Itinerari “Terres de Cruïlla”: Ermites i cales

Escrit per Terres de Cruïlla on . Posted in Notícies

El pròxim dissabte 23 de setembre tindrà lloc un nou itinerari del projecte Terres de Cruïlla per conèixer una mostra dels paratges naturals i arquitectònics de Vinaròs, de muntanya i de mar.

ermita sant gregori vinaros

Sortirem en cotxe fins a l'ermita barroca de Sant Gregori, seguirem fins al Puig de la Misericòrdia on hi ha l'ermita de Sant Sebastià (segle XVI), les restes d'un poblat iber i ens recrearem amb la vegetació, l'agricultura mediterrània i les vistes al mar, al delta, a la muntanya i als pobles. Passejarem pel camí de ronda de les cales de Roquissar, a la Costa Sud, per conèixer el seu paisatge natural i arquitectura de fusta. El guiatge será realitzat per Amàlia Roig i Joan Bel.

El punt d’inici d’aquest itinerari será a les 10 h. en el Club Nàutic (entrada amb vehicles pel carrer del Varador, per on indica Restaurant). Hi ha un gran aparcament lliure.

Portar calcer i roba còmoda, en la part de Cales caminarem un quilòmetre aproximadament.

Està previst un dinar a les 14 hores al Club Nàutic (menú de 18 euros no inclós). Si teniu intenció de participar en aquest itinerari  i, sobretot si penseu quedar-vos a dinar, us demanem que feu la inscripció prèvia al següent enllaç fins al proper dijous 21 de setembre, per tal de poder tenir una previsió d'assistents i poder fer la reserva al restaurant.

Inscripció

Imatge: Terres de Cruïlla

El projecte cultural dels pobles del parc Espadà en el Levante de Castelló

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

En l'edició del dijous 21 de setembre del diari Levante de Castelló trobem una notícia sobre el projecte cultural dels pobles del parc natural d’Espadà que volem compartir amb vosaltres.

IMG 20170922 091155

Com sabeu, en 2017, els pobles del parc Espadà han iniciat una nova fase en el desenvolupament participatiu del seu projecte cultural amb l'objectiu de definir espais de trobada en els quals conèixer-se millor i des dels quals teixir col·laboracions al voltant del seu patrimoni cultural. Aquest projecte compta amb l'acompanyament tècnic del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Volem donar les gràcies a Xavi Prats pel seu magnífic article. Ací us deixem les seues primeres línies:


Els pobles de la Serra d’Espadà inicien un projecte per a retrobar-se

De vegades, els grans titulars i els anuncis de les administracions opaquen iniciatives que sorgides des del territori treballen per a dinamitzar municipis, quina despoblació palesa amaga problemes de caire més profund.

El Parc Natural de la Serra d’Espadà i el Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I lideren un projecte cultural en les localitats que envolten el parc amb l’objectiu de potenciar recursos i activitats, quasi desaparegudes.

Podeu trobar l'article en el següent enllaç (disponible per a subscriptors del diari Levante de Castelló)
Imatge: Levante de Castelló

Més informació del projecte cultural dels pobles del parc natural d'Espadà

Minitrobada dels pobles del Parc Natural d’Espadà a Ayódar

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU i Parc Natural Serra d'Espadà on . Posted in Notícies

En 2017, els 19 pobles que integren el parc natural de la Serra d’Espadà han iniciat un procés per a la definició participativa d'un projecte cultural que integre el seu patrimoni cultural i natural. Aquest projecte parteix de la necessitat de definir espais de trobada que connecten als diferents col·lectius, associacions i interessats del territori del parc natural.

Una de les accions que enguany s'han iniciat han sigut les Minitrobades. Les Minitrobades són reunions periòdiques que es van realitzant en els diferents pobles del parc. En 2017, s'han realitzat dos Minitrobades: una a Pavías i una altra a Algimia de Almonacid i en les dos s'ha plantejat la necessitat de teixir una xarxa que integre a les persones que estan, a nivell local, treballant per a conèixer i compartir els valors de la Serra d’Espadà.

Minitrobada d'Ayódar: valorem la Fira del Parc (dissabte 23 de setembre)

Panoramica Ayodar

El dissabte 23 de setembre tindrà lloc a Ayódar una nova Minitrobada del pobles del parc. El punt principal d'aquesta reunió serà la valoració de l'última edició de la Fira del Parc realitzada a Higueras. La Fira és una activitat anual en la qual els diferents col·lectius, associacions i productors dels pobles del parc mostren el seu patrimoni, els seus projectes i productes. Es tracta d'un moment per a compartir i retrobar-se. Per a aquest dissabte hem preparat un taller pràctic en el qual s'analitzarà el present i el futur de la fira i continuarem amb la definició participativa del projecte cultural dels pobles del parc natural de la serra d'Espadà.

Patrimoni industrial per a tots els públics. Diana Sánchez Mustieles (article Memòria Viva 9)

Escrit per Diana Sánchez Mustieles on . Posted in Notícies

En ple segle XXI el patrimoni industrial continua sent un desconegut per a molts, que consideren les antigues instal·lacions industrials com elements sense interès que no mereixen cap consideració. Però res més lluny de la realitat, ens trobem amb un patrimoni que s’allunya molt dels valors tradicionals del patrimoni historicoartístic. Un patrimoni amb un gran valor històric i social dins de la història recent de la societat, on té valor la memòria del treball, la memòria dels empresaris, el valor constructiu i arquitectònic que tenen aquestes instal·lacions i el gran valor que tenen com a conjunt. Amb aquest article es vol mostrar quins valors té el patrimoni industrial i per què s’ha de considerar un patrimoni per a tots els públics.

Diana Sánchez Mustieles

Paraules clau: Patrimoni industrial, reutilització, valorització, industria, memòria.

Enllaç article

01

Itinerari “Terres de Cruïlla”: Coneixes la Mola de Godall?

Escrit per Terres de Cruïlla on . Posted in Notícies

El pròxim diumenge 17 de setembre tindrà lloc un nou itinerari del projecte Terres de Cruïlla per conèixer la Mola de Godall. El recorregut passarà per la cova del Salt, la font de la Serra i l'antiga mina de carbó, entre altres llocs d'interès, amb explicacions sobre la natura i la humanització de la serra. El guiatge serà realitzat per Miquel Subirats.

El punt d’inici d’aquest itinerari serà el carrer de Pau Casals a les 9:30 hores i durarà, aproximadament, fins a les 13.00 hores.

Bassa Alta

Imatge: Bassa Alta. Terres de Cruïlla

Robinson Crusoe per un dia. Costur descobreix amb Itinerantur el valor del nostre entorn.

Escrit per A.C. La Fontanella. Grup d'Estudi del Patrimoni de Costur on . Posted in Notícies

El passat 9 de setembre l'Associació cultural La Fontanella de Costur va contractar el taller de “Ginkana ambiental” que ofereix l'empresa Itinerantur dins del catàleg virtual del Programa d'Extensió Universitària (PEU) de l’UJI.

Aquesta activitat s’adreça a tota la família i té com a objectiu imaginar-nos un Costur de fa molts anys. Sobreviure amb el que la naturalesa ens ofereix i descobrir el valor de la terra. En definitiva, convertir-nos, per un dia, en Robison Crusoe.

 MG 8882

Vam arribar a la conclusió que el primer que necessitem és aigua, aliment i refugi. Vam aprendre a reconèixer plantes, a preparar olives trencades, vam preparar un menjar amb ametles. I una vegada solucionat el menjar, calia pensar en el futur, per la qual cosa vam estar traient llavors de les plantes i reconeixent alguna. Vam llavar en els safaretjos i vam construir una font en un got, vam aprendre a construir en pedra en sec, com construir amb canyes i a teixir una cistella, en aquesta ocasió amb paper de periòdic.

Un dia interessant, amb gent divertida. Un bon dia.

Ací us deixem la notícia publicada per Associació Cultural La Fontanella

Ací us deixem la notícia publicada per Itinerantur en el seu blog

Imatge: Asociació Cultural La Fontanella