L'Associació Cultural “El Cantal” d'Altura continua la recuperació del navajo del “Hontanar”

Escrit per A.C. El Cantal (Altura) on . Posted in Notícies

En el mes d'abril, l'Associació Cultural “El Cantal” d'Altura continua amb la recuperació del navajo del Hontanar. Les tasques previstes per als dies 14 i 28 són variades i van des de la cerca i recollida de pedres grans per a l'arc frontal i la volta i pedres quines para farcit i buits, fer morter de calç, col·locar i fixar les pedres, llevar les herbes que han crescut en la coberta i parets exteriors i documentar amb fotografies tot el procés.

3 hontanar

El “navajo del Hontanar” és una construcció de considerable grandària per a la recollida i emmagatzematge d’aigua. En les fotos de l’Associació Cultural El Cantal que apareixen en aquesta notícia es pot veure's un detall del deteriorament de l'arc frontal de la volta, la part posterior amb l'entrada de l'aigua i la llacuna que, en l'actualitat, està seca per no arribar-li l'aigua del navajo. Un dels elements interessants que destaquem d'aquest navajo és l'existència d'una antiga conducció de l'aigua, a força de tubs d'argila, que ho connecta amb el santuari de la Cova Santa (Altura).

Teniu tota la informació de l'A. de C. El Cantal en: https://asociacionelcantal.com/

2 hontanar

4 hontanar

“Persones, llocs, històries” ja és una activitat reconeguda per l'Any Europeu del Patrimoni Cultural

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El projecte “Persones, Llocs, Històries” coordinat per Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló incorpora a la seua imatge i desenvolupament el logotip oficial de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

mosaico logos AEPC

Persones, Llocs, Històries #peopleplacesstories és un projecte col·laboratiu de caràcter anual que es dirigeix a comunitats patrimonials i persones interessades per a reflexionar sobre el que significa el patrimoni cultural a partir dels tres conceptes principals “Persones, llocs, històries” de la Convenció de Faro del Consell d'Europa i una pregunta oberta com a punt de partida: “Què penses i sents que és el patrimoni cultural?”

“Persones, Llocs, Històries” es contextualitza a l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i se suma a la llarga llista de projectes i activitats que, d'acord amb el seu objectiu principal, pretenen fomentar l'intercanvi i la valoració del patrimoni cultural d'Europa com a recurs compartit, sensibilitzar sobre la història i els valors comuns i reforçar un sentiment de pertinença a un espai europeu comú.

El desenvolupament de “Persones, llocs, històries” es troba directament relacionat amb la realització d'iniciatives i esdeveniments per a promoure el debat i sensibilitzar al públic sobre la importància i el valor del patrimoni cultural, per a facilitar la col·laboració amb els ciutadans i les parts interessades i la promoció de projectes i xarxes vinculats amb l'Any Europeu, fins i tot a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Informació relacionada:
Persones, llocs, històries #peopleplacesstories
I ara què? Persones #peopleplacesstories
Any Europeu del Patrimoni Cultural. El nostre patrimoni: on el passat es troba amb el futur

#peopleplacesstories   #EuropeforCulture   #FaroConvention   #patrimoniuji

Territori Espadà: Minitrobada a Artana (11 d'abril)

Escrit per Territori Espadà on . Posted in Notícies

El pròxim 11 d'abril, tindrà lloc la Minitrobada dels pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà en el municipi d'Artana.

Les Minitrobades són reunions periòdiques en les quals representants, grups, associacions i interessats dels 19 municipis del Parc Natural de la Serra d’Espadà, treballen conjuntament per a donar forma al projecte cultural del parc.

IMG 20180327 115951

En la Minitrobada d'Artana s'iniciarà el desenvolupament de les taules de treball que es van definir en la reunió realitzada el passat 31 de gener d'Eslida per a la preparació de la Trobada Anual del Parc, que en 2018 tindrà lloc en el mes de setembre a Tales. Com ja són habitual en el desenvolupament d'aquestes activitats, en la Minitrobada d'Artana realitzarem una visita tècnica en la qual coneixerem una mostra del patrimoni cultural de la població.

Us deixem en aquest enllaç la notícia publicada per Territori Espadà amb tots els detalls de la Minitrobada d'Artana i el punt de partida per a les 4 taules.

Informació: Territori Espadà

Itinerari Interpretatiu “Espai de dones (Higueras i Pavías)”

Escrit per Territori Espadà on . Posted in Notícies

El passat 25 de març, el Parc Natural de la Serra d’Espadà va realitzar un itinerari interpretatiu entre les poblacions de Higueras i Pavías. El punt de partida d'aquesta activitat va ser descobrir alguns dels espais tradicionalment utilitzats per dones com el safareig, la font, el molí, les hortes o el forn per a ser conscients de la importància passada, present i futura de les dones en l'àmbit rural.

lamujer

Us deixem en aquest enllaç la notícia publicada en el blog de Territori Espadà i en aquest altre enllaç la crònica amb una selecció de fotografies de la ruta.

Imatge i informació: Territori Espadà

Cirat prepara les accions culturals de 2018

Escrit per A.C. Las Salinas de Cirat on . Posted in Notícies

El 30 de març a partir de les 18 hores, l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat realitzarà una reunió informativa en el saló de les antigues escoles per a tractar la continuació del taller de restauració dels objectes del museu etnològic per part de les persones interessades i l'explicació de la proposta del projecte “Cirat Artístic” que es realitzarà en les jornades culturals previstes per al mes d'agost.

IMG-20171111-WA0005

Des de 2016, l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat està desenvolupant un projecte cultural amb l'acompanyament tècnic de Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I per a socialitzar el seu museu. En aquest temps, el Grup de Cirat ha realitzat diferents activitats entre les quals es troba el taller impartit per Mayte Pastor en 2017 de restauració dels béns mobles de la Col·lecció Museográfica de Cirat.

Notícies relacionades: Salvem el nostre Museu (Cirat)

I ara què? Persones #peopleplacesstories

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Moltes gràcies a tots. Les vostres aportacions a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural?” han fet possible l'inici d'un camí que ens està mostrant una visió del patrimoni molt més complexa i rica en la que les persones se situen en el centre.

Aquest projecte sorgeix en el marc de Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló. En aquesta primera fase hem rebut 47 aportacions. Algunes d'elles expressen mirades individuals i se cimenten en records, moments i elements tan preciosos com a personals. Altres aportacions ens han presentat visions de grups locals, col·lectius, associacions o institucions.

Són les comunitats patrimonials, que ens acosten a escenaris i projectes que giren al voltant del patrimoni fins a fondre's en processos vius i dinàmics en els quals la definició i manteniment de xarxes interpersonals són essencials. Totes aquestes veus dibuixen un mosaic europeu en el que han participat, fins al moment, Romania, Lituània, Itàlia, França, Portugal i Espanya.

Podeu veure les aportacions rebudes a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural?” en la web del projecte Patrimoni i en el hashtag #peopleplacesstories en Twitter i Facebook.

Persones #peopleplacesstories
Les vostres aportacions ens fan somiar amb un projecte més ampli. Un procés que recórrega l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 a partir dels tres conceptes fonamentals que articulen la Convenció de Faro del Consell d'Europa: persones, llocs, històries.

Ens agradaria proposar-vos una nova acció per a continuar fitant el concepte de patrimoni cultural. En aquesta segona aproximació del projecte #peopleplacesstories volem centrar-nos en les persones.

IMG 20161024 1218552

Conèixer a aqueixes persones fonamentals per al desenvolupament de les vostres comunitats patrimonials o que han sigut claus per a ajudar-nos a construir el que pensem i sentim que és el patrimoni cultural. Persones moltes vegades anònimes que volem destacar perquè les considerem essencials per a la cerca d'aquest nou concepte de patrimoni cultural.

Les aportacions poden ser a manera d'entrevista o amb una descripció lliure de la persona triada o d'algun aspecte concret que vulgueu destacar i que siga rellevant per a entendre la seua importància. Les aportacions podran tenir una extensió màxima de 500 paraules i hauran d'anar acompanyades d'una fotografia de la persona escollida.

Podeu enviar les vostres aportacions a:
Correu electrònic: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
El termini per a la recepció d'aportacions finalitza el pròxim 27 d'abril de 2018.

Les vostres aportacions i les reflexions que sorgisquen d'aquest projecte col·laboratiu seran publicades en la revista Memòria Viva de Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I.

English version: "And now what? People #peopleplacesstories

#peopleplacesstories #EuropeforCulture #patrimoniuji #FaroConvention