"Montán, pas a pas" , per a donar veu als monuments i orientació als visitants

Escrit per A.C. Conde de Vallterra (Montán) on . Posted in Notícies

Montán és un xicotet poble de l'interior de Castelló, en la Comarca de l'Alt Millars. Xicotet però gran en la seua història; ple de paratges extraordinaris i amb multitud de fonts, naixements d'aigua i monuments. Les seues pedres parlen de segles de lluita i tradicions. El resultat de tots aquests elements és el producte del que avui és Montán.

Seguint els criteris de l'Ajuntament de millorar dia a dia el nostre poble i en col·laboració de l'Associació Cultural de Montán “Conde de Vallterra”, s'han col·locat una sèrie de panells i faristols en diferents llocs emblemàtics del poble, per a donar veu als monuments i orientació als visitants perquè pas a pas coneguen millor el nostre poble de Montán.

IMG-20180216-WA0002

IMG-20180216-WA0005

Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació de Xavier Laumain i Ángela López (ARAE Patrimonio)

Escrit per Xavier Laumain i Ángela López (ARAE Patrimonio) on . Posted in Notícies

En el nostre cas el Patrimoni forma part de les nostres vides de manera continuada, i com a exemple viu, la imatge que compartim són les nostres filles.

Patrimoni cultural és la sinergia entre persones (de diferents edats i interessos socials), de diferents estils de vida amb les seues consegüents arquitectures, gastronomies, festes tradicions, en resum cultures. I ací podeu aportar millors definicions, qualsevol dels que llegiu aquestes línies.

Encalijá en Villena ELCasc2013 01

El que volíem compartir ací és el que representa una senzilla foto de l'estiu de 2013. En ella dues xiquetes de 2 i 7 anys amb brotxes en mà ho passen en gran blanquejant una paret. Aquesta és l'explicació curta i superficial. La llarga i plena de significat és que les meues filles van conèixer un ofici antic (ja perdut) de les enguixadores; van conèixer com no fa molt de temps no existia la pintura plàstica que comprem en els grans magatzems (ni existien grans magatzems) i que aqueix líquid blanc ve del procés de calfar molt una pedra de calç dins d'un forn construït amb un munt de pedres fent una espècie de cova. Que era necessari emblanquinar any rere any les façanes de les cases com mesurada desinfectant ja que no fa tant de temps, no existien dos passadissos sencers de milers de marques de productes de neteja en la tenda de la cantonada. Van conèixer els carrers on va nàixer la seua besàvia, un barri humil que gens té a veure amb les grans avingudes que estem acostumats a habitar. Es van sorprendre que les xarxes socials de l'època, no tan llunyana, era traure una cadira a la façana recentment blanquejada i parlar a la fresca amb els veïns i vianants. Van conèixer tantes coses mentre "pintaven una paret de blanc"... i van contribuir una miqueta al patrimoni cultural (encara que ara no ho creen)

Xavier Laumain i Ángela López (ARAE Patrimonio) http://www.arae.es/

Encalijá en Villena ElCasc2013 02

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 25 de febrer.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació del Grup d'estudi del Patrimoni de Costur

Escrit per Grup d'Estudi del Patrimoni de Costur on . Posted in Notícies

Entenem el patrimoni cultural com l’herència que hem rebut dels nostres avantpassats, una herència que ens guia i ens envolta, ens marca una forma de ser, de treballar, de viure el temps lliure, de relacionar-nos. Cada comunitat de persones convivim amb aquest llegat, generació rere generació.

Però, el més important en aquests moments és la gestió d'eixe patrimoni cultural; el seu redescobriment amb una visió de futur. I treballar per la seua visualització, coneixement i visualització. I així retrobar el paisatge, la llengua, els jocs, l'agricultura, la ramaderia, la caça, els balls i músiques... perquè tot ha sigut fruit del treball del dia a dia dels nostres avantpassats. Un treball basat en l'aprofitament dels recursos naturals més propers.

Amb els temps actuals, on tal vegada vivim immersos en una quotidianitat que està molt allunyada d'aquesta realitat històrica, corre pressa tocar a la porta d'entitats públiques, d'escoles, instituts i famílies per que s'adonen que les nostres arrels estan al nostre voltant, demanant que tinguem cura d'elles, que els donem una utilitat, que les tinguem en compte.

El patrimoni cultural de Costur el trobem cada dia quan parlem amb la gent major i ens relaten la història amb el valencià que han parlat tota la vida, quan anem a la Bassa Roja, al Cabeço o a l'Algepsar per camins empedrats, erms o per pistes i observem les muntanyes transformades en bancals amb les seues parets, casetes i pous, quan ballem la jota de Costur o el ball de plaça de Les Useres, o ens conten cóm es caçava al parany o cóm es jugava a “l'auelo”...

El patrimoni cultural ens uneix al passat i ens compromet amb el present i el futur del nostre poble.

Grup d'estudi del Patrimoni de Costur

IMG 20171021 163707

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 25 de febrer.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture

Salvem el nostre Museu (Cirat)

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU i Grupo de Cirat on . Posted in Notícies

L'Associació Cultural Las Salinas de Cirat presenten les accions realitzades fins avui per a la defensa i posada en valor del seu Museu local.

El projecte “Salvem el nostre Museu” es va iniciar en 2016 amb la realització d'un taller en el qual els participants vam començar un llarg camí per a decidir què museu volem para la nostra població. A partir d'aquesta primera trobada, els representants de l'associació han anat dedicant el seu temps, esforç i il·lusió al seu Museu, centrant-se en dues accions principals: el trasllat d'emergència de les peces del Museu a dependències municipals pels greus problemes d'humitat que afecta a l’antic forn de pa en el qual se situa el museu i l'inici de la restauració i consolidació del fons etnogràfic del museu.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cirat i de la Diputació de Castelló i l'Acompanyament tècnic de Patrimoni– PEU de la Universitat Jaume I.

Us deixem en aquest enllaç la notícia publicada per l'Associació cultural Las Salinas de Cirat: Salvem el nostre Museu

marisa1

Els pobles del Parc Espadà comencen a dissenyar la Trobada de 2018

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU i Parc Natural Serra d'Espadà on . Posted in Notícies

El passat 31 de gener de 2018, representants dels pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà es van reunir per a començar amb el disseny participatiu de la XVI Trobada Anual que, en aquesta edició, tindrà lloc en la població de Tales.

En aquesta primera reunió es van plantejar diverses taules temàtiques on els participants, dividits en grups, van anar analitzant diferents aspectes relacionats amb la trobada: la presència i participació dels artesans, el paper de les entitats, grups i associacions, la part festiva de la trobada i la difusió i finançament. Teniu tots els detalls en la notícia publicada en la web de Territori Espadà: Preparem la XVI Trobada dels pobles del Parc Natural. La Crònica

IMG 20180131 190929

Què penses i sents que és el patrimoni cultural? Aportació de Laura Monfort

Escrit per Laura Monfort on . Posted in Notícies

Ells són els grans

los grandes

Ells són els grans. Els que em van ensenyar a mirar el cel, cuidar la terra i confiar en les meues habilitats. Ells són els savis, els que saben què plantes es mengen, quines plantes guareixen i quines plantes maten. Diuen que el secret és viure el moment. Que els va bé sense tecnologia. I es deixen guiar pel sol i els estels. No han fet mai un curs de creixement personal i no tenen por a la solitud. Són honests, humils i generosos. Amb una mirada et transmeten tota la pau de l'univers. Ells són així, ELS GRANS.

Plomes per a volar

las plumas

Trobar plomes, descobrir senderes, escoltar el cant dels ocells, l'udol dels llops i els grunyits de senglar. Són algunes de les meravelles que ens dóna el nostre patrimoni.

La llum

luz

Aquesta és la llum de la nostra terra, la que et fa veure que brilles.

Tradicions

tradiciones

Quan s'ajunten diverses generacions disposades a escoltar i compartir, les paraules es transformen en carícies de l'ànima, les abraçades guareixen tristeses i les llàgrimes són d'alegria per la trobada.

El camí

el camino

Camine de la mà, camí al capdamunt, camí amb persones, amb els animals del bosc, amb els grans, amb els xicotets, amb les aromes de cada estació. Camí de quatre grapes, de cuclillas i a voltes fins a de el revés. La llum, les tradicions i tots els que em mostren les seues plomes per a volar, també caminen amb mi. I jo així camí.

Laura Monfort. www.mybalans.es

Persones, llocs, històries. Sobre aquest projecte col·laboratiu
Aquesta aportació forma part del projecte “Persones, llocs, històries” i pretén obrir la reflexió i el diàleg sobre el concepte de patrimoni cultural a partir de la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquest projecte vol sumar-se a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Les aportacions rebudes seran publicades en el número 10 de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló.

Des de Patrimoni – PEU volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa col·laborativa. En aquest enllaç podeu trobar tots els detalls de la convocatòria que romandrà oberta fins el 25 de febrer.

#peopleplacesstories #patrimoniuji #FaroConvention #Europeforculture