La importància de conèixer-nos millor. Primera trobada dels pobles del Parc Natural d’Espadà (Pavías)

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU, Parc Natural Espadà, A.C. Artea on . Posted in Notícies

El passat 5 d'abril va tenir lloc, en el municipi de Pavías, una primera trobada amb els representants dels 19 municipis que formen part del Parc Natural de la Serra d’Espadà. L'objectiu d'aquesta jornada va ser el de presentar la nova proposta per al disseny del projecte cultural del parc, que compta amb l'acompanyament tècnic de Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I.

IMG 20170405 184818

Una vegada realitzada la benvinguda i presentació a càrrec de l'alcaldessa de Pavies i del director del Parc Natural respectivament, es va dur a terme una introducció amb les accions realitzades en els últims anys des del Parc per contextualitzar el projecte i el nou punt de partida que es planteja. A més, es va fer una breu presentació del projecte Patrimoni – PEU i dels seus Grups Locals.

A continuació, es va iniciar un col·loqui obert sobre la pregunta “Què esperes d'aquestes reunions?”. Per als assistents a aquesta activitat, les trobades són una oportunitat per conèixer-nos millor i el punt de partida per a la creació d'una xarxa des de la qual iniciar accions d'intercanvi. Els pobles del parc comparteixen un patrimoni comú i la proposta parteix del desenvolupament d'un procés para entre tots definir els valors del patrimoni.

IMG 20170405 171315

Per dur a terme aquest projecte, els pobles del parc reconeixen i valoren la presència i paper de la gestora del Parc Natural com a plataforma des de la qual canalitzar la informació i distribuir-la, com a punt de reunió i com a agent aglutinador.

Coneixent el patrimoni de Pavías amb l'Associació Cultural "Artea"
Una part molt important d'aquestes trobades és la possibilitat de conèixer a les persones que estan darrere dels projectes culturals del poble que acull la reunió. A Pavías vam conèixer als membres de l'Associació Cultural “Artea” que ens van ensenyar l'antic forn, el museu, l'església i els safaretjos.

Forn de Pavías
L'edifici on actualment es troba el forn correspon a l'antiga Església de Pavías. Quan es va acabar la construcció de la nova Església en 1705, aquest edifici va quedar en desús fins que el rei Carlos III, l'any 1787 ho va passar a titularitat municipal. A partir d'aquest moment es comença a construir el forn de tipus moruno en el seu interior.

IMG 20170405 184139

En l'actualitat el Forn és un dels més grans de la seva tipologia que queden en funcionament, encara que solament s'encén una vegada a l'any coincidint amb la festa de Sant Antonio.

El Museu de Pavías
En 1982 es va obrir per primera vegada al públic el Museu de Pavías, es tractava d'una petita col·lecció de peces de caràcter etnològic i arqueològic situades en l'antic calabós o presó municipal. El que va començar sent una petita col·lecció no ha deixat de créixer i segueix augmentat dia a dia, fins a formar l'actual exposició permanent amb més de 500 objectes.

Pràcticament totes les peces són privades i cedides al Museu per a la seva exposició pública, amb elles podem recórrer la vida cuotidiana d'antany i l'evolució històrica del poble i el seu terme.

IMG 20170405 185554

En l'actualitat s'han realitzat l'inventari de les peces, el projecte museològic i museogràfic, l'estudi arquitectònic... i es troba en tràmits de reconeixement i legalització del Museu de Pavías com a col·lecció museográfica permanent.

IMG 20170405 200944

La propera reunió dels pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà tindrà lloc a Algimia de Almonacid el dia 24 de maig.

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar