L'Arxiu “Perdut” de Pavías

Escrit per Meritxell Pérez Hijano - A.C. “Artea” (Pavías) on . Posted in Notícies

Durant la Guerra Civil, Pavías, com a tants altres pobles, va ser saquejat. Van entrar en l'Ajuntament i en l'Església, traient tots els papers dels dos arxius, la fusta i les escultures a la plaça i van fer una gran foguera de la qual només van quedar cendres. Donant per destruïda una part molt important de la història de Pavías, van passar els anys. Fins que, realitzant les obres de l'actual Ajuntament, van derrocar un envà de l'antic edifici municipal i van començar a eixir papers barrejats entre terra i enderroc. Donada la raresa d'aquells papers escrits a mà, es van guardar en sacs i posteriorment voluntaris de l'Associació Cultural “Artea” van dedicar moltes hores a netejar-los i classificar-los en caixes.

DSCN2117

No fa molts anys, l'Ajuntament va realitzar un conveni amb la Generalitat Valenciana, es van portar les caixes, van netejar tots els papers i ho van classificar, realitzant un inventari de tots els documents i es van digitalitzar part d'ells. Retornant l'arxiu correctament classificat en caixes i carpetes, al costat del material en format digital.

Són documents oficials, registres, llibres de comptes..., que es comprenen entre el segle XVI i meitat del segle XIX.

Algú coneixedor de la importància de l'Arxiu municipal i davant l'esclat de la Guerra Civil, va arreplegar la major part de l'Arxiu i d'amagat, ho va estendre i ho va cobrir amb terra i enderroc, amb la intenció de preservar-ho. I encara que no coneixem a qui ho va fer, li estem molt agraïts ja que hem recuperat part de la nostra història.

A. de C. “Artea”
Meritxell Pérez Hijano

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar