Què significa per a tu la paraula territori dins d'una comunitat patrimonial? Bloc 2 #comunidadesciep

Escrit per Projecte Patrimoni - OEPE - Silvia García Ceballos on . Posted in Notícies

El concepte “territori” és comunament definit des d'una perspectiva física, palpable, tangible, com a zona, parcel·la o extensió geogràfica que correspon a un o més individus, a un estat, jurisdicció, organització, institució, divisió política, etc. En definitiva, una visió parcial d'un concepte que podria definir-se des de moltes altres perspectives.

En aquesta línia, durant el taller de Comunitats Patrimonials, desenvolupat en el marc del 3º Congrés Internacional d'Educació Patrimonial (Madrid, 26-28 d'octubre de 2016), vam tractar d'aprofundir en la seua definició i aprofundir en una idea més oberta i flexible. El nostre objectiu de partida és construir una definició compartida per al concepte de territori, desenvolupat sota el marc d'una comunitat patrimonial. El resultat pretén ser la suma de les veus dels actors implicats en la cerca de respostes als següents interrogants: què significa per a tu la paraula territori dins d'aquesta comunitat patrimonial?, com es delimita?, què implica formar part del mateix?, una comunitat patrimonial defineix el seu territori?, quin seria el territori d'aquesta comunitat que hem creat?, quins són aqueixos punts comuns?

eje territoriog

Com a resultat de les intervencions dels participants, podem dir que comprenem el territori com a espai físic però també simbòlic, intangible, construït i compartit per les persones que ho habiten, ho senten i/o ho comparteixen. Aquestes persones s'identifiquen i s'apropien del seu territori. En definitiva, ho viuen i ho fan seu, contribuint així a la seua definició. En aquest sentit, es tractaria d'un espai figurat, no físic, els límits del qual s'intueixen, es compacten i es dilueixen, doncs està en constant transformació.

A partir d'aquesta interpretació, el territori d'una comunitat patrimonial és aquell generat per les persones, els qui també van definint les fronteres del mateix, les quals no tenen per què coincidir amb aquelles de caràcter polític o econòmic. És delimitat per fronteres identitàries, construïdes i deconstruidas pels membres que ho componen, consolidant-se en aqueix exercici de comprensió compartida i de fronteres mòbils, (in)visibles, subjectives i simbòliques.

Per tant, territori és en si mateix lloc comú, concepció patrimonial de l'espai, ja siga físic o simbòlic. És marc comú d'interessos, objectius, sentiments, vivències i vincles compartits en un determinat grup. És espai de connexió, construcció, creixement o perpetuació d'identitats que donen forma i, al mateix temps, se sustenten en aqueix territori.

Com puc participar en #comunidadesciep?
Afegint els teus comentaris a les notícies publicades i participant en les trobades tuiteres que realitzem. Envia'ns un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. amb l'assumpte “Comunidadesciep” i indicant el teu nom i cognoms per a poder incorporar-ho al fitxer de col·laboradors i que així et puga arribar tota la informació.

El projecte col·laboratiu “#Comunidadesciep” sorgeix en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial – CIEP3 i és una col·laboració oberta entre tots els participants, el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Observatori d'Educació Patrimonial d'Espanya (OEPE).

#comunidadesciep

Notícia relacionada: Definició consensuada de “Comunitats patrimonials” - #comunidadesciep

Imatge: Silvia García Ceballos

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar