Només s'estima allò que es coneix. Crònica de la tercera sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” a Altura.

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El 08 d'abril va tenir lloc la tercera sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” organitzat per l'Institut d'Ensenyament Secundari Cueva Santa de Segorbe i que estan realitzant un grup de docents de l'IES i del Col·legi Rural Agrupat Peña Escavia que integra a les poblacions de Barracas, Bejís, El Toro, Teresa i Torás. Aquesta sessió va tenir lloc a Altura i en ella els participants van conèixer l'Associació Cultural El Cantal, el projecte del Museu de la Memòria d’Altura i el projecte que l'A. C. El Cantal està duent a terme en les ruïnes de “El Batán”.

1altura

En la primera part de la sessió vam conèixer el projecte de l'Associació Cultural El Cantal. L'any 2010 un grup de persones de la localitat, totalment heterogeni però amb similar sensibilitat cap al patrimoni rural, va decidir organitzar-se per a cridar l'atenció sobre el perill de desaparició en què es trobaven les construccions de pedra en sec i actuar activament per a recuperar-les a través de l'Associació El Cantal.

2

L'Associació cerca conscienciar sobre la importància del patrimoni al major nombre de gent. L'A. C. El Cantal centra les seues accions en les activitats pràctiques de caràcter obert destinades a la recuperació i rehabilitació patrimonial, les activitats teòriques de caràcter investigador i les activitats divulgatives per a la consciència social sobre la necessitat de conèixer, valorar, recuperar i protegir la riquesa cultural i natural de l'entorn. Dins de les activitats de difusió, El Cantal desenvolupa, juntament amb el col·legi, el Dia del Patrimoni en l'escola local, exposicions periòdiques sobre el patrimoni alturà i els treballs realitzats per l'associació i accions de divulgació com a visites i participació en xarxes de treball i grups.

A continuació vam conèixer el projecte del Museu de la Memòria d'Altura. Aquest projecte col·laboratiu part de la recopilació de fotografies contextualitzades que intenten una aproximació antropològica, històrica i cultural a la vila d'Altura (Castelló). Per a explicar-nos el recorregut i principals projectes vam comptar amb José Manuel López Blay que és qui s'ha encarregat de coordinar aquest espai per a la memòria, el record i la recerca. Entre els projectes realitzats vam poder conèixer el projecte sobre l'evolució de l'escola a partir de material didàctic i els records de tots els que han participat i participen.. Altres projectes presentats del Museu de la Memòria van ser els de les festes i l'evolució dels espais del poble i de la toponímia dels carrers i places.

3altura

La tercera sessió del curs va finalitzar amb la visita a les ruïnes del Batán, espai en el qual l'A. C. El Cantal ha començat un projecte de caràcter etnobotànic per a difondre la importància, valor i història d'aquest edifici centenari i la riquesa mediambiental d'aquesta comarca. Per a la realització d'aquest projecte, El Cantal compta amb el suport de l'Ajuntament i la col·laboració amb el cicle de forestals de l'IES Cueva Santa de Segorbe.

4alt

L'edifici del Batán ha tingut diversos usos al llarg de la seua història com a fàbrica de paper blanc dependent de la Cartoixa de Valldecrist o batà. Fa uns anys, la construcció de l'autovia Mudèjar va fer que aquest edifici fóra destruït i reduït a l'estat actual. Els esforços de l'A. C. El Cantal per a donar a conèixer la seua història i reaprofitar el seu espai s'han centrat en el desenvolupament d'un projecte en el qual la flora autòctona serà protagonista.

Només s'estima alllò que es coneix
Si haguérem de sintentizar aquesta tercera sessió en unes poques frases ens quedaríem amb la màxima que esgrimeix El Cantal cada vegada que té ocasió: “Només s'estima allò que es coneix”. La labor de El Cantal és, precisament, aproximar el valor i importància del patrimoni a la ciutadania. Compartint sobretot aqueixa dimensió humana associada al ben patrimonial. Aqueix component que ho fixa a la terra i ho vincula a les persones.

5altura

Informació de la visita: A. de C. El Cantal (Altura)

Informació relacionada:
Comencem l'any amb la formació “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” en l'IES Cueva Santa de Segorbe
La importància de les persones. Crònica de la primera sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palància com a recurs” a Sot de Ferrer
Connexions i vincles entre persones. Una definició col·laborativa de patrimoni cultural
La importància de l'educació patrimonial. Crònica de la segona sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” a Viver.
Dues propostes per a connectar l'aula amb el nostre patrimoni: El valor dels nostres records

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar