Arriba la publicació de “Persones, llocs, històries. Què penses i sents que és el patrimoni cultural?”

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Ja es pot consultar i descarregar en la nostra web la monografia del projecte “Persones, llocs, històries”.

En 2018, el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló ha coordinat, en el marc de la Xarxa de la Convenció de Faro de Consell d'Europa i de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural #EuropeforCulture, el projecte "Persones, Llocs, Històries - #peopleplacesstories".

El punt de partida d'aquest projecte ha estat la reflexió col·laborativa del concepte de patrimoni cultural. Per a això, s'han plantejat tres fases complementàries en les quals hem aportat les nostres opinions, experiències, exemples i patrimonis a fi de reflectir, a manera d'intuïció col·lectiva, una visió més àmplia i polièdrica del concepte de patrimoni cultural.

De manera deliberada, hem decidit no incloure unes conclusions de “Persones, Llocs, Històries” en aquesta monografia. La idea és que cadascun, a partir de la seua lectura pausada, puga construir la seva resposta a la pregunta Què penses i sents que és el patrimoni cultural?

Aquesta publicació suposa un punt de partida i queda oberta per a noves idees i reflexions. Totes són i seran benvingudes. Estarem encantats de rebre noves aportacions en l'etiqueta #peopleplacesstories o en el correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Us deixem aquí l'enllaç a la secció “Publicacions” de la nostra web on podreu trobar la monografia i consultar i descarregar també els números publicats fins al moment de “Memòria Viva”, la revista anual del projecte Patrimoni- PEU.

“Territori Espadà” inicia el seu calendari de Minitrobades a Eslida (02/02)

Escrit per Patrimoni - PEU / Territori Espadà on . Posted in Notícies

Dissabte 2 de febrer tindrà lloc en el Centre de Visitants del Parc Natural de la Serra d’Espadà a Eslida (Castelló), una nova Minitrobada del projecte “Territori Espadà”. L'objectiu d'aquest projecte és el de definir, de manera participativa, una acció que integri els 19 municipis que formen part del parc natural i al voltant de les dimensions social, cultural i patrimonial. Un dels espais de trobada dissenyats en “Territori Espadà” per al desenvolupament del projecte són les Minitrobades en els quals els participants es reuneixen periòdicament amb l'objectiu de conèixer-se millor com a punt de partida per a iniciar projectes transversals.

Minitrobada a Eslida (02 de febrer de 2019)
Els membres del projecte i les persones interessades estan convocades a partir de les 10 del matí per a avaluar en primer lloc la XVI Trobada dels Pobles del Parc realitzat el mes de setembre passat a Tales. A partir d'aquest primer punt, es treballarà en el desenvolupament i continuïtat de les línies principals del projecte.

Us deixem en aquest enllaç els detalls de la convocatòria en la pàgina web de Territori Espadà.

El projecte "Territori Espadà" compta amb la coordinació del Parc Natural de la Serra d'Espadà i l'Acompanyament tècnic de Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I.

11 resums per a Memòria Viva 11

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

La Comissió de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I ha analitzat els resums enviats per a la secció “Recerques” i ha acceptat un total d'11 propostes. Des de Patrimoni - PEU volem donar-vos les gràcies per la vostra participació.

La revista Memòria Viva s’articula en tres grans pilars, que constitueixen els temes de la publicació i d’aquesta convocatòria d’articles: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d’intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

Memòria Viva es publica en versió digital en valencià i castellà. Les autores i autors seleccionats tindran dret a 3 revistes en format paper. A més pot consultar-se en línia i descarregar-se de manera gratuïta.

La data prevista per a la recepció dels textos i figures corresponents serà el pròxim 17 de març de 2019. La data prevista de publicació de Memòria Viva 11 serà al juliol de 2019.

La versió digital de Memòria Viva 10 ja està disponible en la nostra pàgina web

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El número 10 de Memòria Viva, la revista anual del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló ja està disponible per a la seua consulta i descàrrega gratuïta.

Memòria Viva reuneix els articles dels grups locals del projecte Patrimoni – PEU i tota una sèrie de contribucions d'especialistes com a punt de partida per a presentar una revista que se centra en el patrimoni cultural com a espai de reflexió per a les comunitats i les xarxes.

10 anys que donen sentit a un projecte en permanent revisió i construcció: un projecte de persones i per a persones.

En aquest enllaç podeu accedir a la secció “Publicacions” en la qual podreu consultar i descarregar tots els números publicats fins ara.

En las pròximes setmanes anirem publicant de manera individual els articles del número 10 de la revista Memòria Viva

 

El vídeo del taller “Els nostres Patrimonis” (projecte Persones, llocs, històries - #peopleplacesstories)

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El 28 de juliol de 2018 va tenir lloc la XIII Jornada del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I. En aquesta jornada es va desenvolupar la tercera fase del projecte anual “Persones, Llocs, Històries - #peopleplacesstories” amb la realització del taller “Els nostres patrimonis”.

Persones, llocs, històries ha estat coordinat per Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I i s'emmarca en la xarxa de la Convenció de Faro del Consell d'Europa i en les activitats de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Taller “Els nostres patrimonis”.
El desenvolupament d'aquest taller va ser dut a terme per l'empresa ARAE, Patrimonio y Restauración per a Patrimoni – PEU i l'objectiu va ser el de reflexionar sobre la importància i valor del nostre patrimoni quotidià. Amb aquest plantejament, es va fer una convocatòria als participants a la Jornada perquè portessin un objecte patrimonial propi que ells consideressin especial. Per a aquells que van voler participar, però no van poder assistir a la Jornada, es va facilitar la possibilitat d'enviar-nos els seus patrimonis per correu postal a la Universitat.

Les aportacions rebudes van servir per a construir, de manera col·laborativa, una instal·lació patrimonial de caràcter efímer que ens fes reflexionar sobre el patrimoni, el seu valor i la seua re-identificació des d'un punt comunitari i social.

El taller “Els nostres patrimonis va ser filmat per Anna Ribés i el 15 de novembre va ser presentat en l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial, realitzat en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid i organitzat per l’Observatori d’Eduació Patrimonial a Espanya – OEPE.

En aquest enllaç es poden consultar els detalls de la convocatòria d'aportacions per al taller “Els nostres Patrimonis”.
En aquest enllaç es pot veure una selecció d'imatges del taller.

L'últim trimestre de 2018 va estar carregat de Patrimoni

Escrit per Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

L'últim trimestre de 2018 ha estat de vertigen per al projecte Patrimoni – PEU. Els grups han desenvolupat les seves accions de cap d'any i hem participat en diferents fòrums en els quals hem pogut compartir el projecte, els grups locals i les seves experiències per a la socialització del patrimoni cultural.

Problemes tècnics en la nostra pàgina web han fet impossible poder relatar el dia a dia del projecte com ens hagués agradat. Recollim en aquesta ressenya una selecció d'accions realitzades:

III Jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana (Aras de los Olmos)
El 28 de setembre de 2018, El Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I (UJI) va participar en les III Jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana amb les intervencions d'Àngel Portolés com a coordinador del projecti Patrimoni i Anabel Ejarque, membre de la xarxa tècnica del PEU-UJI.

En aquest enllaç podeu llegir la notícia publicada en la web de l'UJI sobre aquestes jornades organitzades per la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

XVI Trobada dels pobles del parc. Trobada d'entitats.
La XVI Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà va reunir el 29 de setembre de 2018 a Tales als representacions culturals dels 19 municipis que integren el Parc Natural de la Serra d’Espadà i que constitueixen l'espina dorsal del projecte “Territori Espadà”. En el marc d'aquesta trobada anual va tenir lloc la primera “Trobada d'Entitats”. Aquest espai parteix del disseny ideat en el marc de “Territori Espadà” i pretén ser un fòrum per a la reflexió i anàlisi de diferents reptes i problemàtiques sorgits en les reunions anuals desenvolupades al llarg de 2017 i 2018.

En aquest enllaç podeu llegir la notícia publicada en la web de l'UJI sobre la Trobada.

Tota pedra fa paret. Activitat d'educació patrimonial
El 8 d'octubre de 2018, l'Associació Cultural La Fontanella de Costur va realitzar, en el marc de la segona edició del projecte “Tota pedra fa paret” una activitat de educació patrimonial en col·laboració amb el Museu de Ceràmica de L'Alcora i en el marc del projecte sobre la Reial Fàbrica de Ceràmica de L'Alcora. La primera part va consistir a conèixer millor el nostre voltant i les plantes que s'utilitzaven per a alimentar els forns de les fàbriques de ceràmica. La segona part de l'activitat va ser un taller dissenyat pel Museu de Ceràmica en la qual els xiquets i xiquetes van utilitzar el fang i la porcellana per a imprimir les plantes i realitzar dissenys artístics.

Enllaç: A. de C. La Fontanella (Costur)

“Storie, Luoghi, Personi” (Històries, llocs, persones). Fontecchio (Itàlia)
El 20 d'octubre participem en el taller “Storie, Luoghi, Personi” (Històries, llocs, persones) en la població italiana de Fontecchio. Aquest taller s'emmarca en la Convenció de Faro del Consell d'Europa. En la primera part de la jornada, el coordinador de Patrimoni – PEU, va presentar el projecte i alguns exemples dels projectes de la xarxa de comunitats patrimonials de Patrimoni. Per la vesprada, l'objectiu del taller va ser el d'analitzar la comunitat patrimonial de Fontecchio i la seva evolució en l'últim any com a punt de partida per al disseny de noves accions que reuneixin la població al voltant del patrimoni.

Crònica del taller

II Jornada sobre el patrimoni de Costur
El 20 d'octubre va tenir lloc a Costur la II Jornada sobre el patrimoni del projecte “Tota pedra fa paret” amb la presentació d'Albert López, coordinador del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I i Pamela Andrés, presidenta de l'A. de C. La Fontanella.

Les conferències van ser dues:
“Escola i recuperació del patrimoni cultural: motivació i implicació de la comunitat educativa mitjançant les TIC. Una experiència col·laborativa des de l'aula” en la qual van participar Tere Artero (Museu de Ceràmica de l'Alcora), Juan Carlos Olaria, professor de Ciències Socials al CEIP Puértolas Marró i els alumnes Ferran Ferris, Raúl Branchadell , Antonio Curiel i Àngel Guillen.
“La Pedra en Sec com a Recurs constructiu: Murs de Pedra en Sec” per Sergi Marí i Monfont.

El relat de la jornada va ser realitzat per Victòria Falcó. La crònica es pot consultar en el blog de l'A. C. La Fontanella (Costur)

Quins són els reptes principals que trobes en els teus projectes patrimonials?

Ja en el mes de novembre, iniciem juntament amb Filipa Neto, tècnic de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura de Portugal el taller “Persones, llocs, històries. Les comunitats patrimonials de la Convenció de Faro”. Aquesta acció es va desenvolupar al llarg del mes i va tenir una primera fase virtual en la qual es va plantejar la pregunta “Quins són els reptes principals que trobes en els teus projectes patrimonials?”. Els reptes sorgits es van treballar de manera col·laborativa en l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial que va tenir lloc en el Museu Arqueològic de Madrid els dies 14, 15 i 16 de novembre.

Notícia relacionada

TCI – FAVA365
Els dies 9, 10 i 11 de novembre va tenir lloc a Vilanova d'Alcolea una nova edició del “Taller Col·laboratiu Interdisciplinari”. Aquesta acció, desenvolupada en el marc de l'Acompanyament de projectes del PEU, té com a objecte analitzar, de manera transversal i col·laborativa, un projecte cultural per a establir tota una sèrie d'indicadors que mostrin el seu estat i reptes presents i futurs. En aquesta edició, el TCI va analitzar el FAVA365 – Festival dels Arts de Vilanova d'Alcolea i va comptar amb la participació de diferents actors interns i externs al projecte.

Notícies publicades (web FAVA365):
http://fava365.com/ca/el-dia-09-de-novembre-comencem-un-nou-tci/ 
http://fava365.com/ca/finalitza-un-t-c-i-satisfactori-i-ple-democions/ 

Els nostres patrimonis. CIEP4
En l'IV Congrés Internacional d'Educació Patrimonial presentem també la càpsula “Els nostres patrimonis”. Aquest vídeo recull en poc més dos minuts, el desenvolupament del taller realitzat en les XIII Jornades del projecte Patrimoni – PEU de juliol de 2018 i és una col·laboració amb Ángela i Xavier de l'empresa ARAE. La realització del vídeo correspon a Anna Ribés. En aquest enllaç podeu veure la càpsula que es va presentar en el CIEP4.

Enllaç a la càpsula “Els nostres patrimonis”
Web del CIEP4

Tancament del projecte “Tota pedra fa paret”
L'1 de desembre de 2018 va tenir lloc a Costur la jornada de tancament del projecte anual “tota pedra fa paret” amb la participació de la Conlloga Muixeranga de Castelló. En la primera part de la jornada es van realitzar diverses figures en alguns dels espais patrimonials de Costur. Posteriorment, en el pavelló municpal es va dur a terme un taller de castells. La Jornada va concloure amb la música del grup SarauFolk.
A. de C. La Fontanella (Costur)

Simposi Internacional “Patrimoni com ben comú”. Còrdova
Al desembre, el projecte Patrimoni – PEU va participar en el Simposi Internacional “Patrimoni com ben comú” que va reunir diferents especialistes amb una àmplia experiència en el patrimoni i la cultura. En aquest Simposi, Patrimoni – PEU va estar present compartint el projecte com a espai de relació entre institucions (Universitat, governs provincials i autonòmics) i el territori.
Web del simposi

Reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro a Bordeus (França)

Per a acabar 2018, Patrimoni – PEU va participar en la reunió anual de la Xarxa de la Convenció de Faro a Bordeus. En aquesta trobada es van donar cita diferents representants de comunitats patrimonials europees amb l'objectiu d'establir les línies principals del pla de desenvolupament dels pròxims anys. Durant aquesta reunió es va presentar un primer esborrany de la publicació “Persones, llocs, històries” que reuneix el projecte desenvolupat en 2018 en el marc de la Convenció de Faro i l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i que ha estat coordinat per Patrimoni - PEU per a analitzar el concepte de patrimoni cultural de manera col·laborativa.