Patrimoni – PEU participa en la jornada “Cultura i Ciutat i Viceversa” de Còrdova

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El pròxim 11 de desembre de 2019 tindrà lloc, a la ciutat de Còrdova, la jornada “Cultura i Ciutat i Viceversa” i el coordinador del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I, Ángel Portolés, realitzarà la ponencia titolada “Patrimoni cultural i processos participatius”.

“Cultura i Ciutat i Viceversa” està organitzat per la Fundació Arquitectura Contemporánea, amb el suport de la Delegació de Cultura i Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Còrdova i pretén “posar en comú i fomentar el debat entorn de diverses experiències aplicables a la planificació estratègica de la ciutat i el territori”.

Tota la informació d'aquesta jornada en: “Cultura i Ciutat i Viceversa”

Programa de la Jornada

El projecte Patrimoni – PEU participarà a Venècia en la reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Els dies 3 i 4 de desembre, el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I participa en la reunió anual de la Xarxa de Comunitats Patrimonials de la Convenció de Faro del Consell d'Europa. En aquesta ocasió, la reunió es realitzarà a la ciutat italiana de Venècia.

La reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro (FCN - Faro Convention Network) reuneix representants de les diferents comunitats patrimonials que formen part d'aquest projecte emmarcat en el Consell d'Europa. Cadascuna d'aquestes comunitats, treballa a nivell local per a situar el patrimoni cultural com a element essencial al voltant del qual s'estructura la ciutadania, plantejant nous models d'organització i governança. Juntes, aquestes comunitats desenvolupen projectes per compartir experiències i coneixements en matèria d’educació, patrimoni cultural, cooperació o desenvolupament.

En aquesta reunió anual, s'intercanviaran punts de vista i es revisaran les activitats i treballs realitzats durant 2019, entre els quals es tractarà la visita que el mes de setembre passat va realitzar a Castelló com a part del procés d'avaluació del projecte Patrimoni – PEU com a grup oficial de la Xarxa de la Convenció de Faro. A més, en aquesta reunió es planificaran les accions del Pla previst per als dos pròxims anys i es defineixen propostes per a futures cooperacions.

Més informació: La Convenció de Faro avalua el projecte «Patrimoni» del Programa d'Extensió Universitària de l'UJI

Imatge: https://www.comune.venezia.it/it/enjoyrespectvenezia

Les quatre propostes de les Trobades perifèriques de l'Alt Palància inicien el seu desenvolupament i viatgen a Còrsega

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El mes de setembre passat es va obrir la convocatòria de projectes “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut”. Aquesta iniciativa buscava idees dels àmbits culturals, patrimonials, educatius o socials relacionats amb la joventut com a públic objectiu i que contribuïssin a la dinamització de la comarca de l'Alt Palància.

Una vegada analitzades les propostes rebudes, s'han seleccionats 4 projectes culturals que inicien ara el seu desenvolupament: “Teresa i les Arts Vives”, “Col·lectiu Feminista de l'Alt Palància”, “Deixa que et conte” i “Almedíjar Viu / Trobada de Pobles vius”.

La primera de les accions emmarcades en les Trobades Perifèriques va ser la realització, el passat 26 d'octubre de 2019 a Almedíjar, d'una primera jornada en el qual les persones que representen cadascun d'ells es van conèixer millor i van començar a definir i concretar cadascuna de les propostes i analitzar la seva dimensió comarcal i la seva vinculació amb la joventut, un dels motius principals d'aquesta convocatòria d'idees i projectes.

A partir d'aquesta primera jornada, els grups comencen ja a planificar el seu calendari i les seves tasques, que comptaran amb l'acompanyament tècnic del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I. En aquest itinerari, les Trobades Perifèriques viatgen a Còrsega (del 21 al 25 de novembre) per a conèixer experiències culturals i artístiques. Aquesta visita està co-finançada pel programa Erasmus Plus #ErasmusPlus.

 

Projectes (Trobades Perifèriques).
Teresa i les Arts Vives
El Col·lectiu La Libélula Negra planteja un projecte per a la realització d'un Festival de teatre en el municipi de Teresa (Alt Palància / Castelló). Aquest Festival es plantea amb la finalitat d'acostar les arts escèniques i la cultura a Teresa i a la comarca i comptarà amb tallers i una exposició en la qual es buscarà la implicació i participació de la ciutadania i de manera especial la joventut.

Col·lectiu feminista de l'Alt Palància
El Col·lectiu planteja un projecte per al disseny d'estratègies en xarxa de les accions i projectes que està duent a terme a la comarca i que podrien agrupar-se en els àmbits de la sensibilització, l'acompanyament, la inserció / integració i la denúncia de desigualtats. Centrant de manera especial aquest projecte en la joventut de la comarca de l'Alt Palància.

Deixa que et conte
Aquesta proposta planteja la realització d'un projecte basat en el paisatge sonor d'Almedíjar (Alt Palància) mitjançant el desenvolupament d'una cartografia del territori i del paisatge de la Serra d’Espadà, delimitant punts sonors. Per a això, es desenvoluparà un treball de camp en el qual es recolliran vivències i experiències de les persones de la població, llocs, etcètera fins a definir una paleta de sons des del qual desenvolupar un “happening sonor” que reuneixi territori, persones i sons.

Almedíjar Viu /Trobada de Pobles Vius
En el marc del projecte “Almedíjar Viu” es planteja el desenvolupament d'un espai de trobada i intercanvi comarcal que reuneixi experiències de dinamització social de la comarca. Per a això, es realitzaran ponències, tallers, taules rodones, espais d'intercanvi, accions culturals i artístiques.

Les Trobades Perifèriques per a la Cultura i la Joventut en l'Alt Palància estan organitzats per Euroimpulse Network, la Cooperativa Canopia, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'espai cultural L’Ària de (Còrsega – França).

Notícia relacionada: Convocatòria “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” en l'Alt Palància (Castelló)

 

I Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d’Alcolea. Models de participació i activació de la ciutadania (16 de novembre)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Quins elements hem de tindre en compte a l'hora de plantejar-nos el pas cap a una estructura més organitzada de la nostra idea, projecte o pla? Quins elements hem de tindre en compte? Com canviarà el nostre grup i la relació que tenim amb aquest nou pas? Som a temps de replantejar-nos les opcions? Estem cometent un error?

El pròxim 16 de novembre, la Casa de Cultura de Vilanova d'Alcolea acull les I Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d’Alcolea. Models de participació i activació de la ciutadania. Aquesta activitat ha sigut organitzada per l'Ajuntament de Vilanova d'Alcolea juntament amb el Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I i l'Àrea de Cultura de la Generalitat Valenciana.

L'objectiu d'aquesta jornada és el de conèixer i reflexionar sobre diferents propostes per a l'organització i canalització de les energies culturals, artístiques i patrimonials d'una ciutadania ja activada. En el seu desenvolupament, es plantegen quatre propostes alternatives des de les quals analitzar, de manera transversal i complementària, tota una sèrie d'aspectes, circumstàncies, factors i motivacions per a aquells grups que es plantegen la participació i l'associacionisme com a estructura marc per al seu projecte.

En les primeres Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d'Alcolea comptarem amb la participació i experiència de Jesús Fernández (LaPonte Ecomuseu. Santo Adriano - Oviedo), Eva Martínez (Llibreria Cambalache. Oviedo), Cristina López (Aodl de Santo Adriano -Oviedo) i Marta Álvarez (Mediadora Cultural. Projecte Tandem Europe Re:Emergir).

Programa:
09:45h. Inauguració institucional.

Transferències
10.00 h. - 11.00 h. Del museu a la llibreria.
Jesús Fernández (La Ponte Ecomuseu. Santo Adriano - Oviedo).
Eva Martínez (Llibreria Cambalache. Oviedo)

11.00 h. - 12.00 h. De la institució a l’activació ciutadana.
Cristina López (Aodl de Santo Adriano -Oviedo)
Marta Álvarez (Mediadora Cultural. Proyecto Tandem Europe Re:Emergir)

12.00 h. Vermut musical

13.00 h. Tallers: Cóm gestionar un projecte cultural des d’una associació (I).
La Institució perifèrica: Jesús Fernández. (La Innovació dins de la proposta)
Gestió, participació i organització: Cristina López (Relacions amb altres institucions)

14.30 h. Dinar de germanor

16.30 h. Tallers: Cóm gestionar un projecte cultural des d’una associació (II).
Associacions i espais culturals: Eva Martínez (Teixit i xarxa de persones)
Ciutadania, creativitat i dissenys: Marta Àlvarez (Activació i creativitat)

18.00 h. El te de les sis. Conclussions i clausura musical de les I Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d’Alcolea

Inscripció a les jornades: Correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. (Assumpte: Inscripció Jornades Associacionisme)

Obre la convocatòria de resums per a la revista Memòria Viva 12 (fins al 17/01)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

AMPLIEM TERMINI DE RECEPCIÓ D'ARTICLES FINS Al 17/01

El Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I obre la convocatòria general de resums per a la dotzena edició de la revista anual del projecte Patrimoni, Memòria Viva.

Memòria Viva s'articula en tres grans pilars: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

 

La convocatòria ja està oberta i el termini per a l'enviament de resums finalitza el pròxim 17 de gener de 2020.

Els resums enviats seran revisats per una comissió formada per representants dels Grups Locals del projecte Patrimoni i personal tècnic del PEU, que podrà demanar més informació als autors i autores abans de l'admissió de la proposta.

Memòria Viva es publica en versió digital en valencià i castellà. Pot consultar-se en línia i descarregar-se de manera gratuïta ACÍ.

Cadascun dels articles seleccionats rebrà 3 revistes en format paper.

Instruccions per participar en la convocatòria de resums

Envia la teua proposta al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. amb l’assumpte “resumMV12_cognom1nom”. La convocatòria romandrà oberta fins el 17 de gener.

El text ha de tenir l’estructura següent:
1. Títol de l'article
2. Autor/a o autors/es
3. Perfil professional / acadèmic
4. Paraules clau (màxim 4)
5. Resum (150 paraules)

Una vegada seleccionats els resums, els articles hauran de lliurar-se abans del dia 22 de març del 2020. Aquest text final no pot sobrepassar les 4.000 paraules ni les 8 figures (imatges, gràfics…).

Data prevista de publicació de Memòria Viva 12: Juliol de 2020.

Convocatòria “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” en l'Alt Palància (Castelló)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Euroimpulse Network, la Cooperativa Canopia, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'espai cultural L’Ària de (Còrsega – França) presenten una convocatòria per a la selecció de 4 iniciatives culturals a la comarca de l'Alt Palància (Castelló).

El termini per a enviar propostes estarà obert fins al pròxim 13 d'octubre.

“Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” es planteja com una iniciativa per a lluitar contra la despoblació juvenil i fomentar les interaccions i la col·laboració entre iniciatives culturals però també socials i educatives de la comarca de l'Alt Palància.

Amb aquesta convocatòria es busquen projectes, iniciatives o idees dels àmbits culturals, patrimonials, educatius o socials que contribuïsquen a la dinamització de la comarca de l'Alt Palància (Castelló).

Per a poder resoldre tots els dubtes de les persones interessades, s'ha habilitat un correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. i un telèfon de contacte – 964729119. A més, els dies 28 de setembre en la XVII Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra de Espadán a Almedíjar (Castelló) i el 2 d'octubre a Segorbe (Edifici Glorieta / Seu de la Universitat Jaume I) es realitzaran informacions i presentacions de la convocatòria.

Més informació: El PEU de l’UJI col·labora en el projecte «Encuentros periféricos» de lluita contra la despoblació rural a l’Alt Palància