El projecte Patrimoni – PEU de la UJI es suma a la xarxa HESIOD - Observatori d'Innovació Social i Patrimoni Cultural.

Escrit per Projecte Patrimoni on . Posted in Notícies

El projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló es suma a la xarxa HESIOD de projectes socialment innovadors en el camp del patrimoni cultural. Hesiod és part d'un projecte de recerca de Jesús Fernández Fernández sense finalitats de lucre i desenvolupat en les universitats d'Oxford i UCL (University College de Londres). Hesiod es defineix com un espai obert per a investigar, aprendre i compartir idees socialment innovadores en patrimoni cultural.

El projecte HESIOD
hesiod

L'Observatori d'Innovació Social i Patrimoni Cultural (HESIOD) és una plataforma orientada a identificar, analitzar, donar visibilitat i difondre experiències socialment innovadores en el camp del patrimoni cultural: museus, projectes col•laboratius, laboratoris d'innovació, centres comunitaris, espais de co-working, plataformes i processos de co-creació, co-producció, crowdsourcing, crowdfunding, etc.

En el camp del patrimoni cultural parlem d'innovacions socials quan tots aquests factors es donen junts:
• Es creen noves solucions (productes, serveis, models, processos, etc.) que compleixen de forma millorada amb uns objectius de conservació, gestió, difusió, defensa o posada en valor del patrimoni cultural.
• Es cobreixen necessitats socials com l'accés a l'educació, la ciència i el coneixement, la cultura, a una ocupació de qualitat i no deslocalizable, a les noves tecnologies, la participació i la democràcia, la conservació del medi ambient, el desenvolupament sostenible, la inclusió social, la integració, la igualtat de gènere, etc.
• Es creen nous tipus de relacions que milloren la capacitat de la societat per a actuar. S'incorpora a la ciutadania com a agent actiu en els processos d'innovació.

Els objectius del projecte Hesiod són:
Obtenir dades: Realitzar recerca bàsica a través de qüestionaris, treball de camp i estudis de cas per a saber on, com i qui innova socialment en el camp del patrimoni cultural.

Construir una comunitat d'innovadors: Crear una plataforma online a través de la qual les organitzacions o projectes socialment innovadors siguen més visibles, es puguen interconnectar, crear xarxes i compartir experiències.

Mapear: Traslladar a un mapa online aquesta informació per a disposar d'una eina d'anàlisi geogràfica. Realitzar estudis comparatius entre casos, regions o països.

Analitzar i divulgar: Introduir el debat acadèmic i social sobre el rol que juga la innovació social en el camp del patrimoni cultural mitjançant l'organització i participació en jornades de trobada i debats científics.

El qüestionari Heritage & Social Innovation
El qüestionari Heritage & Social Innovation té com a objectiu principal avaluar l'estat de la innovació social en el sector del patrimoni cultural a través de les organitzacions, institucions i/o projectes relacionats amb la seua gestió, conservació i difusió. L'objectiu és donar major visibilitat a les iniciatives participants, facilitar la seua interconnexió i construir una comunitat d'innovadors socials en el camp del patrimoni cultural.

Pots participar en el següent enllaç: http://hesiod.eu/es/cuestionario/

El Mapa del projecte HESIOD
En aquest mapa es mostren els resultats del qüestionari. L'objectiu del mapa és difondre informació sobre projectes socialment innovadors en el camp del patrimoni cultural i facilitar la seua interconnexió. El projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló apareix a aquest mapa:

mapa hesiod patrimoni

Tota la informació en: http://hesiod.eu/es/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar