El treball de l'investigador. Crònica de la sessió 4 del curs “El Patrimoni de l'Alt Palància”.

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU i Gonzalo Mateo on . Posted in Notícies

El passat dissabte 27 de maig va tenir lloc la sessió 4 de “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs”. Aquest curs és fruit de la demanda realitzada per l'Institut d'Ensenyament Secundari Cueva Santa de Segorbe (Castelló) dins de la formació per al professorat i en ella participen docents d'aquest IES, del Col·legi Virgen de Gracia d'Altura, del Col·legi d'Estivella (València) i del Centre Rural Agrupat “Peña Escavia” que integra a les poblacions de El Toro, Bejís, Torás i Teresa.

“El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” té com a principal objectiu acostar als participants a una sèrie de grups locals amb projectes sobre patrimoni cultural de la comarca i que formen part del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló. En aquesta sessió 4 del curs visitem la població de Jérica, vam conèixer les recerques de Gonzalo Mateo i vam realizar una demo del taller “La ciutat imaginada”.

1ab

El matí va començar amb una visita pels voltants de la població per a conèixer alguns dels exemples del patrimoni de l'aigua de Jérica. El recorregut realitzat porta per nom “La vuelta de la Hozç” i consisteix en un itinerari pel riu Palància que envolta la part sud de la població.

3

Al llarg d'aquesta ruta circular vam comptar amb la interpretació de Gonzalo Mateo, especialista i investigador de la història i del patrimoni de Jérica. En aquest itinerari vam conèixer el molí de Randurías, el Azud dels Chorradores, el Azud de Navarza i el Molino del Portalico. De tornada ja a Jérica vam passar per la partida de la Morería on vam poder veure el Safareig i el Batán o antiga fàbrica de paper de la Cartoixa de ValldeCrist.

4ab

Una vegada realitzada la ruta i després del merescut esmorzar en el qual vam poder provar algunes mostres de les especialitats locals, vam iniciar la segona part de la jornada amb la presentació dels treballs realitzats per Gonzalo Mateo. Les bases sobre les quals es recolza el seu mètode de treball són la recerca documental i bibliogràfica, el treball de camp i la cerca de la implicació dels veïns i veïnes de Jérica.

5ab

Al llarg dels anys, Gonzalo ha investigat sobre els regs de Jérica, la Junta de Montes, els cubs de vi de la població, els seus Molins i artefactes hidràulics i ha dut a terme una completa anàlisi de la població a partir d'imatges històriques i antigues.

Podeu trobar-se els treballs de Gonzalo Mateo Talles en el següent enllaç.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar