostra visió del món.

En aquest sentit, la Declaració de Faro és una oportunitat en la qual el patrimoni es presenta com un tot des del qual iniciar nous marcs de relacions interpersonals. Un instrument des del qual proposar plans, projectes i accions que ens facen reflexionar sobre el nostre paper en relació al patrimoni cultural.

Us deixem un vídeo de presentació de la Convenció de Faro:

Conveni Marc del Consell d'Europa sobre el valor del patrimoni cultural per a la societat
Imatge: https://www.visitlisboa.com

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar