La importància de les persones. Crònica de la primera sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palància com a recurs” a Sot de Ferrer

Escrit per Projecte Patrimoni on . Posted in Notícies

El passat 28 de gener de 2016 va tenir lloc la primera sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palància com a recurs” a Sot de Ferrer. Aquest curs pretén aproximar als assistents a la importància del patrimoni com a recurs per al desenvolupament social i cultural del territori mitjançant metodologies basades en la inclusió, la participació i l'horitzontalitat i a partir de diferents exemples de projectes locals sobre patrimoni cultural.

Sessió 1: Sot de Ferrer. La importància de les persones

IMG 20170128 124955

La primera sessió del curs va començar amb una ronda de presentacions. Els assistents al curs desenvolupen la seua labor didàctica a l'Institut Cueva Santa de Segorbe i en el Col·legi Rural Agrupat “Peña Escavia” que integra a les poblacions de Barracas, Bejís, El Toro, Teresa i Torás. En aquesta primera sessió van participar també representants del projecte del Voluntariat de Sot de Ferrer. Ja en aquesta primera ronda va quedar clar un dels punts centrals d'aquest curs: el valor i la importància de totes aquelles persones que treballen en els seus pobles per a conèixer i donar a conèixer el seu patrimoni a la resta de veïnes i veïns.

En cadascuna de les sessions del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palancia com a recurs” es planteja la realització d'un microtaller en el qual es treballarà en grup diferents aproximacions al patrimoni a partir de mètodes i materials de treball. En aquesta primera sessió es va iniciar el microtaller “Cap a una definició consensuada de patrimoni cultural” que pretén aproximar als participants a la definició de patrimoni a partir de tot un seguit de preguntes plantejades que tracten tant la seua classificació, valor, importància, estat o problemàtiques per a, entre tots, aproximar-nos a una definició. Amb les notes i conclusions dels grups anem a compondre una definició que presentarem pròximament.

IMG 20170128 121136

Abans de realitzar una visita per Sot de Ferrer, el Grup del Voluntariat local ens va presentar una selecció d'algunes de les activitats i projectes que estan realitzant en les àrees de participació, medi ambient i patrimoni i van realizar una posada en comú en la qual els assistents van conèixer millor la manera en el qual s'organitzen i treballen i les problemàtiques a les quals fan front.

La visita a Sot de Ferrer
L'última part de la primera sessió va ser la visita a Sot de Ferrer per a conèixer una mostra del seu patrimoni. Aquesta visita va ser realitzada per les voluntàries del grup de patrimoni de Sot. En aquesta visita vam conèixer el palau del Senyor, els safaretjos, la fàbrica de llum i l’edifici de La Hermandad.

El palau del Senyor és d'estil gòtic primitiu amb parenceries ogivals en les finestres. Està construït amb calç, arena i pedra del lloc. La seua façana, llisa i senzilla no guarda l'aspecte original que va tenir al principi. Sobre la porta gran, en forma d'arc de mig punt, descansa l'escut d'armes del senyoriu; l'escut de la família Ferrer. Es creu que antigament estava decorat amb taulells de colors. Posteriorment es van afegir uns finestrals per a donar llum a l'interior. Els contraforts de ciment exteriors es van afegir per a protegir la façana i amaguen uns bancs de pedra que recorrien tota la paret.

Actualment, el palau del Senyor és de propietat privada, però amb cita es pot visitar. A l'interior del Palau s'han restaurat les parts més danyades i es conserven algunes dependències, la almazara o molí d'oli, capella, quadres, pati d'armes i la presó.

IMG 20170128 133412

A Sot de Ferrer trobem quatre safaretjos. Són el safareig de l'Escola, del Hinchidor, de la Soledad i el safareig de la Luz. Rep aquest nom perquè més a baix podem veure l'antiga fàbrica de la llum, ara en ruïnes, va estar operativa fins als anys 50 i administrava energia a Sot i a Sagunt. L'edifici de La Hermandad és una antiga càmera agrària en la qual, actualment, es realitzen exposicions culturals.

La pròxima sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palancia com a recurs” serà el pròxim 25 de febrer a Viver. Aquest curs té una durada de 20 hores repartides en sessions mensuals de 4 hores de durada en les quals es visitaran les poblacions de Sot de Ferrer, Viver, Altura i Jérica per a conèixer els seus projectes culturals sobre patrimoni cultural.

Informació de la visita: Grup de Patrimoni de Sot de Ferrer.

Informació relacionada: Comencem l'any amb la formació “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” en l'IES Cueva Santa de Segorbe

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar