La Fira que volem. Els pobles del parc comencen a definir el seu nou model de fira apostant per la seua importància com a espai de trobada

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU i Parc Natural Serra d'Espadà on . Posted in Notícies

Dissabte 23 de setembre ens vam reunir a Ayódar per a continuar amb la definició participativa del projecte cultural dels pobles del parc natural de la serra d’Espadà.

IMG 20170923 125424

La Minitrobada d'Ayódar es va centrar en la valoració de la Fira Anual dels pobles del parc. Per a dur a terme aquesta tasca, es van preparar tres blocs en els quals es va analitzar el present, futur i el projecte cultural com a espai des del qual dissenyar aquesta activitat que reuneix als 19 municipis del parc natural d’Espadà.

Com a punt de partida, els participants van plantejar tot un seguit de preocupacions i reptes per a aquesta anàlisi. Com connectem amb la gent? Com aconseguim que el nostre poble i el nostre parc natural siguen més coneguts i volguts dins i fora dels nostres límits geogràfics? Els 19 municipis del parc compartim tot un seguit de problemàtiques socials, culturals, econòmiques, demogràfiques, etcètera. També hem de ser capaços de posar en comú diferents eines per a aconseguir possibles solucions. Vies que vagen més enllà de l'escala local i que integren el territori. En definitiva, analitzar conjuntament els reptes per a cercar solucions.

Dins ja de l'anàlisi de la Fira, la primera de les reflexions sorgides va ser l'existència de moltes fires amb la mateixa estructura i amb activitats semblants que no acaben de connectar amb la població i el patrimoni cultural i natural del lloc en el qual es realitzen. Per la nostra banda, hem de trobar els elements diferenciadors que fan i faran de la nostra fira un espai singular, volgut i atractiu tant dins com fóra del parc.

Per a la valoració de la Fira partim de les edicions realitzades fins ara. Es destaca la implicació dels municipis que acullen la Fira i la participació dels pobles. Com la Fira del Parc té un recorregut de 15 anys, l'ambient és molt bo i el tracte entre els participants és cordial. La Fira és un punt de trobada; un dia de festa que ens permet retrobar-nos amb persones que estan treballant des de les seues poblacions per a conèixer i difondre el seu patrimoni. Precisament, entre els elements més importants destaquem la participació i presència de les Associacions Culturals dels pobles del parc, vertaderes protagonistes i punt central per a conèixer els valors, oficis, treballs i maneres de vida de la serra d’Espadà.

Els participants assenyalen la importància de crear un espai per a l'intercanvi d'idees i amb una programació àmplia i per a tots els gustos. Una fira de tots i per a tots que conjugue tres parts relacionades entre si: naturalesa, cultura i reflexió. En aquesta fira que volem i que estem entre tots planificant, és fonamental la implicació en aquest disseny dels grups, associacions i persones que l'acullen anualment.

Fira o Trobada. Com volem que siga la Fira del Parc?
Considerem compatible que la Fira siga trobada i que la trobada siga Fira. És important que les Associacions Culturals estiguen presents amb espais en els quals poder presentar els seus projectes i accions i des dels quals els grups puguen mostrar els seus productes locals, gastronomia o artesania. També pensem que és important que els productors locals puguen tenir un espai per a vendre els seus productes. Sabem que els visitants ho esperen, per la seua qualitat i origen reconegut. També per als visitants és important poder accedir a aquests productes de qualitat i origen.

Com a trobada, considerem molt interessant que la fira tinga també una part de caràcter més reflexiu i fins i tot formatiu, en la qual la població local puga plantejar problemàtiques i reptes propis. Per a aquest tipus d'espais, va sorgir la idea de reorganitzar l'espai expositiu amb la finalitat de dur a terme una distribució més per temes que per municipis. D'aquesta manera, els participants ja estarien barrejats amb altres pobles i s'afavoreix el contacte i la creació de vincles més enllà del local.

IMG 20170923 120009

En aquest projecte, és essencial el compromís i participació de la persones de la serra d’Espadà. Plantegem un punt de partida per al disseny participatiu d'un projecte cultural que integre els 19 municipis del parc natural de la d’Espadà. I en aquest procés, cadascun dels integrants ha d'assumir la responsabilitat de participar i implicar-se i la de difondre el treball que hem començat perquè, cada vegada, siguem més i els nostres pobles estiguen més i millor representats.

Aquest projecte naix davant la necessitat comuna de crear una xarxa que comunique i dinamitze els pobles d’Espadà. Una xarxa de contactes, relacions i afectes que connecten a tots aquells que estan actuant en la serra des de l'amor, l'afecte i el respecte. A nivell organitzatiu, comptem amb l'entitat gestora del parc natural per a articular i distribuir la informació i aportant metodologia i experiència en la creació de processos participatius i inclusius tenim l'acompanyament tècnic del projecte Patrimoni – PEU de l’UJI. Aquests dos reforços proporcionen un entorn de treball en el qual associacions, grups, col·lectius, administracions locals i persones interessades hauran de definir el seu projecte cultural per als pobles del parc Espadà.

Territori Espadà
La part final d'aquesta anàlisi de la Fira del Parc es va centrar en el projecte cultural que estem entre tots definint. Considerem fonamental la seua difusió pel que, arreplegant les conclusions de les anteriors Minitrobades, es va a engegar un blog. Aquesta eina integrarà, a manera de portal, les notícies que es generen com a resultat d'aquest procés participatiu i les diferents notícies d'accions culturals, naturals etcètera que vagen organitzant-se en els d’Espadà. Per a aquest blog, serà fonamental la participació de les diferents organitzacions i entitats de la serra, que es comprometen a enviar-nos la informació i enllaços per a poder compartir-los.

Com a primera acció dins d'aquest projecte, estem cercant elements que integren als municipis del parc de la serra Espadà amb l'objectiu de preparar un catàleg de recursos naturals i culturals. El primer element que hem decidit és l'aigua i des d'ací fem una crida perquè cada poble s'encarregue de seleccionar dos o tres exemples (objecte, paratge natural, construcció de l'aigua, cançó, dit, anècdota…) en els quals l'aigua siga protagonista. Per a cadascun d'aquests elements, ens comprometem a cercar la següent informació que serà compartida amb tots en la pròxima Minitrobada que tindrà lloc al desembre (dia per concretar):
Nom o noms amb el qual se li coneix
Localització
Breu descripció
Ús
Històries relacionades amb el ben patrimonial seleccionat
Imatge

Finalment, es va presentar com a possible nom per a aquest projecte cultural “Territori Espadà”. En aquest moment s'obri un període perquè entre tots decidim si ens sembla oportú aquest nom i per a plantejar, en cas contrari i de manera raonada, alternatives.

Visita al patrimoni d'Ayódar
Una vegada acabada aquesta primera part de la Minitrobada vam realitzar la visita a Ayódar per a conèixer alguns exemples del seu patrimoni cultural. La visita va començar pel safareig municipal i els dos molins hidràulics, la torre campanar de l'antic convent dels Dominicos (S. XVI), declarada com Bé d'Interès Local.

IMG 20170923 133450

Per últim, vam visitar la almazara d'oli que en aquests moments no s'utilitza però que conserva tota la maquinària, espais i objectes necessaris per a la producció de l'oli d'oliva.

IMG 20170923 134438

Informació relacionada: Minitrobada dels pobles del Parc Natural d’Espadà a Ayódar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar