Una primera aproximació al concepte de comunitats patrimonials. Bloc 1 #comunidadesciep

Escrit per Projecte Patrimoni - OEPE on . Posted in Notícies

Comencem ja la fase 2 de “#Comunidadesciep”, un projecte col·laboratiu i obert per a la definició i caracterització del que per a nosaltres és una Comunitat Patrimonial.

IMG 20161113 122859

Aquest projecte va a construir-se amb totes les vostres aportacions i té com a objectiu constituir una vertadera comunitat patrimonial virtual que, inquieta, reflexiona i genera coneixement sobre el que és, suposa i significa.

Mensualment, anirem proposant un text com a punt de partida sobre un determinat aspecte relacionat amb les “comunitats patrimonials”. Cadascun d'aquests eixos té, com a inici, el treball en grups realitzat en el taller de l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial – CIEP3.

Els blocs plantejats per a la seua anàlisi són el concepte i definició de “comunitats patrimonials” i els eixos territori, actors, metodologies i recursos.

Com a tancament de cadascun d'aquests blocs programarem una trobada tuitera en la qual també podreu fer les vostres aportacions als temes proposats gastant el hashtag #comunidadesciep

Bloc 1. Una aproximació a la definició de “Comunitats Patrimonials” (Novembre 2016).
Per a aquest primer bloc proposem com a punt de partida la definició que hem construït amb totes les aportacions realitzades a la pregunta “Què és per a tu una comunitat patrimonial?”. Podeu veure l' storify de #comunidadesciep realitzat per Álex Ibáñez Etxeberría en aquest ENLLAÇ. Esperem els vostres comentaris i aportacions a la notícia per a, entre tots, generar un coneixement que puga ser compartit.

Comunitats patrimonials - #comunidadesciep

mosaico comunidadesciep

Una comunitat patrimonial està formada per un conjunt d'actors que activen un procés de reflexió, acció i reordenació del territori. És un grup de persones que treballen per a mantenir vius els béns culturals. Vinculats a un territori i a un patrimoni que poden reconèixer com a propi, protegir-ho i difondre-ho. Units per un mateix sentiment cap al que representa la identitat d'un territori.

En una comunitat patrimonial, la identitat s'entenc com aglutinador perquè un grup passe a comunitat. Identitats comunes construïdes i reconstruïdes de baix cap a dalt que poden i han d’autorepresentar-se.

Les comunitats patrimonials precisen d'un espai de confluència des d'on reflexionar sobre el patrimoni cultural per a mantenir-ho viu i actiu. Les comunitats patrimonials precisen d'unes històries comunes i la seua repercussió i narració plural és una labor patrimonial. Precisen de vivències compartides, acords i llenguatges comuns i visions paral·leles que comparteixen en un territori. La societat i els seus símbols, junts configuren estructures metaculturales la matèria de les quals gira entorn del patrimonial.

PARAULES CLAU: persones, interaccions, aprenentatges, apropiació, identitat, participació, lliure elecció, emocions, autoestima, orgull, responsabilitat, generositat, un polsim de bogeria

Com puc participar en #comunidadesciep?
Afegint els teus comentaris a les notícies publicades i participant en les trobades tuiteres que realitzem. Envia'ns un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. amb l'assumpte “Comunidadesciep” i indicant el teu nom i cognoms per a poder incorporar-ho al fitxer de col·laboradors i que així et puga arribar tota la informació.

El projecte col·laboratiu “#Comunidadesciep” sorgeix en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial – CIEP3 i és una col·laboració oberta entre tots els participants, el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Observatori d'Educació Patrimonial d'Espanya (OEPE).

#comunidadesciep

Notícia relacionada: Obrim una nova fase en la definició col·laborativa de #comunidadesciep

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar