XII Jornada de Patrimoni: El Patrimoni i la Participació ciutadana són el futur. Zerain paisatge cultural. Jakoba Errekondo
Zerain és un xicotet poble de Guipúscoa, 267 habitants. És l'exemple típic de despoblament al llarg del s. XX d'un xicotet poble de muntanya. Gràcies a l'obstinació dels seus habitants, que van engegar un projecte de supervivència, avui dia el poble està creixent i és un exemple a nivell europeu de projecte de Desenvolupament Rural Integral, en termes de qualitat de vida, de potenciació de les energies endogenes i de desenvolupament econòmic sostenible.
El desenvolupament es basa en la recuperació del seu patrimoni en el sentit més ampli: material, immaterial, natural, industrial, agrícola, cultural... El Conjunt Monumental de les Mines de Aizpea, el Parc Natural de Aizkorri-Aratz, els Aiguamolls de Basaltegi, el Conjunt Monumental del Casc Històric, el Museu Etnogràfic. La restauració i posada en valor del patrimoni s'utilitza com a ganxo per a atraure visites que consumiran els nostres productes agrícoles de qualitat. Així el turisme mateix és el que sosté el manteniment del nostre paisatge cultural. Tot a través de xicotetes empreses familiars. La base de les actuacions és la participació comunitària.
Jakoba Errekondo Saltsamendi és Enginyer Tècnic Agrícola i Paisatgista. Membre de l'Associació Espanyola de Paisatgistes i especialista en Paisatges Culturals. Ha treballat durant 22 anys en la concepció i engegada del Paisatge Cultural de Zerain, Guipúscoa, on les actuacions paisatgístiques es dirigeixen a: la qualitat de vida de les comunitats rurals de muntanya, la potenciació de les energies endogenes de la societat rural i la sustentabilitat d'un futur econòmic basat en els serveis de l'ecosistema. Es dedica en part a la difusió i comunicació del coneixement del paisatge en diferents mitjans de comunicació.
Imatge: Zerain. Foto Goierriko Hitza.