La importància de l'educació patrimonial. Crònica de la segona sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” a Viver.

Escrit per Projecte Patrimoni - IES Cueva Santa (Segorbe) on . Posted in Notícies

El 25 de febrer va tenir lloc la segona sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” que estan realitzant un grup de docents de l'IES Cueva Santa de Segorbe i del Col·legi Rural Agrupat Peña Escavia que integra a les poblacions de Barracas, Bejís, El Toro, Teresa i Torás. En aquesta segona sessió ens vam traslladar a Viver per a conèixer de primera mà el projecte del Grup de recuperació de la Cultura del vi de Viver.

IMG 20170225 132518

En la primera part del matí el Grup de Viver va realitzar una presentació de la seua trajectòria i projectes en curs, una aproximació històrica a la importància del vi per a la població i la comarca i un col•loqui en el qual els participants al curs van poder conèixer l'organització, característiques i problemàtiques d'aquest grup.

El Grup de Viver està realitzant un projecte per a conèixer i donar a conèixer el patrimoni cultural del vi a Viver. En aquest projecte, el grup ha inventariat quasi cent cubs de vi (trulls), han arreplegat objectes i eines relacionades i documentat expressions, frases i tècniques tradicionals amb l'objectiu principal de compartir amb els veïns i veïnes de la població el valor i importància d'aquest patrimoni.

IMG 20170225 101722

En aquesta primera part de la sessió, el grup de Viver ens va presentar el projecte d'educació patrimonial titulat “La Festa del vi de Viver” que han realitzat conjuntament amb el col·legi. En 2015, el Grup de recuperació del vi de Viver es va reunir amb els mestres i les mestres del Col·legi per a presentar-los el seu projecte de recuperació patrimonial. Fruit d'aquesta trobada i de tot un seguit de reunions posteriors es va preparar la “Festa del vi” en la qual els xiquets i xiquets de Viver van poder conèixer, acompanyats pel Grup de Viver, una part important del seu patrimoni cultural.

En la segona part de la sessió, es va realitzar el microtaller “El valor dels nostres records”. En aquest taller es van organitzar dos grups. El primer estava format pels docents de l'IES Cueva Santa. El segon pels docents del CRA Peña Escavia. L'objectiu d'aquest microtaller va ser, a partir de tota la informació presentada en la primera part de la sessió, pensar un projecte o activitat en el nostre centre sobre coneixement i posada en valor del patrimoni cultural. Aviat us presentarem les dues propostes esbossades.

Finalment, la tercera part del matí va ser la visita, acompanyats pel grup de Viver, a dos exemples de cubos de vi: el cub de la “Rocha Palmera” i els cubs col·lectius de “Eh Ragudo”. Els cubs són construccions destinades a l'emmagatzematge del vi. Una vegada realitzada la verema, en la part superior es realitzava el trepitjat del raïm i el most queia en aquests dipòsits en els quals s'iniciava la seua transformació fins a convertir-se en vi. La presència d'un nombre tan significatiu de cubs a Viver ens parla d'un passat en el qual el vi era un element molt important per a la població.

IMG 20170225 133040

La pròxima sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palancia com a recurs” serà el pròxim 01 d'abril a Altura. Aquest curs té una durada de 20 hores repartides en sessions mensuals de 4 hores de durada en les quals es visitaran les poblacions de Sot de Ferrer, Viver, Altura i Jérica per a conèixer els seus projectes culturals sobre patrimoni cultural.

Informació de la visita: Grup de recuperació de la cultura del vi de Viver.

Informació relacionada:
Comencem l'any amb la formació “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” en l'IES Cueva Santa de Segorbe
La importància de les persones. Crònica de la primera sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palancia com a recurs” a Sot de Ferrer
Connexions i vincles entre persones. Una definició col·laborativa de patrimoni cultural

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar