El grup Terres de Cruïlla planifica les activitats de 2017

Escrit per Terres de Cruïlla - J.J. Buj on . Posted in Notícies

Els Centres d’Estudis i Associacions del Montsià i el Maestrat integrades al grup Terres de Cruïlla han realitzat la Trobada anual, en aquesta ocasió, a Freginals (Tarragona) per a planificar les accions que duran a terme al llarg de l’any 2017.

WhatsApp Image 2017-02-18 at 19.02.12

Els dos projectes principals en què està implicat el grup és la recerca sobre la Gelada de 1956 i els Itineraris per les Terres de Cruïlla. Pel que fa a la Gelada, les diverses entitats han recollit testimonis que van viure, directa o indirectament, aquest fet excepcional i les seues conseqüències, tant socials com econòmiques. Fins a final de febrer, encara hi ha temps per recollir més testimonis, especialment al municipi d’Ulldecona, d’on no n’hi ha molts, adreçant-se al centre d’estudis corresponent.

Amb aquest recull d’experiències s’elaborarà una exposició itinerant, amb frases i dibuixos, a més d’un llibre que es podrà adquirir en cada municipi on s’instal·le la mostra. La idea és que “es pugui anar enriquint l’exposició amb nous elements que aporten els informants en cada poble de la itinerància”. Per fer aquesta recerca, Terres de Cruïlla compta amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i el projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana.

WhatsApp Image 2017-02-18 at 23.11.08

L’edició d’enguany dels Itineraris per les Terres de Cruïlla promet ser una de les que tingui un calendari més ampli, entre els mesos de juny i novembre. A més dels centres de l’any passat, tornen a organitzar-ne Mas de Barberans i Sant Rafel-El Castell. També han manifestat el seu interès per preparar-ne Vinaròs, Benicarló i Xert. Està pendent de confirmar Ulldecona i se’ls proposarà participar a la Galera i Godall. Es podria arribar a la vintena d’itineraris. Els itineraris són passejades gratuïtes pel patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat, amb el guiatge de les entitats o estudiosos de cada localitat que hi participa.

WhatsApp Image 2017-02-18 at 23.17.29

Després del dinar de germanor, la Trobada de Terres de Cruïlla a Freginals va acabar amb la visita al Centre d'interpretació de la serra de Montsià (imatge), la Casa Pairal Marti Miralles, l’església actual i l'antiga església situada a l'interior d'una casa privada. Els organitzadors també gaudiren d’una ruta pels primers carrers del poble on es pot observar, encara ara, la distribució originària, la construcció típica rural del segle XIV i els diferents elements típics d’edificació d’un poble rural. Per finalitzar, es visità una casa privada on s’aprecia la restauració d'una casa antiga (1860) que conviu amb les comoditats actuals.

WhatsApp Image 2017-02-18 at 23.20.291

Imatges: Terres de Cruïlla

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar