Les quatre propostes de les Trobades perifèriques de l'Alt Palància inicien el seu desenvolupament i viatgen a Còrsega

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El mes de setembre passat es va obrir la convocatòria de projectes “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut”. Aquesta iniciativa buscava idees dels àmbits culturals, patrimonials, educatius o socials relacionats amb la joventut com a públic objectiu i que contribuïssin a la dinamització de la comarca de l'Alt Palància.

Una vegada analitzades les propostes rebudes, s'han seleccionats 4 projectes culturals que inicien ara el seu desenvolupament: “Teresa i les Arts Vives”, “Col·lectiu Feminista de l'Alt Palància”, “Deixa que et conte” i “Almedíjar Viu / Trobada de Pobles vius”.

La primera de les accions emmarcades en les Trobades Perifèriques va ser la realització, el passat 26 d'octubre de 2019 a Almedíjar, d'una primera jornada en el qual les persones que representen cadascun d'ells es van conèixer millor i van començar a definir i concretar cadascuna de les propostes i analitzar la seva dimensió comarcal i la seva vinculació amb la joventut, un dels motius principals d'aquesta convocatòria d'idees i projectes.

A partir d'aquesta primera jornada, els grups comencen ja a planificar el seu calendari i les seves tasques, que comptaran amb l'acompanyament tècnic del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I. En aquest itinerari, les Trobades Perifèriques viatgen a Còrsega (del 21 al 25 de novembre) per a conèixer experiències culturals i artístiques. Aquesta visita està co-finançada pel programa Erasmus Plus #ErasmusPlus.

 

Projectes (Trobades Perifèriques).
Teresa i les Arts Vives
El Col·lectiu La Libélula Negra planteja un projecte per a la realització d'un Festival de teatre en el municipi de Teresa (Alt Palància / Castelló). Aquest Festival es plantea amb la finalitat d'acostar les arts escèniques i la cultura a Teresa i a la comarca i comptarà amb tallers i una exposició en la qual es buscarà la implicació i participació de la ciutadania i de manera especial la joventut.

Col·lectiu feminista de l'Alt Palància
El Col·lectiu planteja un projecte per al disseny d'estratègies en xarxa de les accions i projectes que està duent a terme a la comarca i que podrien agrupar-se en els àmbits de la sensibilització, l'acompanyament, la inserció / integració i la denúncia de desigualtats. Centrant de manera especial aquest projecte en la joventut de la comarca de l'Alt Palància.

Deixa que et conte
Aquesta proposta planteja la realització d'un projecte basat en el paisatge sonor d'Almedíjar (Alt Palància) mitjançant el desenvolupament d'una cartografia del territori i del paisatge de la Serra d’Espadà, delimitant punts sonors. Per a això, es desenvoluparà un treball de camp en el qual es recolliran vivències i experiències de les persones de la població, llocs, etcètera fins a definir una paleta de sons des del qual desenvolupar un “happening sonor” que reuneixi territori, persones i sons.

Almedíjar Viu /Trobada de Pobles Vius
En el marc del projecte “Almedíjar Viu” es planteja el desenvolupament d'un espai de trobada i intercanvi comarcal que reuneixi experiències de dinamització social de la comarca. Per a això, es realitzaran ponències, tallers, taules rodones, espais d'intercanvi, accions culturals i artístiques.

Les Trobades Perifèriques per a la Cultura i la Joventut en l'Alt Palància estan organitzats per Euroimpulse Network, la Cooperativa Canopia, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'espai cultural L’Ària de (Còrsega – França).

Notícia relacionada: Convocatòria “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” en l'Alt Palància (Castelló)

 

I Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d’Alcolea. Models de participació i activació de la ciutadania (16 de novembre)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Quins elements hem de tindre en compte a l'hora de plantejar-nos el pas cap a una estructura més organitzada de la nostra idea, projecte o pla? Quins elements hem de tindre en compte? Com canviarà el nostre grup i la relació que tenim amb aquest nou pas? Som a temps de replantejar-nos les opcions? Estem cometent un error?

El pròxim 16 de novembre, la Casa de Cultura de Vilanova d'Alcolea acull les I Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d’Alcolea. Models de participació i activació de la ciutadania. Aquesta activitat ha sigut organitzada per l'Ajuntament de Vilanova d'Alcolea juntament amb el Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I i l'Àrea de Cultura de la Generalitat Valenciana.

L'objectiu d'aquesta jornada és el de conèixer i reflexionar sobre diferents propostes per a l'organització i canalització de les energies culturals, artístiques i patrimonials d'una ciutadania ja activada. En el seu desenvolupament, es plantegen quatre propostes alternatives des de les quals analitzar, de manera transversal i complementària, tota una sèrie d'aspectes, circumstàncies, factors i motivacions per a aquells grups que es plantegen la participació i l'associacionisme com a estructura marc per al seu projecte.

En les primeres Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d'Alcolea comptarem amb la participació i experiència de Jesús Fernández (LaPonte Ecomuseu. Santo Adriano - Oviedo), Eva Martínez (Llibreria Cambalache. Oviedo), Cristina López (Aodl de Santo Adriano -Oviedo) i Marta Álvarez (Mediadora Cultural. Projecte Tandem Europe Re:Emergir).

Programa:
09:45h. Inauguració institucional.

Transferències
10.00 h. - 11.00 h. Del museu a la llibreria.
Jesús Fernández (La Ponte Ecomuseu. Santo Adriano - Oviedo).
Eva Martínez (Llibreria Cambalache. Oviedo)

11.00 h. - 12.00 h. De la institució a l’activació ciutadana.
Cristina López (Aodl de Santo Adriano -Oviedo)
Marta Álvarez (Mediadora Cultural. Proyecto Tandem Europe Re:Emergir)

12.00 h. Vermut musical

13.00 h. Tallers: Cóm gestionar un projecte cultural des d’una associació (I).
La Institució perifèrica: Jesús Fernández. (La Innovació dins de la proposta)
Gestió, participació i organització: Cristina López (Relacions amb altres institucions)

14.30 h. Dinar de germanor

16.30 h. Tallers: Cóm gestionar un projecte cultural des d’una associació (II).
Associacions i espais culturals: Eva Martínez (Teixit i xarxa de persones)
Ciutadania, creativitat i dissenys: Marta Àlvarez (Activació i creativitat)

18.00 h. El te de les sis. Conclussions i clausura musical de les I Jornades sobre Associacionisme de Vilanova d’Alcolea

Inscripció a les jornades: Correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. (Assumpte: Inscripció Jornades Associacionisme)

Obre la convocatòria de resums per a la revista Memòria Viva 12

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I obre la convocatòria general de resums per a la dotzena edició de la revista anual del projecte Patrimoni, Memòria Viva.

Memòria Viva s'articula en tres grans pilars: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

 

La convocatòria ja està oberta i el termini per a l'enviament de resums finalitza el pròxim 10 de gener de 2020.

Els resums enviats seran revisats per una comissió formada per representants dels Grups Locals del projecte Patrimoni i personal tècnic del PEU, que podrà demanar més informació als autors i autores abans de l'admissió de la proposta.

Memòria Viva es publica en versió digital en valencià i castellà. Cadascun dels articles seleccionats rebrà 3 revistes en format paper. També pot consultar-se en línia i descarregar-se de manera gratuïta ACÍ.

Instruccions per participar en la convocatòria de resums

Envia la teua proposta al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. amb l’assumpte “resumMV12_cognom1nom” abans del dia 10 de gener.

El text ha de tenir l’estructura següent:
1. Títol de l'article
2. Autor/a o autors/es
3. Perfil professional / acadèmic
4. Paraules clau (màxim 4)
5. Resum (150 paraules)

Una vegada seleccionats els resums, els articles hauran de lliurar-se abans del dia 22 de març del 2020. Aquest text final no pot sobrepassar les 4.000 paraules ni les 8 figures (imatges, gràfics…).

Data prevista de publicació de Memòria Viva 12: Juliol de 2020.

Convocatòria “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” en l'Alt Palància (Castelló)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Euroimpulse Network, la Cooperativa Canopia, el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I i l'espai cultural L’Ària de (Còrsega – França) presenten una convocatòria per a la selecció de 4 iniciatives culturals a la comarca de l'Alt Palància (Castelló).

El termini per a enviar propostes estarà obert fins al pròxim 13 d'octubre.

“Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” es planteja com una iniciativa per a lluitar contra la despoblació juvenil i fomentar les interaccions i la col·laboració entre iniciatives culturals però també socials i educatives de la comarca de l'Alt Palància.

Amb aquesta convocatòria es busquen projectes, iniciatives o idees dels àmbits culturals, patrimonials, educatius o socials que contribuïsquen a la dinamització de la comarca de l'Alt Palància (Castelló).

Per a poder resoldre tots els dubtes de les persones interessades, s'ha habilitat un correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. i un telèfon de contacte – 964729119. A més, els dies 28 de setembre en la XVII Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra de Espadán a Almedíjar (Castelló) i el 2 d'octubre a Segorbe (Edifici Glorieta / Seu de la Universitat Jaume I) es realitzaran informacions i presentacions de la convocatòria.

Més informació: El PEU de l’UJI col·labora en el projecte «Encuentros periféricos» de lluita contra la despoblació rural a l’Alt Palància

Idees per enfrontar el despoblament: XVII Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà (Almedíjar)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El pròxim dissabte 28 de setembre es celebrarà en Almedíjar la XVII Trobada Anual dels Pobles que formen part del Parc Natural de la Serra d’Espadà. Aquesta trobada reuneix, any rere any, institucions, associacions, empreses i artesans que representen una bona mostra dels 19 pobles del Parc Natural i d’altres poblacions i iniciatives de la Serra d’Espadà amb les quals comparteixen aquest territori comú.

La trobada és un espai per conèixer-se millor. També per reflexionar sobre els reptes que tenim, dia a dia, davant nostre. En aquesta jornada, volem centrar-nos de manera especial en el despoblament i s’han programat dos espais per conèixer idees que proposen models alternatius davant aquest greu problema que afecta als nostres pobles:

Almedíjar Vive: procés en marxa per a lluitar contra el despoblament (de 12.00 a 14.00 h.).
Estratègies comuns dels pobles de la Serra d’Espadà per a lluitar contra el despoblament (de 17.00 a 19.00 h.).

Juntament amb aquesta part, reunida en la segona edició de la Trobada d’entitats, aquesta jornada tindrà també visites interpretatives, degustacions, activitats, exposicions o música.

El Programa d’extensió Universitària participa en el desenvolupament d’aquesta Trobada com a part de l’Acompanyament del projecte “Territori Espadà” juntament amb el Parc Natural de la Serra d’Espadà. La coordinació dels dos espais de la "Trobada d'Entitats" seran realitzats pel PEU amb la coordinació d'"Heterotopia, Centre d'Estudis i Innovació per a la participació" i la relatoria de Victoria Falcó.

Més informació: Territori Espadà

El Grup de Catalogació del Patrimoni de Viver presenta el tercer volum sobre Topònims i Territori

Escrit per Paco Lázaro on . Posted in Notícies

El Grup de Treball de Catalogació del Patrimoni de Viver ha publicat el tercer volum sobre Topònims i Territori de la població. Aquest volum ha estat realitzat per José Juesas Andrés i Paco Mas i recull l'Apèndix primer de fitxes temàtiques. Aquest treball se suma al conjunt de publicacions que constitueixen el Catàleg de Patrimoni d'aquesta població de la comarca castellonenca de l'Alt Palància.

Catàleg de patrimoni de Viver. Topònims i territori, vol. 3. Apèndix primer de fitxes temàtiques
En aquest nou volum podrem trobar les fitxes temàtiques corresponents a les Vies Pecuàries, Barrancs, Llocs d'Interès Natural, Topònims Històrics i Delimitació Històrica del Terme. Aquest treball es planteja com a ampliació de continguts d'alguns dels temes desenvolupats prèviament en el catàleg.

Des de la seva creació en 2016, el Grup de Catalogació del Patrimoni de Viver, coordinat per Paco Mas, ha desenvolupat un treball fonamental per a la recopilació del patrimoni cultural i natural d'aquesta població de la comarca castellonenca de l'Alt Palància. En aquests tres anys s'han publicat els catàlegs de “Fuentes i Deus” (juny de 2016), “Cultura del Vi i cubs” (juliol de 2016), Cavitats (abril de 2017), Volum 1 de “Topònims i Territori” (juliol de 2018), Volum 2 de “Topònims i Territori” (juliol de 2018) i Volum 3 de “Topònims i Territori” (juliol de 2019).

Els dossiers publicats poden consultar-se en la pàgina web de l'Ajuntament de Viver.

Enllaç al Catàleg del Patrimoni de Viver

Aquest projecte compta amb la col·laboració de la població de Viver i del seu Ajuntament. En els seus anys de desenvolupament ha tingut el suport del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I.