“Allò que ens uneix (els valors del nostre Parc Natural)”. Minitrobada dels pobles del Parc Natural d’Espadà (Algimia de Almonacid)

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU i Parc Natural Serra d'Espadà on . Posted in Notícies

El 30 de maig va tenir lloc la segona Minitrobada dels municipis del Parc Natural de la Serra d’Espadà. En aquesta ocasió, el poble visitat va ser Algimia de Almonacid. Aquests espais per a compartir experiències sorgeixen com a resultat de la demanda dels 19 municipis del parc amb l'objectiu de conèixer-se millor i definir, de forma conjunta, un projecte que aglutine aquest territori cultural, les seues associacions, grups i, per sobre de tot, les persones que ho habiten. Aquest projecte compta amb l'acompanyament tècnic de Patrimoni – PEU.

1al

La Minitrobada de Algimia va començar amb la benvinguda de l'alcalde i les paraules del director del Parc Natural de la Serra d’Espadà. A continuació, es va realitzar la presentació del patrimoni i la història de la localitat a càrrec del personal de l'ajuntament. Algimia de Almonacid conserva un ric patrimoni cultural format per jaciments i construccions que ens situen aquesta població ja des de la prehistòria.

Una vegada realitzada la presentació, Gemma del Amo, guia del parc, ens va presentar les activitats de la Trobada Anual dels Pobles d’Espadà que, en aquesta edició, tindrà lloc a Higueras el pròxim 1 de juliol.

Taller “Allò que ens uneix (els valors del nostre Parc Natural)”
Les Minitrobades estan dissenyats com a espai perquè els participants puguen conèixer millor el treball que estan desenvolupant a nivell cultural en les seues poblacions i per a, entre tots, definir el projecte cultural dels municipis del parc.

Una part d'aquestes Minitrobades sóns la realització de microtalleres des dels quals anar definint aquest projecte cultural. L'objectiu d'aquest primer taller va ser començar una reflexió dels participants per a definir quins són els principals valors que trobem en el nostre parc i el que significa per a nosaltres formar part d'ell.

2al

Per a dur a terme aquest taller, cadascun dels assistents van treballar individualment i van haver de respondre a tot un seguit de preguntes ràpides. Les respostes van ser escrites en posits i van ser poblant les parets del saló en el qual ens reunim.

A continuació volem mostrar les idees i conceptes sorgits en aquest taller:

Bloc A
Quan pense en la serra em ve al capdavant la paraula…
Naturalesa, surera, rodeno, roig, nespres, paisatge, aigua, vegetació, la meua infància, el meu poble, naturalesa agresta, verd, muntanya, vida, cim d’Espadà, territori, pobles, agricultura.

Quan pense en la gent de la serra em ve al capdavant la paraula…
Autenticitat, treball, envelliment, treballadors, indagar, humil, solidaritat, vellesa, saviesa, supervivents, qualitat, gent gran, sana, aïllament, illenc, senzillesa, despoblació.

Quan pense en el Parc Natural em ve al capdavant la paraula…
Paisatges, protecció, preservar, conservar, futur, vegetació, Eslida, lloc especial, falta d'unió, institucional, naturalesa, protecció i lleis, bell, medi ambient, futur, col•laboració, unió, rutes, voler i no poder, problemes integrats en un espai.

Bloc B
Un espai natural del teu poble que recomanaries
La Rodana, La vall de Mosquera, Pou del Molino, la Rápita (trinxeres), la Calçada, el Camí del Cañar, arribada a Vilamalur, Barranco de Almanzor, el Riu, Costalata, Chorrador Ample, Rodana, Castillo, Mirador de la Serra, la Font, Alt de la Lloma,

Un element patrimonial que recomanaries visitar del teu poble (edifici, objecte, tradició, plat…)
Les Trinxeres, l'Església, oli, formatges, mel, va venir, el dia de l'encès del Forn Moruno a Pavías o Higueras, el Castell, Bancals de Pedra, el suro, Castell de Castro, l'aigua, l'olivera, elements arquitectònics lligats a l'aigua,

Bloc C
En què som bons?
Som bona gent, sincera i honesta. Som bons valorant, en tot, a tenir paciència, tranquil•litat, tenacitat, relacionar-nos, hospitalitat, intentar consensuar accions, a celebrar. En artesania de la fusta, oli, biodiversitat, patrimoni, aprofitar els recursos naturals, adaptació al mitjà, artesans, coneixements del camp, en la gastronomia,

Quins són els elements que hauríem de millorar?
Tot és millorable. Hauríem de millorar ser més oberts, valorar-nos, solidaritat, saber escoltar les iniciatives de la gent, obrir-nos a la gent de fora (forasters), ser més emprenedors, orgull, projectes en comú, a promocionar, a crear xarxa, identitat, a exigir cuidar el nostre poble i donar-li més vida, serveis, camins, hi ha molt poca ramaderia, comunicació, carreteres, serveis, infraestructures, ocupació.

Què podem fer? Per on comencem?
Seguir amb les reunions i prendre'ns-ho de debò, promocionar, potenciar els pobles, més difusió, ajudant, conèixer-se i articular, millorar la comunicació i la participació, unió, conèixer els pobles i gents del parc, conèixer-se i compartir uns amb uns altres, unir-nos, crear més força, fomentar el nostre, que els pobles puguen seguir vivint, projectes de custòdia del territori, donar valor, força de la unió, reunir-nos, fomentar i ajudar l'agricultura i la ramaderia,

Està previst que en la Trobada Anual dels Pobles del Parc que tindrà lloc a Higueras el pròxim 1 de juliol es prepare un espai en el qual tot aquell que ho desitge puga participar i aportar les seues idees del que sent que és el Parc Natural de la Serra d’Espadà.

Com a part final de la Minitrobada vam visitar Algimia de Almonacid i vam conèixer la seua població, la seua església, safaretjos i un dels seus aqüeductes de canalització d'aigua.

3al

Notícia relacionada: La importància de conèixer-nos millor. Primera trobada dels pobles del Parc Natural d’Espadà (Pavías)

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar