Els itineraris de Terres de Cruïlla continuen en el mes d’agost amb les visites a Alcanar, Mas de Barberans i La Sénia

Escrit per Terres de Cruïlla on . Posted in Notícies

En el mes d’agost, els itineraris de Terres de Cruïlla continuen amb tres passejades patrimonials als municipis d’Alcanar, Mas de Barberans i La Sénia.

mosaico agost terres 2018

El projecte Terres de Cruïlla està integrat pels Centres d’Estudi i entitats organitzades a banda i banda del riu Sénia i la voluntat del grup és desenvolupar sinergies per a difondre, conservar i defensar el patrimoni cultural d’aquest territori. Amb aquest projecte es vol dignificar el treball i les històries de tota una gent, els nostres avantpassats, que tant van treballar per construir tot el que, des de fa poc, s’ha abandonat com si el passat no hagués tingut importància. Com a tribut a aquella gent, volem fer valer aquest patrimoni rural.

Els itineraris per les Terres de Cruïlla (passejades pel patrimoni del Baix Maestrat, el Montsià i el Baix Ebre) que es duen a terme de juny a novembre, aproximadament, són la principal activitat que realitzem des de 2009. Les sortides, obertes a tothom i gratuïtes, permeten conèixer torres carregades d’història o vestigis dels nuclis antics emmurallats segles enrere, així com fonts naturals o paisatges amagats entre fronteres. Historiadors, experts en botànica, arquitectura, ramaderia o artesania, així com les persones grans dels pobles són els guies privilegiats d’aquestes sortides que apleguen centenars de persones. En l’edició de l’any passat es van realitzar 17 itineraris a 16 municipis, i s’hi va implicar una vintena d’entitats.

Itineraris 2018 (Agost)

Itinerari 5. Construccions de defensa de la Guerra Cívil a la badia dels Alfacs. Alcanar
12 d’agost, diumenge
Eixida: 10.00 h. Carrer de Rocatallada de les Cases d’Alcanar.

fotoalcanar 2018

L'objectiu de l'activitat és conèixer les construccions de defensa de l'exèrcit republicà a l'entrada de la badia dels Alfacs: el fortí, niu de metralladores, polvorí, etc.

Sortirem del carrer de Rocatallada a les Cases d'Alcanar amb cotxe cap a Alcanar Platja. Una vegada passada la Fàbrica de Ciment entrarem pel carrer de Mèrida B, on aparcarem el cotxe. Allà començarem una excursió vora la mar pel lligallo del mar, ara GR-92 Sender Blau. El recorregut té aproximadament 3 km d'anada, durant els quals interpretarem totes les construccions de defensa construïdes al llarg de la costa. Cal portar beguda, roba i sabates còmodes per a caminar.

Organitza: Associació Cultural Lo Rafal d’Alcanar.

 

Itinerari 6. Excursió a les pintures rupestres del Cocó de la Gralla. Mas de Barberans
13 d’agost, dilluns
Eixida: 17.00 h. Museu de la Pauma de Mas de Barberans.

masdebarberans 2018

L’objectiu de l’activitat és visitar el conjunt pictòric del Cocó de la Gralla (Mas de Barberans), mostra d’art rupestre llevantí, situat dins del Parc Natural dels Ports.

Farem cap al Museu de la Pauma de Mas de Barberans on, mitjançant un calc de les pintures, explicarem els trets essencials d’aquest conjunt pictòric d’una antiguitat aproximada de 8.000 anys, pintat dins del període de l’epipaleolític. Les pintures representen dues fileres d’arquers a corre-cuita cap a l’esquerra, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una posible escena de cacera o ritual. En total, 69 figures formen aquest conjunt excepcional.

Tot seguit, agafarem els cotxes i anirem fins al Camí del Barranc de la Galera on al cap de 10 minuts aparcarem i iniciarem la visita a peu, amb una durada de 15 minuts fins arribar a les pintures. Allí continuarem amb totes les explicacions referents a la seua descoberta, protecció, documentació, etc.

Cal portar sabates còmodes per a caminar.
Màxim 20 persones entre menuts i grans, inscripció prèvia a: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Organitza: Centre d’Estudis Lo Lliscó de Mas de Barberans.

 

Itinerari 7. República i Guerra Civil a la Sénia. La Sénia
22 d’agost, dimecres
Eixida: 18.30 h. Centre Marcel·lí Domingo (Escoles Velles), al passeig de la Clotada, 23-25, de la Sénia.
Dificultat: baixa. Durada aproximada: 1,5 hores.
Recorregut urbà.

lasenia 2018

L’objectiu de l’activitat és visitar diferents llocs de la població relacionats amb fets de l'època de la Segona República i la Guerra Civil.

Començarem el recorregut des de les Escoles Velles del passeig de la Clotada, actual Centre Marcel·lí Domingo, un dels locals ocupats pel comandament de la Legió Còndor a la Sénia. Des d'allí farem un recorregut per diferents llocs del poble relacionats amb fets i esdeveniments del període de la Segona República i la Guerra Civil.

Organitza: Centre d’Estudis Seniencs de la Sénia.


Imatges i informació proporcionada per Terres de Cruïlla

Al setembre, el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I participa en el Taller Interdisciplinari d'Interpretació del Patrimoni de l’ICIP-ICOMOS

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Els dies 3 i 4 de setembre tindrà lloc el “Taller Interdisciplinari sobre Interpretació del Patrimoni en la Península Ibèrica” en el Living Lab de la Universitat Autònoma de Barcelona a Sant Cugat del Vallés i Patrimoni –Peu de la Universitat Jaume I compartirà les claus i metodologies d'aquesta xarxa de comunitats patrimonials.

fotoconlogos

El “Taller Interdisciplinari sobre Interpretació del Patrimoni en la Península Ibèrica” està organitzat pel Comitè Científic Internacional sobre Interpretació i Presentació de Llocs del Patrimoni Cultural - ICIP del Consell Internacional de Monuments i Llocs - ICOMOS, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Jaume I (Programa d'Extensió Universitària – PEU).

En aquest seminari es convida als participants a compartir els seus coneixements i experiència en bones pràctiques en interpretació cultural i a treballar junts en el desenvolupament d'una síntesi que arreplegue aquests aspectes des de tres línies principals: exemples o models de tècniques interpretatives, informació i anàlisi d'accions de difusió i interpretació i desafiaments passats, actuals i futurs en el context de les polítiques actuals de gestió del patrimoni a nivell nacional, regional, local i específic del lloc.

Dins d'aquest taller de dos dies de durada, el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló presentarà un panell en el qual compartirà les característiques principals i metodologies d'aquest projecte de xarxa de comunitats patrimonials en les àrees rurals. Aquest espai es completarà amb la participació dels representants dels Grups Locals de Patrimoni – PEU d'Altura (Associació cultural El Cantal), Vilanova d'Alcolea (FAVA365 - Festival dels Arts de Vilanova d'Alcolea), Territori Espadà (19 municipis que integren el Parc Natural de la Serra de Espadán) i Terres de CruÏlla (xarxa de grups locals amb un projecte comú al voltant del patrimoni en el nord de la província de Castelló i el sud de la província de Tarragona).

Us deixem el programa del Taller Interdisciplinari sobre Interpretació del Patrimoni en la Península Ibèrica

02 bcn 2018

03 bcn 2018

04 bcn 2018

Llengua del taller: anglès. Més informació i contacte: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

XIII Jornada de Patrimoni – PEU: Galeria d'imatges

Escrit per Projecte Patrimoni - PEU on . Posted in Notícies

Dissabte passat 28 de juliol de 2018 va tenir lloc la XIII Jornada de Patrimoni – PEU. En el marc d'aquesta jornada vam realitzar el taller “Els nostres patrimonis” en el qual els participants van compartir un element patrimonial personal com a punt de partida per reflexionar sobre el que pensem i sentim que és el patrimoni cultural.

33 XIIIJAP 2018

Aquest taller va ser coordinat per ARAE, Patrimonio y Restauración i suposa la tercera part del projecte “Persones, llocs, històries - #peopleplacesstories” que el projecte Patrimoni – PEU està desenvolupant en el marc de la Convenció de Faro del Consell d'Europa i de les activitats de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural #EuropeforCulture

Juntament amb aquest taller, Ángela i Xavier ens van presentar alguns exemples de projectes en els quals l'educació patrimonial és l'eix principal. Alguns d'aquests exemples van ser la recerca i socialització del Palauet Nolla de Meliana i del mosaic Nolla o les accions d'educació patrimonial a Paterna o Villena en el projecte El Casc.

El matí es va completar amb la presentació del número 10 de la revista Memòria Viva de Patrimoni – PEU i formada per articles dels Grups Locals de Patrimoni i especialistes i investigadors en patrimoni, gestió i educació patrimonial.

44 XIIIJAP 2018

Ja per la vesprada, Manel Mas ens va presentar el projecte “Arbres en peu de vida” per a la protecció i valorització de les oliveres monumentals i vam celebrar l'Assemblea Anual de Patrimoni en la qual vam avaluar el projecte i vam traçar les línies mestres del projecte per al proper any.

Volem finalment destacar la participació en aquesta XIII Jornada de Patrimoni – PEU la presència de representants del projecte Emilianensis de la Fundació San Millán de la Cogolla de La Rioja i agrair tant les seves aportacions com les de la comunitat patrimonial que s'està desenvolupant en les poblacions d'aquesta zona.

VOS DEIXEM EN AQUEST ENLLAÇ LA GALERIA D'IMATGES DE LA XIII JORNADA DE PATRIMONI - PEU DE LA UNIVERSITAT JAUME I

48 XIIIJAP 2018

Vos agrada la portada de Memòria Viva 10??

Escrit per Projecte Patrimoni on . Posted in Notícies

Un dia abans de la XIII Jornada de Patrimoni presentem la portada del número 10 de la revista Memòria Viva. Com sabeu, aquesta revista reuneix les aportacions del Grups Locals del projecte Patrimoni - PEU i els articles d'especialistes en matèria de gestió, educació i patrimoni.

En aquest número trobarem les aportacions dels Grupos Locales de Cirat (Asociación Cultural Las Salinas), Montán (Asociación Cultural Conde de Vallterra), Sot de Ferrer (Grupo de Voluntariado Local), Sant Rafel del Riu – Barri Castell (Grup Los Taulons), Territori Espadà (integrat pels 19 municipis del Parc Natural de la Serra d’Espadà), i Vilanova d’Alcolea (Comissió de Patrimoni).

El segon bloc rubricat «En profunditat» acull l’edició de 2017 del projecte “Tota pedra fa paret” de Costur (Grup d’Estudi del Patrimoni) i  els textos de Manel Mas, Arbres en peu de vida, i de Pepa Subirats, que presenta el Centre de Desenvolupament Rural - Museu de la Pauma de Mas de Barberans (Tarragona), projecte presentat en l’edició número XII de les Jornades Anuals de Patrimoni al juliol de 2017.

Per últim, el tercer bloc és el titulat «Recerques», en el qual es compendien els articles de Joan Alepuz, Marta Álvarez, Estel Bosó, Maria Cacheda, Xavier Laumain i Ángela López, Lorena López, Ana Moliner i Joanjo Trilles.

portada valenciano mv10

XIII Jornada del projecte Patrimoni PEU-UJI. Taller "Els nostres patrimonis"

Escrit per Projecte Patrimoni on . Posted in Notícies

El proper 28 de juliol tindrà lloc, a la Llotja del Cànem de la Universitat Jaume I de Castelló, la XIII Jornada del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU.

El tema central d'aquesta jornada serà la urgent i necessària revisió i actualització del concepte de patrimoni cultural.

pauma2 conlogo

Els nostres patrimonis
Dins d'aquesta jornada realitzarem un taller en el qual materialitzar les nostres visions i mirades sobre el que pensem i sentim que és el patrimoni cultural.

Entre tots anem a realitzar una instal·lació patrimonial i necessitem les vostres aportacions. Pot ser un objecte, una imatge, un text, un record… Volem deixar-vos llibertat total perquè cadascun pugui decidir la seva forma d'expressar i materialitzar el seu concepte de patrimoni.

A tots els que vulgueu participar en les jornades del proper 28 de juliol, us proposem que prepareu allò que per a vosaltres és i significa el patrimoni cultural i ens ho porteu el dia de la jornada.

Per tots aquells que no pugueu venir el proper 28 de juliol a la jornada, us volem plantejar una via perquè també sentiu que estem junts desenvolupant aquesta construcció col·laborativa del concepte de patrimoni cultural. Us deixem a continuació l'adreça postal del Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I perquè ens pugueu enviar els vostres patrimonis:

A/a. Mª Lidón Gómez Monferrer
UNIVERSITAT JAUME I
Servei d'Activitats Socioculturals (SASC)
Programa d'Extensió Universitària (PEU)
Av. de Vicent Sos Baynat, s/n
12071-Castelló de la Plana
(Castelló)
SPAIN

Les vostres aportacions seran incorporades en aquesta instal·lació i ens ajudarà a comprendre i visibilitzar de manera col·lectiva la meravellosa complexitat dels nostres patrimonis.

Estem molt contents de poder compartir amb vosaltres que, per al desenvolupament d'aquesta intervenció, comptarem amb la col·laboració, creativitat i experiència a l'àrea d'educació patrimonial d’ARAE, Patrimoni i Restauració.

Esperem amb molta il·lusió les vostres aportacions!!

#peopleplacesstories

Persones, llocs, històries. XIII Jornada del projecte Patrimoni PEU – UJI. 28 de juliol. Llotja del Cànem. Castelló

Escrit per Projecte Patrimoni on . Posted in Notícies

En 2018, Patrimoni – PEU estem desenvolupant el projecte col·laboratiu “Persones, llocs, històries - #peopleplacesstories” per definir entre tots el concepte, valor i complexitat del patrimoni cultural. Aquesta iniciativa s'emmarca en la Convenció de Faro del Consell d'Europa i forma part del conjunt d'activitats de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural - #EuropeforCulture.

El proper 28 de juliol tindrà lloc, a la Llotja del Cànem de la Universitat Jaume I de Castelló, la XIII Jornada del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària – PEU. El tema central d'aquesta jornada serà la urgent i necessària revisió i actualització del concepte de patrimoni cultural.

pauma conlogo

Horari:

10.00 h. Presentació de la Jornada
10.15 h. Taller “Els nostres patrimonis” amb la coordinació d’ARAE, Patrimonio y Restauración
11.30 h. Esmorzar
12.00 h. Continuació del taller “Els nostres patrimonis”
13.00 h. Pràctiques en educació patrimonial a càrrec d’ARAE, Patrimonio y Restauración
13.30 h. Presentació de Memòria Viva 10, la revista del projecte Patrimoni – PEU.
14.00 h. Dinar
16:30 h. Assemblea Patrimoni – PEU i presentacions de projectes
18.00 h. Final de la Jornada

Més informació sobre el taller “Els nostres patrimonis”

Inscripció: https://e-ujier.uji.es/pls/www/!inscripcio.ini?p_curso=6422&p_idioma=ca&p_cabecera=UJI

#peopleplacesstories