Aquest dissabte arriba la Minitrobada dels pobles del Parc d’Espadà a Alcudia de Veo

Escrit per Territori Espadà on . Posted in Notícies

El proper 23 de juny tindrà lloc en Alcudia de Veo una nova edició del cicle de Minitrobades dels pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà. Des de fa anys, els 19 municipis que formen part del Parc Natural de la Serra d’Espadà (Castelló) treballen per construir junts un nou marc cultural des del qual visibilizar els seus projectes culturals i els valors d’Espadà.

veo

En aquest últim any, el camí recorregut ha permès als participants somiar amb un projecte conjunt que neix amb l'objectiu de reunir a aquells interessats, grups, associacions, col·lectius, entitats, artesans i administradors com a punt de partida per a l'anàlisi i desenvolupament d'accions socials i culturals que dinamitzin la Serra d’Espadà. Aquest projecte és “Territori Espadà”.

Territori Espadà s'articula a partir de Minitrobades periòdiques que es realitzen cada vegada en una població diferent del Parc Natural i que serveixen per reflexionar sobre els valors de la serra i proposar i dissenyar accions i activitats conjuntes. Un dels objectius d'aquestes reunions és el disseny i preparació de la Trobada Anual dels Pobles del Parc, que enguany es realitzarà en la població de Tales i en la que tots i totes podrem passar un preciós dia replet d'activitats, visites, actuacions de teatre i música i tallers.

El proper 23 de juny tindrà lloc la Minitrobada en el municipi d’Alcudia de Veo. Teniu tota la informació a la web de Territori Espadà (enllaç a la notícia)

Imatge: Ajuntament d'Alcudia de Veo

Jornada “El reg en les hortes del Mas d’Avall de Costur”. 23 de juny

Escrit per Grup d'estudi del Patrimoni de Costur - Associació de Veïns del Mas d'Avall on . Posted in Notícies

El pròxim 23 de juny tindrà lloc a Costur (Castelló) la Jornada “El reg en les hortes del Mas d’Avall”. Aquesta activitat forma part del projecte “Tota pedra fa paret” per a la socialització del patrimoni cultural de Costur i compta amb l'organització de l'Associació de Veïns del Mas d’Avall, l'Associació Cultural La Fontanella de Costur i el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I.

IMG 4361

El municipi de Costur, comarca de l’Alcalatén, és un poble d’aigües escasses que els costurencs, històricament, hem sabut aprofitar fins l’ultima gota.

Malgrat l’escassedat, a banda dels pocs regadius particulars (sénies, aiguamolls...), al terme de Costur hi ha sis sistemes de reg tradicionals: la font del Poble, la basseta del Sord, la Fontanella, el Fontanal (actualment perdut), la font del Collado i la font del Mas d’Avall, amb una extensió total aproximada de 2,7 hectàrees.

La font del Mas d'Avall, amb una modesta superfície d’1,3 hectàrees, rega l’horta més gran del terme i és, amb tota seguretat el sistema més antic, ja que el primer repartiment d’aigües documentat a Costur data de 1429 i es refereix a aquesta font.

Al segle XVIII, l'augment de la població i la consegüent demanda de queviures de tot tipus van potenciar, d’una banda, l’aprofitament màxim de l’horta disponible i de l’altra la regulació dels sistemes de reg existents, de manera que, només del terme de l’Alcora, del qual Costur formava part, conservem mitja dotzena de documents de repartiment entre els quals un d’ells correspon amb la font del Mas d’Avall.

En aquest document, datat el 20 de juny de 1770, els regants van adoptar davant del notari Cristóbal Tarragó i sota l’autoritat de l’Alcalde de l’Alcora, Manuel Mascarós, uns acords anomenats “Arreglo sobre las aguas de las Masias de Costur de Abajo” que recollien la pràctica antiga del reg ja establerta en el document de 1429. Els acords de 1770, dels quals el regants en tenen còpia, encara estan en ús i el dia 23 de juny en veurem la demostració pràctica d’aquest antic i curiós costum.

Jornada “El reg en les hortes del Mas d’Avall”
En aquesta jornada coneixerem el sistema de reg i distribució de l’aigua del Mas d’Avall de Costur i reflexionarem sobre el present, futur, aprofitament, valors, usos i possibilitats del patrimoni cultural de l’aigua.

IMG 4304

La jornada començarà a les 10 del matí amb una ruta per conèixer diferents exemples del patrimoni de l’aigua de Costur. A continuació, s’ha programat la inauguració d’exposicions, xerrades, visites, col·loquis i la projecció d’un audiovisual. En aquesta jornada comptarem amb la participació de Luís Pablo Martínez (Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana), Josep Miquel Ribes (professor de secundària i activista del patrimoni) i les explicacions dels regants de Costur.

El reg en les hortes del Mas d’Avall (Costur). 23 de juny de 2018
Lloc: Local Social de l’Associació de veïns del Mas d’Avall (Costur)

Horari de la Jornada
10.00 h Excursió: Mas d’Avall-Fontanella-Costur-Basseta del Sord-Cabeço-Mas de Corones-Font del Collao-Mas d’Avall (7 km).
12.30 h : Inauguració de l’exposició fotogràfica: “De la forma de reg al Mas d’Avall”.
13.30 h : Dinar de pa i porta a la caseta del Mas d’Avall.
16.00 h : “Hortes històriques valencianes patrimoni viu de la humanitat” (Luis Pablo Martínez).
17.00 h : “El repartiment de l’aigua de reg a les hortes de Costur (Alcalatén)” (Josep Miquel Ribés).
18.00 h : Visita a la bassa del Mas d’Avall per veure la partició de l’aigua i el reg.
19.00 h : Col·loqui amb el tema “El futur de l’horta del Mas d’Avall: conservació, normativa i supervivència.
21.00 h : Sopar de pa i porta.
22.00 h : Projecció audiovisual: “Sons de mas. Memòria d’un temps sense retorn. Vida en els masos de Vilafamés en el passat” de Gabriel Ahis, Josep Joan Miralles, Joan Miquel Ahis.
Inscripció a la Jornada i més informació:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

HORTA LA BASSA

Imatges i informació: Grup d'estudi del Patrimoni de Costur - Associació de Veïns del Mas d'Avall

Patrimoni - PEU recomana les Jornades “Hortes històriques valencianes: Patrimoni Viu de la Humanitat"

Escrit per Ajuntament de Potries on . Posted in Notícies

L’Ajuntament de Potries, la Universitat de València (Centre de Gandia), la Generalitat Valenciana (Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport), la Diputació de València i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies,  convoquen les Jornades “Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat”.

El projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I participa en aquestes jornades en el bloc “Participació i Activisme”. El pròxim dissabte 16 de juny es compartirà el projecte i el seu model d’acompanyament de projectes i iniciatives comunitàries al voltant del patrimoni cultural i participarem en el debat posterior d’aquesta taula.

potries2

Les Jornades que se celebraran a Potries (València) el dies 15 i 16 de juny de 2018, volen ser un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques de la Comunitat Valenciana, la sensibilització de la ciutadania sobre els seus valors, la identificació dels riscs que amenacen la seua supervivència, i la recerca consensuada de solucions per garantir la seua transmissió a les futures generacions.

Els sistemes de regadiu tradicionals posseeixen un elevadíssim valor patrimonial, cultural i natural, i presten valuosíssims serveis socials, econòmics, culturals, paisatgístics i ambientals a les nostres comunitats. La salvaguarda present i futura de les nostres hortes i vegues històriques resulta clau per al manteniment de la nostra identitat, la cohesió i la seguretat alimentària de les nostres poblacions, i d’un medi ambient sa, suport de biodiversitat i agrodiversitat.

Les jornades s’estructuren a partir d’una sèrie de ponències i taules rodones amb la participació de persones expertes de totes les àrees de coneixement i de l’acció social relacionades amb els valors de les hortes històriques, amb voluntat de representació de tot el territori valencià. El programa es complementa amb una visita al sistema de regadiu tradicional de la Safor, magnífic exponent dels nostres sistemes històrics de regadiu per sèquies.

La trobada pretén esdevenir un espai de referència per a investigadors, regants, responsables polítics, centres educatius, associacions i ciutadania en general, amb la finalitat de promoure la conservació i la valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l’aigua que corre per les nostres sèquies històriques i les terres per elles regades.

Tota la informació: Jornades “Hortes històriques valencianes: Patrimoni Viu de la Humanitat"

Informació i imatges: Ajuntament de Potries i organització de les Jornades.

potries1

 

El Grup d’Estudi del Patrimoni de Costur presenta la memòria del projecte “Tota pedra fa paret” de 2017 i comença l’inici del disseny de la segona edició

Escrit per Grup d'Estudi del Patrimoni de Costur on . Posted in Notícies

El Grup d’Estudi del Patrimoni de Costur de l’A.C. la Fontanella van presentar el passat 25 de maig la publicació de la memòria del projecte “Tota pedra fa paret” que l’any 2017 van fer realitat. Un projecte que va englobar diferents activitats (de maig a octubre) orientades a reflexionar sobre el paisatge de Costur, el que va ser i el que queda . Com ha canviat en els últims 50 anys. Com ho veu la joventut i com s'aproxima a ell. Què se pot fer perquè siga un recurs per al desenvolupament social, cultural i econòmic del nostre territori.

IMG 20180525 201058

En 2017, el grup de treball van organitzar les diferents activitats que formarien part del projecte “Tota pedra fa paret” i desprès es van posar en contacte amb les diferents associacions del poble per que pogueren participar i desenvolupar i ampliar les activitats segons els seus coneixements. Desprès de l’èxit de la primera edició de “Tota pedra fa paret” enguany hem volgut donar més rellevància al treball en equip i a la participació de tota la gent obrint l'organització i posada en pràctica del projecte a les diferents associacions del poble des del primer moment, reunint a representants de les diferents associacions, per tal de dissenyar, entre tots, el contingut de la nova edició de “Tota pedra fa paret”. En concret, en aquesta reunió van participar els representants de l’Associació Cultural La Fontanella, l'Associació de veïns del Mas d’Avall, l’AMPA del CEIP de Costur, el CEIP de Costur, el Club de Caçadors sant Pere Màrtir, la Cooperativa de Costur i el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I.

Aquesta reunió va ser molt fructífera i cal ressaltar propostes que van anar més enllà d' organitzar activitats relacionades directament amb la pedra com a element del paisatge costurenc. Dins d’aquesta nova mirada es va considerar important utilitzar la dita “Tota pedra fa paret” que van elegir com a títol del projecte com una forma d'entendre també la forma de treballar entre les persones de manera participativa, valorant que qualsevol aportació per xicoteta que siga es important. Encara que esta proposta ja estava implícita en el projecte anterior, valoren especialment que en la reunió amb les associacions del poble fora un tema que va estar sobre la taula. Es un fet que ens va reforçar la il·lusió i la confiança de que treballar en equip pot ser molt enriquidor i creatiu. A més d'aquesta proposta van sorgir moltes altres que possiblement no es podran fer realitat en aquesta nova edició del projecte.

Així, va començar el disseny de “Tota pedra fa paret II”, donant-li una nova dimensió al concepte de patrimoni: com les parets es fan superposant pedres de diferents mides, les persones unides formen parets humanes per treballar amb un fi comú.

Patrimoni –PEU participa en el Curs d'Estiu de la Universitat Jaume I sobre el patrimoni hidràulic de la província de Castelló.

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU participa en el Curs d'Estiu de la Universitat Jaume I titulat “Utilització de mitjans digitals com a eina de posada en valor del patrimoni hidràulic de la província de Castelló: inventariat, digitalització i creació de mapes interactius” que tindrà lloc del 16 al 19 de juliol de 2018.

cartel curso verano

A la nostra província disposar d’aigua no ha estat fàcil i han estat necessaris centenars d’anys d’esforços i enginy per optimitzar-la. Aquest llegat constitueix un patrimoni històric molt valuós, que cal que siga atès i conservat.

En els actuals processos de patrimonialització, la societat civil juga un paper fonamental, donat que és capaç d'inventariar, col·leccionar, conservar, protestar, defensar, restaurar, exposar i divulgar accions que ajudin a visibilitzar elements propis d'una determinada identitat col·lectiva i al seu torn facilitin una segona oportunitat per a aquest patrimoni hidràulic. Amb aquesta finalitat des de la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua, la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló i el Programa d´Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I s'ha engegat aquesta iniciativa que pretén donar a conèixer eines per posar en valor el patrimoni hidràulic de la província a partir de la creació de mapes interactius.

Aquest curs està organitzat en diferents jornades que es complementen entre si. El primer dia ens centrarem a entendre el patrimoni hidràulic, el segon aprendrem els processos de catalogació, el tercer dia realitzarem el treball de camp i el quart i últim dia crearem mapes interactius a partir de les dades obtingudes el dia anterior i coneixerem les possibilitats de les eines digitals en aquest tipus d'iniciatives.

El Programa d'Extensió Universitària - PEU participa de manera activa en aquest Curs d'Estiu de la Universitat Jaume I. El dimarts 17 de juliol el coordinador de Patrimoni – PEU Ángel Portolés realitzarà la conferència titulada “Patrimonis i persones. Cap a una definició participativa de patrimoni cultural” i el taller pràctic “La catalogació comunitària del nostre patrimoni”. El dimecres 18 de juliol, els alumnes visitaran els Grups Locals de Patrimoni de Sot de Ferrer, Jérica, Viver i Altura per conèixer una mostra del seu patrimoni hidràulic. En les properes setmanes anirem publicant els detalls d'aquest curs i de la col·laboració del PEU.

Us deixem en aquest enllaç tota la informació d'aquest curs: “Utilització de mitjans digitals com a eina de posada en valor del patrimoni hidràulic de la província de Castelló: inventariat, digitalització i creació de mapes interactius”

 

#people: Les persones arriben, marxen i tornen a Sant Rafel del Riu #peopleplacesstories

Escrit per Àlex Pérez Folch on . Posted in Notícies

Libertad neix a Sant Rafel del Riu, viu com a Maria als masos i al poble. Fa formatges que Antonio ven a La Ràpita i Alcanar on arriba en trajectes en bicicleta. Ell neix a Andalusia i viu al poble més de 70 anys. Ningú no pot negar què també és patrimoni cultural de Sant Rafel. El pare de Maria va ser alcalde i baix el seu mandat es va construir el pont que uneix el País Valencià i Catalunya per aquella part. Maria em parlava orgullosa del seu pare i d'aquest fet. Famílies marcades pel dolor d’una Guerra. Filles i fills neixen, treballen la terra i guarden el ramat, després amplien oficis. Un altre Antonio. I José, Angel, Manola, Patrocinio, Tica, Fina, Javi, Alex, Isabel, Ana i David. I netes i néts. També veïns.

pps2 alexperez conlogo

Maria em va ensenyar com feia els formatges de la llet d’ovella, Antonio em va portar a llaurar dalt del seu burro. Maneres de fer d’abans que jo neixi. Això és un patrimoni que m’emporto allà on estic, avui no a Sant Rafel. Segur que el meu fill complementarà el patrimoni cultural de Sant Rafel que porta dins seu amb d’altres que també porta dins i altres que descobrirà.

Alguns encara resten al poble i d’altres han marxat, alguns potser tornen i d’altres no tornaran. Persones que es troben i es comparteixen, enriquint un patrimoni cultural. El de Sant Rafel del Riu el conforma un mestissatge de gent arribada de molts llocs. També molts llocs estan enriquits per persones de Sant Rafel que, per diferents motius, han abandonat el poble deixant allà una petjada en forma material o sentimental, motiu avui d’escriure aquestes línies lluny i a la vegada prop. Com Maria i Antonio.

Àlex Pérez Folch


Persones, llocs, històries #peopleplacesstories. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural.

La primera fase de #peopleplacesstories cercava resposta a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural? En aquesta segona fase posem el focus en les persones, en la importància de conèixer a aqueixes persones fonamentals per al desenvolupament de les comunitats patrimonials o que han sigut claus per a ajudar-nos a construir el que pensem i sentim que és el patrimoni cultural.

Aquesta acció està coordinada pel projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I, s’emmarca en la Convenció de Faro del Consell d’Europa i vol sumar-se a les activitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural #Europeforculture.

Més informació: I ara què? Persones #peopleplacesstories

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture