Definició consensuada de “Comunitats patrimonials” - #comunidadesciep

Escrit per Projecte Patrimoni - OEPE on . Posted in Notícies

Presentem la definició consensuada del que para nosaltres és una comunitat patrimonial. Aquesta definició forma part del projecte col·laboratiu #comunidadesciep iniciat en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial #CIEP3 i ha sigut possible amb totes les aportacions realitzades pels companys i companyes a la pregunta “Què és per a tu una comunitat patrimonial?”

Comunitats patrimonials - #comunidadesciep

IMG 20161113 132134p

Una comunitat patrimonial està formada per un conjunt de persones que, en comú i des de pressupostos basats en l'horitzontalitat, la participació, la inclusió i el desenvolupament de vincles emocionals, inicien i desenvolupen processos de reflexió, acció i reordenació del territori destinats a mantenir viu el nostre patrimoni cultural.

Una comunitat patrimonial es caracteritza per estar vinculada a un territori que pot ser tant físic com a virtual i a un patrimoni que poden reconèixer com a propi des d'un posicionament emocional com a punt de partida per a la seua protecció i difusió.

Les comunitats patrimonials precisen d'unes històries comunes i la seua repercussió i narració plural és una labor patrimonial. Precisen de vivències compartides, acords i llenguatges comuns i visions paral·leles que comparteixen en un territori. La societat i els seus símbols, junts configuren estructures metaculturales la matèria de les quals gira entorn del patrimonial.

En una comunitat patrimonial els seus integrants tenen autonomia per a poder moure's en ella i actuar amb ella, d'ella i per a ella des d'espais de confluència des dels quals reflexionar sobre el patrimoni cultural per a mantenir-ho viu i actiu. En una comunitat patrimonial, la identitat s'entén com aglutinador perquè un grup passe a comunitat. Identitats comunes construïdes i reconstruïdes de baix cap a dalt que poden i han d’autorepresentar-se. Units per un mateix sentiment cap al que representa la identitat d'un territori cultural a partir de la confluència de tot un seguit de relacions intra i interpersonals i d'accions basades en l'Educació i el patrimoni.

PARAULES CLAU: persones, interaccions, pertinença, educació, aprenentatges, apropiació, identitat, participació, lliure elecció, emocions, autoestima, orgull, autonomia, responsabilitat, generositat, un polsim de bogeria

Com puc participar en #comunidadesciep?
Afegint els teus comentaris a les notícies publicades i participant en les trobades tuiteres que realitzem. Envia'ns un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. amb l'assumpte “Comunidadesciep” i indicant el teu nom i cognoms per a poder incorporar-ho al fitxer de col·laboradors i que així et puga arribar tota la informació.

El projecte col·laboratiu “#Comunidadesciep” sorgeix en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial – CIEP3 i és una col·laboració oberta entre tots els participants, el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Observatori d'Educació Patrimonial d'Espanya (OEPE).

#comunidadesciep

Notícia relacionada: Una primera aproximació al concepte de comunitats patrimonials. Bloc 1 #comunidadesciep

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar