XII Jornada de Patrimoni (29 de juliol): Comunicacions de projectes

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

En l'apartat de comunicacions de la XII Jornada d’Investigació del Patrimoni del pròxim 29 de juliol, comptarem amb les participacions dels grups de Cirat, Costur i Viulanova d'Alcolea.

collage

Salvem el nostre museu
A. de C. Las Salinas de Cirat

2 b

En aquesta comunicació presentarem les actuacions que des de l'Associació Cultural Las Salinas de Cirat estem duent a terme per a la posada en valor de la Col·lecció Museográfica Etnològica, la rehabilitació de l'espai on està situat, l'antic forn de la Vila, així com les activitats que anem a realitzar en les Jornades Culturals que celebrarem en el mes d'Agost. Amb totes aquestes accions volem implicar a la població de la importància de la recuperació i la preservació del patrimoni.

Les textures del meu poble: Costur. Gaudim del patrimoni amb tots els sentits
Grup d’estudi del patrimoni de Costur

024.1

Aquesta activitat d’educació patrimonial i ambiental fou organitzada pel Grup d'estudi del patrimoni de Costur en coordinació amb el Museu de Ceràmica de l’Alcora i el Programa d’Extensió Universitària de l’UJI. S’adreçava als xiquets i xiquetes del col•legi públic de Costur i, amb ella, van tenir una interacció directa amb el patrimoni natural i etnològic de la població.

Es va plantejar una ruta de 2 km. al llarg de la qual hi havia diferents elements patrimonials relacionats amb l’aigua i la pedra en sec: basses, masos, cocons, pous, parets; i també amb la natura del lloc: plantes i arbres de cultiu. El que havien de fer, a la manera d’un joc, era observar-hi i descobrir-hi tots aquests elements a través del seu aspecte i de les característiques tàctils i visuals de la seua superfície. Eren caçadors de textures.

Empoderar un poble des de l'Art Contemporani. L'experiència del Festival de les Arts de Vilanova d'Alcolea -FAVA365-
Comissió Coordinadora del FAVA365

taller

La nostra comunicació pretén mostrar un experiència de desenvolupament local i apoderament d'una comunitat des de l'Art Contemporani. Per a açò es mostra els orígens i les característiques del Festival de les Arts de Vilanova d'Alcolea -FAVA365-. Projecte sorgit en una xicoteta població rural de la província de Castelló (Espanya) que a partir d'una massa social, amb un alt nivell d'inquietud cultural i una dilatada experiència en processos de participació social (Agenda 21 de la Cultura) inicien un procés d'aprenentatge que es reparteix en els 365 dies que té un any i finalitza en una festa fi de curs: la festa del Festival FAVA365.

Imatges: Autors

Horari de les comunicacions: de 10.15 h. a 11.30 h. (29 de juliol)

Inscripció i Horari de la XII Jornada d’Investigació del Patrimoni

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. 29 de juliol. Llotja del Cànem, Seu de la Universitat Jaume I de Castelló en la ciutat.

El camí recorregut… Anotació final del curs “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” (àlbum)

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU & IES Cueva Santa (Segorbe) on . Posted in Notícies

Aquest primer semestre de 2017 hem estat realitzant el curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” organitzat per l'Institut d'Ensenyament Secundari Cueva Santa de Segorbe com a part de la formació per a docents. Al llarg de les 5 sessions hem visitat les poblacions de Sot de Ferrer, Viver, Altura, Jérica i Almedíjar i en cadascuna d'elles hem conegut als seus Grups locals que estan treballant per a compartir amb les seues veïnes i veïns la importància i valor del seu patrimoni cultural.

05 ies espada 04

La sessió 5 d'aquest curs va tenir lloc a Almedíjar i vam comptar amb la col·laboració del Parc Natural de la Serra d’Espadà – aprofitem per a agrair totes les facilitats que ens han oferit - que va organitzar una visita guiada per a conèixer alguns dels racons més bells d'aquesta població de la comarca de l'Alt Palància. Vam conèixer alguns dels seus molins, aqüeductes, la caseta del carboner, la castañera i la finca Mosquera on es concentren una gran quantitat de sureres, arbre principal de la serra i del que s'obté el preuat suro d’Espadà.

El recorregut realitzat suposa un bon tancament de curs. Ens parla de la importància del camí i de tot el que hem anat arreplegant en cadascuna de les parades realitzades. Amb cadascuna de les persones que hem anat coneixent.

Us deixem un enllaç a l'àlbum del curs “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs”.

També us deixem els enllaços a les notícies que hem anat generant en aquest curs:

Comencem l'any amb la formació “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” en l'IES Cueva Santa de Segorbe
La importància de les persones. Crònica de la primera sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palància com a recurs” a Sot de Ferrer
Connexions i vincles entre persones. Una definició col·laborativa de patrimoni cultural
La importància de l'educació patrimonial. Crònica de la segona sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” a Viver.
Dues propostes per a connectar l'aula amb el nostre patrimoni: El valor dels nostres records
Només s'estima el que es coneix. Crònica de la tercera sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” a Altura.
El treball de l'investigador. Crònica de la sessió 4 del curs “El Patrimoni de l'Alt Palància”

Àlbum de la XV Fira del Parc Espadà a Higueras

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El passat 1 de juliol va tenir lloc a Higueras la XV Trobada dels pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà. La Fira del Parc convoca als 19 municipis que integren aquest parc natural i té com a objectiu visibilizar aquest territori, les seues característiques, recursos i possibilitats.

IMG 20170701 114325

La Fira del Parc té un caràcter itinerant i en aquesta edició ha viatjat fins a Higueras, en la comarca de l'Alt Palància. Higueras posseeix un ric patrimoni cultural i mediambiental. El seu intricat entramat urbà ens recorda el seu antic origen i conserva entre altres béns patrimonials, un forn datat en el segle XIII i que encara està en ús, safaretjos i la seua església parroquial dedicada a la Inmaculada Concepció. Destaca també la seua font.

La Fira permet als pobles del parc conèixer-se millor per a, junts, cercar punts de trobada des dels quals embastar projectes comuns. Aquesta doble necessitat s'està plasmant en el desenvolupament d'una iniciativa per al disseny d'un projecte cultural que reunisca a les persones, grups, associacions i col•lectius dels pobles del parc. Cercant la construcció horitzontal i participativa d'un projecte que ha de sorgir des de les necessitats, voluntats i compromisos d'aquelles persones que s'impliquen. Per al desenvolupament d'aquest projecte, els pobles del parc compten amb la col•laboració i acompanyament tècnic del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I.

Us deixem un àlbum amb imatges de la XV Fira del Parc

Notícies relacionades: XV Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra d’Espadà. Higueras.

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. Horari i Inscripció

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El pròxim 29 de juliol tindrà lloc la XII Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I en la Llotja del Cànem, seu de la universitat en la ciutat.

IMG 20170708 173244

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni: Les comunitats patrimonials. Horari
10.00 h. Benvinguda i presentació de la jornada

10.15 h. Comunicacions dels Grups de Patrimoni:
El Museu de Cirat. Grup Local de Patrimoni de Cirat
El projecte d'educació patrimonial de Costur. Grup Local de Patrimoni de Costur
El FAVA - Festival de les Arts de Vilanova d'Alcolea

11.30 h. Pausa – cafè

12.00 h. Ponència + col·loqui: El Patrimoni i la Participació ciutadana són el futur. Zerain paisatge cultural. Jakoba Errekondo

13.30 h. Presentació de Memòria Viva 9

14.00 h. Dinar

16.00 h. Assemblea de Patrimoni – PEU

17.00 h. Ponència + col·loqui: El Centre de Desenvolupament Rural- Museu de la Pauma de Mas de Barberans. Pepa Subirats

18.30 h. Clausura de la Jornada

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni: Les comunitats patrimonials. Inscripció
Hi ha dos maneres per a inscriure’s en la XI Jornada:
- Aplicació d’inscripció UJI
- Telefonant al 964 728 896 dins de l'horari d’atenció al públic: de 10 a 14 hores, de dilluns a divendres.

El període d'inscripció començarà el 10 de juliol a les 10:00 i finalitzarà el 27 de juliol a les 00.00 hores.
Preu de la matrícula: 8 euros (excepte per als membres dels Grups de Patrimoni i Xarxa PEU-UJI). Dinar no inclós en la matrícula.
Número de places ofertades: 45 places. Es prioritzaran les inscripcions dels membres dels Grups Locals de Patrimoni i la vinculació amb el Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI. Per al públic general s'atendrà l'ordre d'inscripció.

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni: Les comunitats patrimonials.

XII Jornada de Patrimoni: El Centre de Desenvolupament Rural- Museu de la Pauma de Mas de Barberans. Pepa Subirats

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans, inaugurat el dia 5 de maig del 2010, està destinat a la posada en valor de part del patrimoni etnològic, concretament del treball de la pauma. Hi ha un esforç constant en rellegir la tradició des de la contemporaneïtat, prova en són els diferents projectes que al llarg de l’any es duen a terme.

Dona llatant.Foto Santi Martorell. Fons Museu de la Pauma

Al CDR Museu de la Pauma de Mas de Barberans es treballa des de la recerca aplicada i l'ànim de restitució social és constant. Hi ha projectes que es dissenyen, es coordinen i es realitzen dins del Museu: programació anual, Fibrescampus, Campus de Cultura Popular, Experiències creatives finançades pel SOC dins del projecte Montsià Actiu i exposicions de producció pròpia. Hi ha dues activitats que es dissenyen i que es coordinen i que no tenen lloc dins del Museu sinó per diferents indrets del poble: “Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals” i el projecte de construccions efímeres.

Pepa Subirats és llicenciada en Geografia i Història. Postgraduada en Conservació del Patrimoni Cultural i en Gestió d'Empreses Turístiques i d'Oci. Tècnica de l'ajuntament de Mas de Barberans. Responsable del CDR Museu de la Pauma i “Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals”. Membre de la Xarxa Tècnica de Montsià Actiu. Coordinadora del Inventari Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. A nivell associatiu és membre del Centre d'Estudis lo LLiscó i de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.

Imatge: Dona llatant.Foto Santi Martorell. Fons Museu de la Pauma

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. 29 de juliol. Llotja del Cànem, Seu de la Universitat Jaume I de Castelló en la ciutat.

XII Jornada de Patrimoni: El Patrimoni i la Participació ciutadana són el futur. Zerain paisatge cultural. Jakoba Errekondo

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Zerain és un xicotet poble de Guipúscoa, 267 habitants. És l'exemple típic de despoblament al llarg del s. XX d'un xicotet poble de muntanya. Gràcies a l'obstinació dels seus habitants, que van engegar un projecte de supervivència, avui dia el poble està creixent i és un exemple a nivell europeu de projecte de Desenvolupament Rural Integral, en termes de qualitat de vida, de potenciació de les energies endogenes i de desenvolupament econòmic sostenible.

Zerain. Foto  Goierriko Hitza

El desenvolupament es basa en la recuperació del seu patrimoni en el sentit més ampli: material, immaterial, natural, industrial, agrícola, cultural... El Conjunt Monumental de les Mines de Aizpea, el Parc Natural de Aizkorri-Aratz, els Aiguamolls de Basaltegi, el Conjunt Monumental del Casc Històric, el Museu Etnogràfic. La restauració i posada en valor del patrimoni s'utilitza com a ganxo per a atraure visites que consumiran els nostres productes agrícoles de qualitat. Així el turisme mateix és el que sosté el manteniment del nostre paisatge cultural. Tot a través de xicotetes empreses familiars. La base de les actuacions és la participació comunitària.

Jakoba Errekondo Saltsamendi és Enginyer Tècnic Agrícola i Paisatgista. Membre de l'Associació Espanyola de Paisatgistes i especialista en Paisatges Culturals. Ha treballat durant 22 anys en la concepció i engegada del Paisatge Cultural de Zerain, Guipúscoa, on les actuacions paisatgístiques es dirigeixen a: la qualitat de vida de les comunitats rurals de muntanya, la potenciació de les energies endogenes de la societat rural i la sustentabilitat d'un futur econòmic basat en els serveis de l'ecosistema. Es dedica en part a la difusió i comunicació del coneixement del paisatge en diferents mitjans de comunicació.

Imatge: Zerain. Foto Goierriko Hitza.

XII Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. 29 de juliol. Llotja del Cànem, Seu de la Universitat Jaume I de Castelló en la ciutat.